Ha gyerkőd már szépen, egész mondatokban beszél, akkor a következő lépés a szókincsfejlesztés. Később, ha már önállóan olvas, a könyvekből maga is tud majd új szavakat tanulni, ezért a fő cél az, hogy olvasó gyermek legyen. De addig is, tegyél meg mindent szókincsének fejlesztése érdekében, hiszen mikor már magától olvas, elveheti a kedvét a komolyabb könyvektől az, ha nem érti az abban foglaltakat, mert nincs az életkorának megfelelő szinten a szókincse. 

Mi tehát a feladat? Először is, választékosan beszélj hozzá, árnyald a a szavak jelentését, használj rokon értelmű kifejezéseket és magyarázd el a jelentését, ha számára ismeretlen szót használsz. Kérdezz vissza, mert nem biztos, hogy magától mondja majd, ha nem ért valamit. 

Olvass neki verseket, hiszen azok szókincse általában gazdagabb, és a nyelv játékosságát is erősítik benne a versek. A mesék se maradjanak el, sőt, beszéljétek meg, vagy dolgozzátok fel az elolvasott történeket! A mesék közt legyenek népmesék is, de kortárs irodalmat, vagy klasszikusokat is olvass neki. A kortársak közül a választékos, gazdag szókinccsel bíró írókat részesítsd előnyben, mint pl. Lackfi János („Zozó közlekedett. Sokkal hangulatosabb lenne úgy írni, hogy caplatott, kaptatott, cammogott, billegett vagy battyogott, de nem így van. Az igazság az, hogy Zozó közlekedett.”), Berg Judit, vagy Molnár Krisztina Rita. 

A beszélgetéseknek nagyon fontos szerepe van a szókincsfejlesztésben. Folyton kérdezd a véleményét, szokjon hozzá, hogy elmondja egy napját, és a véleményét a vele történt dolgokról. Ezzel nem csak kapcsolatotok épül, de önkifejezése is erősödik, megtanulja, hogy legyen véleménye az őt foglalkoztató kérdésekről és azt el is tudja mondani egy felnőttnek. 

Ezzel nem csak szókincsét, de önbizalmát, magabiztosságát is erősíted, ami elengedhetetlen az érvényesüléshez manapság és lehet, hogy kevéssé fogja azt később az iskolában megtanulni. Akkor jársz el a legjobban, ha önálló, magabiztos, önmagát kifejezni képes gyermeket nevelsz, aki el tudja mondani mit szeretne, ki tudja fejezni érzéseit és meg tudja fogalmazni gondolatait. Ehhez pedig a szókincsfejlesztés is elengedhetetlen. 

Milyen játékokkal fejlesztheted szókincsét?
1. Barkochba

Gyermeked gondol valamire, te meg próbáld meg kitalálni a következő kérdésekkel: Élő? Élettelen? Tárgy? Személy? Állat? Egy van belőle? Ismerem? stb. Csak igen, nem válaszokat lehet adni, így a kérdéseket is ennek megfelelően kell megfogalmazni. 

2. Ellentétek, rokon értelmű kifejezések 

Mondja ki az ellentétpárját annak a szónak, amit te mondasz. Játsszhatjátok rokon értelmű szavakkal is, megállapodás kérdése, mennyire térhet el az új szó jelentése az eredetiétől. 

3. Rímkereső 

Mondj egy szót, majd keressen rá gyermeked rímelő szót. Játékosan is bevezetheted: „Kérek egy rímet, gyorsat és szépet, s a rím, amit kérek, az: … kecske.” (pl. fecske) 

4. Találós kérdések  

Jó szórakozást! 

Az alábbi két videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: