Elhatározás és azt követő kitartás és kemény munka!

Nemrég Floridában jártam a sarasotai magyar fesztiválon a SzóKiMondókával. Nagy örömömre bemutatkozhattunk az amerikai nagyközönségnek. Volt színpadi produkció és gyerekfoglalkozás, valamint sok érdeklődő járt a SzóKiMondóka standnál is.

A hétvége alatt rengeteg olyan párral találkoztam, ahol az egyik fél volt csupán magyar és most közösen kerestek valamit, amivel a másik fél megtanulhatna magyarul. Fiatal párok voltak, tele lelkesedéssel és kíváncsisággal. Ilyenkor mindig magunkra gondoltam, a férjemre (aki amerikai) és rám, hogy eleinte az én párom is tanult magyarul több-kevesebb sikerrel.

20151018_142032Mi ugyan sokat vagyunk otthon Magyarországon, de gyermekeim mégis egymást közt angolul beszélnek. Nem is követelek tőlük mást, hisz mint itt már többször is írtuk, a kisgyermekek önkéntelenül a többség nyelvét igyekeznek elsajátítani a nagy közösséghez való tartozás érdekében. Iskola után persze hozzám is angolul szólnak és a házi feladat nyelve is az angol.

Először csak megértem, amit angolul mondanak, utána magam is angolul válaszolok, vagy keverem a nyelveket és utána már kezdhetek panaszkodni, hogy nem hajlandóak a gyerekek magyarul beszélni. Mennyien említették ezt a problémát a fesztiválon!

Ez az egész anyanyelvmegőrzés elhatározás kérdése. Elhatározás és azt követő kitartás és kemény munka. Hisz megtanulni sem egyszerű egy nyelvet, megőrizni sem adják ingyen. Könnyebb persze, ha van hozzá társaságunk, eszközeink, támogatásunk. Ebben szeretnénk a külföldön élő magyar szülők segítségére lenni. 

Kezdve onnan, hogy segítünk az elhatározást megszilárdítani. Az anyanyelvmegőrzés fontos, hiszen nem csak egy nyelvet, hanem egy kultúrát adsz gyermeked kezébe, ami egy életre szól. Aztán van még számos egyéb pozitív mellékhatás is. Mintha egy merevlemezt particionálnátok, azaz megosztjátok a rendelkezésre álló tárhelyet. Máshonnan érkező, máshogyan kódolt információ feldolgozására is képes lesz gyermeked agya, mert a magyar nyelv teljesen más logikára épül, mint az angol, vagy bármelyik másik többségi nyelv. A sakkozók nyelve – mondják a nyelvészek, és van, aki csak azért tanulja, hogy a logikai készségeit fejlessze vele.Ezek után pedig sokkal könnyebben fog más, további idegen nyelvet megtanulni gyermeked, valamint empátiás készsége is erősebb lesz, mint egynyelvű társainak. 

Aztán segítünk az elhatározást tettekre váltani. A járás elindulása után, ahogy gyermeked beszédfejlődése elindul, kezdheted is a szókimondókázást. Először a szókártyákkal való játszadozást, közben pedig nem maradhatnak el a magyar gyerekdalok, mondókák sem. Az sem gond, ha kezdő szülőként még nem megy mindegyik mondóka vagy dal eléneklése/eljátszása. Ebben is próbálunk neked segíteni. A most készülő Család fejezetbe már beletesszük neked a filmben elhangzó összes dalt lekottázva és a mondókákat pedig illusztrálva.

És végül hírleveleinkben igyekszünk készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése témákban cikkeket megosztani, segítséget nyújtani. A külföldön élő magyaroknak pedig segíteni a nyelv megőrzésében tippekkel, tanácsokkal, iránymutatással. Ha van ötletetek, hogy mit tehetünk még, írjátok meg nekünk, nagyon fogunk örülni neki! Itt pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre.

Nagy köszönet a szervezőknek, a Global Friendship Foundation-nek, hogy részt vehettünk a fesztiválon!