Micsoda véletlen egybeesés! – gondolhatnánk. A húsvétot a keresztény világ legnagyobb ünnepeként említik a források. Jézus halálának és feltámadásának ünnepe, a bűnbocsánat, az örök élet, a halálon való felülkerekedés jelképe a húsvét. A böjt alkalmával 40 napig van, aki nem eszik húst, és sok környezetvédő évközben is heti 2-3 napra szorítja vissza a húsfogyasztást saját ökológiai lábnyomának csökkentése céljából. A húshagyó hétfő (húsvét) akár egész éven át megtartható szokás, hiszen növényekből is tudjuk biztosítani fehérje és aminosav igényünket, amelyek jóval kevesebb energiaráfordítással termelhetők meg. 

Rendben, de mi köze ennek a SzóKiMondókához? 

Sok. Több ponton is rá tudok mutatni kapcsolódási pontokra. Az egyik leghúsbavágóbb az, hogy ha ezt a blogot olvasod, akkor jó eséllyel van, akár nem is egy, 2-6 év közötti kisgyermeked. Tíz év múlva ők 12-16 év közt lesznek, s míg úgy érzed éppen a fejedre nőnek, hogy jövőjük, van-e, az most dől el. A tudósok egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás emberi tevékenységekre visszavezethető, s egy ponton túl nem visszafordítható folyamat. Ennek a pontnak az eljövetelét nagyjából mostantól számítva tíz évre becsülik. Ez azt jelenti, hogy tíz évünk van arra, hogy átalakítsuk fogyasztási szokásainkat és megtaláljuk azt a létezési formát, ami valóban fenntartható ezen a bolygón. Globálisan. Ha tehát gyermeket nevelsz, totálisan érdekelt vagy abban, hogy átgondold mit csinálsz most, min tudsz változtatni és milyen módon tudod a károsanyag kibocsájtásodat korlátozni. 

Ebből a felismerésből született meg a Nulla hulladékmese, a SzóKiMondóka új sorozatának első része, amit idén gyereknapon mutatunk be. A könyvbemutatót az Újbudai Önkormányzat által szervezett ingyenes gyereknapi rendezvény fogadta be május 26-án vasárnap, a Bikás parkban. A könyvbemutatóval egybekötve olyan gyerekdalokat is hallhattok, amik a hulladékmentes életmódról szólnak, ezzel kapcsolatos felhívásunkat itt olvashatjátok. Még lehet jelentkezni dallal, verssel, bármilyen alkotással, amit ott, a helyszínen be is mutatunk. Itt ti is posztolhatjátok műveitek, vagy megnézhetitek ki mivel jelentkezett. Egész nap, a színpad melletti sátorban megtaláljátok és haza is vihetitek azokat a praktikákat, amelyek segítségével megvalósítható a hulladékmentes élet: pl. komposztáló, vászonzsákok a hulladékmentes vásárláshoz, textilbetét, kulacs, rongyzsebkendő, szalvéta, újrapapír füzet, stb.  

A sorozatot folytatjuk olyan témákkal, mint a fogyasztás, táplálkozás, közlekedés, újrahasználat, vagy a növények és fák. Minden igényre kiterjedve körbejárjuk fogyasztási szokásainkat és mindegyikre megfogalmazunk alternatívákat, így segítve a kisgyermekes családokat abban, hogy új utakat keressenek a fenntarthatóság területén. Mindeközben persze játszunk a szavakkal és játékosan ismerkedünk a környezetünkkel is. Az új sorozat, – csakúgy, mint a Készülődés, Molnár Krisztina Rita 5 részes mesekönyv sorozatának első része az 5 érzékről – szókártyákkal kiegészülve készül. A könyv lapjairól kitörhetsz annyi szókártyát, ahány kiemelt szót találsz a könyvben. A kártyákkal aztán játszhattok a könyvtől teljesen külön is, de együtt, a könyvvel is segítheted velük játékosan gyermeked olvasóvá nevelését, a könyv végén felsorolt játékok segítségével. 

A másik kapcsolódási pont pedig a nagysikerű Testrészek mesesorozat utolsó kötete, ami az idén Föld napjára látta meg a napvilágot, a Test kötet. Benne egy olyan Föld-napi meditációt találtok, amit bármikor, bárhol, te is megcsinálhatsz gyermekeddel. A tavasz arra is alkalmat ad, hogy kifeküdjetek a földre és érezzétek az alattatok élő-lélegző pázsitot, ami megannyi élőlénynek ad otthont. A Föld-meditáció lényege, hogy egymásra hangolódjatok a Földdel és míg te gondolataiddal segíted a gyógyulását, addig ő is magából ad, pihentet, kikapcsol, megnyugtat. A Test mesét a április 27-ig vehetitek meg 500 Ft-tal olcsóbban itt, vagy az egész sorozatot 12000 Ft helyett 8500 Ft-ért itt.

Most rajtunk a sor, kisgyermekes szülőkön, hogy megváltoztassuk a világ folyását, mert mi érdekeltek vagyunk ebben és eléggé motiváltak is a változtatáshoz. Ha inspirációra vágysz, olvasd el cikkünk a témában és jelentkezz a közeli környezetvédő civil szervezethez önkéntesnek. És gyere el május 26-án a Bikás parkba! 

Kalandra fel!

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: