Mit jelent neked az új év? Vagy az Új Év? 

Többnyire egy új kezdetet, amikor ki lehet próbálni valami mást, amikor érdemes “nagy fába vágni a fejszénket”, azaz valami egészen merész dolgot a fejünkbe venni, mert ilyenkor úgy tűnik könnyebb változtatni megrögzött szokásainkon. Ilyenkor születnek meg az újévi fogadalmak, elhatározások. Hirtelen megnő a konditermek látogatottsága, nagyobb népszerűségnek örvendenek a diétás programok. S hogy mi lesz ezekből az elhatározásokból 30 nap múlva, az már a mi kitartásunkon, akaraterőnkön, motiváltságunkon múlik, meg persze azon, hogy mennyire gondoltuk át, hogyan készítettük elő a viselkedésváltozást. Beépítettünk-e biztonsági szelepeket a programtervbe, felkészültünk-e kellőképp a kísértésekre, van-e tervünk a visszaesések kezelésére, megelőzésére. 

Fogadalmak és a gyermekek

Egyértelmű, hogy nekik máshogy kell ezt a témát tálalni. A gyermekek zen mesterek módjára a mában, a jelen pillanatban élnek, képtelenek jövőbeni előnyökre koncentrálva hatalmas áldozatokat hozni a jelenben. Ezért ezt nem is lehet tőlük elvárni. Elhatározásokat is csak úgy lehet velük megfogalmazni, hogy az eredmény a jelenben elérhető pozitív változásra koncentrál. Például megbeszéljük, hogy az idén jobban vigyázunk a fogainkra, ezért édességet csak a hétvégén eszünk és hétközben minden fogmosás után megdicsérjük szép, tiszta fogainkat. Mi tehát be tudjuk őket vonni újévi fogadalmainkba, de csakis a jelenben és pozitívan megélve a viselkedésváltozást. Ha például azt vennénk a fejünkbe, hogy a klímaváltozás csökkentése végett kevesebb húst eszünk, akkor azt úgy kell megfogalmaznunk, hogy több hüvelyest, több zöldséget fogyasztunk majd, és a közös kedvenc ételeinket felsorolni, és azokat főzni, amelyek hús nélkül készülnek. 

Minden újévi fogadalom átfordítható a jelenbe és pozitívba, csak mi szoktuk átmeneti nehézségként felfogni és megélni azokat. Hiszen mégiscsak egy változást célzunk meg, ami hosszú távon hoz előnyöket, nem azonnal. Azonnal többnyire erőfeszítéssel és lemondással jár. Az is például egy remek újévi fogadalom lehet, hogy ha szemetet látunk, felvesszük és a legközelebbi kukába dobjuk ki. Ez még játékot is jelenthet, persze ha nem egy nejlonzacskóról van szó, érdemes kesztyűt magunkkal hordani. De elhatározhatjuk azt is, hogy csak olyan helyen étkezünk a házon kívül, ahol nem termelünk szemetet a fogyasztásunkkal. Ezt is úgy érdemes megfogalmazni, hogy igazi tányéros étkezdéket vadászunk, ahol igazi pohárból ihatunk és igazi evőeszközökkel ehetünk. Ahol nem csörrennek a tányérok, oda nem megyünk. Egy kis kreativitással minden önkorlátozó újévi fogadalomból alkothatsz a gyermek számára a jelenben aratható hasznot és máris rávetted a viselkedésváltozás támogatására. Az persze, hogy az hosszútávú viselkedésváltozás legyen, már a te feladatod.

Fák nélkül?-ből Barátom, a fa 

Épp ezért változtattuk meg utolsó pillanatban a karácsonyra megjelent új Ökomesék fejezet címét, a 12 szókártyával, újrapapíron megjelent Barátom, a fa mesekönyvet. Az eredeti cím felnőtteknek érthető volt, de nem gyerekek számára lett kitalálva. A Fák nélkül? egy baljóslatú cím, hiszen ki akar fák nélküli helyen élni? A gyerekek biztos nem. A mese sokkal inkább a fákkal való barátságról szól, sőt, egyetlen fával kötött szoros barátságról és titeket is arra ösztökél a mese, hogy legyen egy saját fátok. A fákhoz fűződő kapcsolat a barátságon alapulva fog kialakulni a gyermekekben, nem pedig valaminek a hiánya folytán. Az is lehet újévi fogadalom, hogy örökbe fogadtok egy fát, akivel személyes kapcsolatot alakítotok ki, eljártok hozzá, szeretitek, tisztelitek, ápoljátok. Vagy akár ültettek saját fát – ha ilyen marad az idő, akár egész télen lehet fát ültetni, ameddig nem fagyos a talaj. 

Személyesebb hangon annyit árulnék, hogy az Ökomesék az nekem is egyfajta újrakezdés a környezetvédelemben. Húsz évvel ezelőtt egy környezetvédelmi alapítvány létrehozásában segítettem, ami aztán teljes mértékben a nyakamba szakadt és rendületlenül működtettem nyolc éven keresztül. Támogattam, szerveztem, csináltam – nem annyira a cselekedeteim jelenben megélt hasznáért, mint egy távolabbi jobb jövő reményében, aminek aztán elutazásom és házasságom vetett végett, amiből kifolyólag az anyanyelvmegőrzés vált elsődlegessé számomra. Az Ökomesékkel visszatérhetek ehhez a számomra olyan fontos témához, ami a környezetvédelem de már nem erőből igyekszem megoldani a problémákat, hanem mert tudom, hogy ez tesz boldoggá, ez áll közel a szívemhez. Szeretek új dolgokat kitalálni, megvalósítani, a hiányokra megoldásokat találni, a meglévő pontokat összekötni. 

Újévi fogadalmaim pedig most arról szólnak, hogy teljesebb életet élhessek, a munka mellett szakítsak időt a kreativitásra (bár nagyon kreatív a munkám is), a rajzra, festésre, mozgásra, kikapcsolódásra és az olvasásra. Hisz nektek is többet tudok adni, írni, ha egy teljesebb életet élek és több módon adok utat a bennem lakozó teremtő erőnek. 

Neked mi lesz az újévi fogadalmad? 

Mi lesz az, amit gyermekeddel közösen, amit neki, vele, érte teszel egy szebb világért? Gondolkodtál már rajta? Hogyan fogod neki kommunikálni az elhatározásaidat? Hogyan valósítjátok meg közösen, lépésről lépésre azokat? És mi lesz az új szokásokkal egy hónap múlva? Egy hónap kell ahhoz, hogy egy új tevékenység szokássá váljon, érdemes tehát egy hónapra előre tervezni és látni, hogy mit tesztek a cél érdekében egy hónap elteltével. 

Ha gondolod, oszd meg velünk gondolataidat, jó lenne tudni, hogy nektek mit hozott az új esztendő, az új évtized, az új kezdet. Előre is köszönjük! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: