Nyár van és ősszel sok kisgyermek kezdi meg újra az óvodát. Reméljük, hogy most kezdődő és 3 fejezetből álló összeállításunkkal nem csak azoknak a szülőknek tudunk segíteni, akik először szoktatják be gyermeküket az oviba, hanem azok is találnak majd itt hasznos tanácsot, akiknek a gyereke vissza kell, hogy szokjon szeptembertől, mert hosszú volt a nyár és egész más volt a napi rutin, mint lesz ősztől. 

 

Mivel segítheted a beilleszkedést? 

 

Az első tanács, ami megkönnyíti majd a beilleszkedést, hogy próbáljatok meg a nyáron is egy napi rutint, napi ritmust rendszeresíteni. Akkor is, ha éppen nem mentek sehova délelőtt, felkelés után öltözzetek fel, legyen meg a reggeli utáni fogmosás, mintha indulnátok az oviba. Ha lehet, menjetek is ki ilyenkor játszótérre, vásárolni, vagy csak sétálni a levegőre, hiszen reggel még elviselhető az időjárás a nagy melegekben is és az elindulás is könnyebb ilyenkor. 

 

Minden nap legyen meg a helye az étkezés(ek) utáni pihenőnek is.

Akkor is, ha nem alszik el, bújjatok össze egy könyvvel és pihenjetek, erőt gyűjtve a délutáni programokhoz. Délután megint jöhet egy séta, játszótér, intéznivaló, vagy közös játék a barátnőd gyermekével. Az esti lefekvés is könnyebben megy, hisz elfárad estére. Így az ovis ritmus sem lesz teljesen idegen, ha a mindennapok ritmusa nyárra is megmarad. 

 

Hogyan segítünk mi? 

 

Játékcsomagjaink remekül használhatók a mindennapok strukturálására.

A dobozban 4 elem van, amiből egy neked, 3 pedig gyermekednek szól.

Ezeket a nap különböző szakaszaiban tudod akár naponta -10 – 20 percre – elővenni.

A kisfilmet lehet például a reggeli öltözködés után közösen megnézni, eljátszani a benne lévő dalokat, mondókákat és kimondani a szavakat, megmutatni jelentésüket.

A könyvvel összebújhattok ebéd után, s míg felolvasod neki a mesét, ő megmutatja magán a szavak jelentését, megkeresi a szavakhoz illő képeket a szókártyákon.

A szókártyákkal játszhattok külön is. Beilleszthetitek a a délutáni rutinba vagy az estibe, használhatjátok lefekvés előtt vagy fürdés előtt. Ahogyan nektek kényelmes.

Így minimum napi három alkalommal tudod lekötni gyermeked érdekes, értelmes és játékos tevékenységekkel, amelyek során tanul az őt körülvevő világról és fejlődik beszéde, önkifejezése, ritmusérzéke. Ezek a  készségek mind jól jönnek számára az óvodai beilleszkedés során is.

A negyedik elem az útmutató: ebben pedig további játékos tevékenységeket sorolunk fel, amelyek segítik a beszéd- és szókincsfejlesztést, a kisgyermekek olvasóvá nevelését. Ezekkel a játékokkal tovább bővítheted az otthon játszható játékok tárházát és biztos lehetsz benne, hogy mind hasznotokra válik. Itt olvashatsz többet a csomagról. Itt pedig bekukkanthatsz a tartalmába. 

 

Milyen változásokra lehet számítani a beszoktatás folyamán? 

 

Az óvodába járással új fejezet kezdődik mindkettőtök életében, változik a napi ritmus. Lehet, hogy korábban kell kelni ahhoz, hogy időben odaérjetek mindenhova. Jobb ilyenkor pár perccel az eddig megszokottnál előbb ébredni és nyugodtan elindulni, mint kapkodni és elkésni. A nyugodtság és az időben indulás nagyon fontos készségek, amiket nem árt már ilyenkor megszokni. 

 

A gyermeked lehet, hogy egész más személyiséget mutat odabent, mint ahogyan te ismered. Én nem ismertem rá a saját lányomra a szülői értekezleten kapott jellemzésekből és  azt gyanítottam, hogy összekeverik valaki más gyermekével. Az én dacos és akaratos lányom odabent szabálytisztelő és szabálykövető volt, mert így tudott kitűnni a társai közül. Lehet, hogy a te gyermeked is megváltozik odabent, de ez jó hír: az számít, ahogy a közösségben viselkedik

 

Tartsatok velünk jövőhéten is, mert folytatjuk ezt az érdekes témát!