Mai bejegyzésünkben másik újdonságunkról írunk, első olyan mesekönyvünkről, amiben szókártyákat is találtok. Honnan jött az ötlet? Szókártyákat eddig csak játékcsomagjainkba tettünk, s az abban szereplő mesekönyvekkel együtt is lehetett használni azokat. A mesében gyakran előforduló szavakból alkottunk kártyákat, így ha magatok mellé leteszel néhány kártyát, míg a könyvből olvasol neki, gyermeked először a kép alapján, aztán már a szóalakról is felismeri majd a kártyákat. Valahogy így, ahogy Leander ebben a videóban, ahol még csak négy éves. 

A könyvvel együtt tehát máshogyan ismerkedhettek a szókártyákkal, mint magukban, hiszen a szavak mondatokban, szövegkörnyezetben kerülnek elé. Sikerélményt ad neki, hogy felismeri a mesében előforduló szavakat és a szövegre irányítja a figyelmét. Hasonlóságokat keres a két kép, majd a két szó közt, így könnyebb neki felismerni a szókártyákat, ugyanakkor a szavak értelmet is kapnak a mese által. Minden kisgyermek nagyon hamar elkezdi majd felismerni a szavakat, ami segíti beszédfejlődését és vizuális memóriáját is, míg játékosan készül az olvasásra. Közben persze veled van, tőled tanul, az öledben ülve érzelmi tankja is töltődik. A tanulás tehát egy érzelmileg gazdag helyzetben történik, ezáltal megszereti a tanulást magát és később sem fog neki gondot okozni új ismeretek befogadása. 

Első szókártyás kiadványunk az idén tavasszal jelent meg: a Ki beszél? szókártyás mesefüzet, amit itt tudtok megnézni, megrendelni. 

Rögtön nagy sikerre tett szert, így gondoltuk, megérett a helyzet a szókártyás könyvsorozatra, és ebben a formában hoztuk ki Molnár Krisztina Rita: Móna és Marci kirándul mesesorozatát is. A sorozat az öt érzéket veszi sorra, a testvérpár Móna és Marci egy erdei kirándulás során ismerkednek az erdő látványával, hangjaival, illatával, tapintásával és ízeivel. Minden könyvben 8 szókártyát találtok, amelyeket perforálva helyeztünk a könyvbe, tehát kitörhetitek őket a könyvbe fűzött két oldalból. Azon sem kell aggódni, hogy utána szétszóródnak a lakásban, mert 2 zsebet ragasztottunk a könyvbe. Az egyikben a még ismeretlen, a másikban a már megtanult, vagy használatos szókártyákat tárolhatjátok, így fokozatosan ismerkedhettek velük, mindig csak 1-2 új kártyát adva a már megtanult szavakhoz. 

Bízunk benne, hogy szókártyás könyveinkkel is tovább segítjük a kicsik olvasóvá nevelését és a szavakkal való játékos ismerkedését. A kiadványban felsoroltunk néhány játékot, amiket a szókártyákkal játszhattok, további játékötletekért pedig töltsd le útmutatónkat itt, vagy töltsd ki vásárlói kérdőívünket és cserébe elküldjük a e-bookot. 

További jó szórakozást és észrevétlen közös tanulást nektek!