Még egy újévi téma, amit nem érintettük tavaly év végén, sem idén, az év elején. Eddig egy szombat volt 2020-ban, akkor pedig a sikeres újévi fogadalmak karakterisztikáit taglaltuk és azt, hogy gyermekeid hogyan tudod bevonni az újévi fogadalmaid megvalósításába. A sikeres működés érdekében ugyanakkor elengedhetetlen, hogy visszatekintsünk az elmúlt évre, értékeljük, amiket elértünk és megtervezzük, hogy hova akarunk eljutni 2020 végére. 

Milyen volt a SzóKiMondóka tavalyi éve? 

Tavaly év elején annyiban volt más a helyzet, hogy én is otthon voltam, mert egy évre hazaköltöztünk amiatt, hogy a gyerekek magyar iskolában tökéletesítsék magyar tudásukat. Mindhárom szépen beszélt már magyarul, de az írással már küzdöttünk egy jó ideje, így azt gondoltam, a legjobb módja a nyelv megszilárdításának az lesz, ha magyar iskolába járnak egy évig. Az újév így otthon ért minket, addigra már elrendeződtünk, beilleszedtünk, megtalátuk útjaink Budapest betondzsungelében. 

Februárban találkozhattál velünk a Pedagógus Expón, ami az idén is megrendezésre kerül és a SzóKiMondóka most is ott lesz. Keressétek a Katica Könyv Műhely standjánál. Tavaly a diaszpóra konferenciára érkezett külföldi magyar iskolák tanárai is kaptak belépőt az expóra és mind ők, mind az óvodapedagógusok kitörő örömmel fedezték fel a SzóKiMondóka standját. Nagyon jó érzés volt látni, hogy ennyi rajongónk van, akikről nem is tudtunk…

Áprilisban a Vida Ági által szervezett Pozitív Gyermeknevelés Expón találkozhattatok velünk, ahol nem csak standunk volt, de színpadi műsort is adtunk Szász Márk Boka közreműködésével. A sok ismert és új dal táncra perdítette a gyerekeket, akik tátott szájjal nézték végig a műsort, közben tapsoltak, kimondták a szavakat, megmutatták magukon a testrészeket – csakúgy, mint a SzóKiMondóka filmek nézése közben. Ez, vagy pedig az alkalomra kialakított csomagár ajánlat következtében-e, de még soha annyi vásárlónk nem volt egy rendezvényen, mint ott. 

Április végén még egy rendezvényen találkozhattál velünk, az pedig a Budapesti Könyvfesztivál volt a Millenárison. Akkor jelent meg a Test mese, a Testrészek mesesorozat utolsó része. Sajnos az 5 könyv 4 év alatt jelent meg (’16-ban jött ki az első, a Láb és kéz) és az első rész már szinte elfogyott, mire teljes lett a sorozat. Azért még megrendelhető a sorozat itt, de lassan már csak a partnereinknél találjátok meg az első részt. A Test mese új fejezetet nyitott a SzóKiMondóka történetében – bár már a Fej és szív mesében is jelezte jövetelét – ez pedig a környezeti nevelés beépítése mesekönyveinkbe. Eddig csak a játékcsomagokban, főleg azok témájában találhattatok a természet megimerésére, tiszteletére utaló mondatokat, ezt az értékrendet mesekönyveinkbe is bevezettük.

Annyira, hogy májusban jelent meg első olyan könyvünk, ami teljes egészében erről szól: a SzóKiMondó Ökomesék első része, Nulla hulladék címmel. Móna egy játszótéri szemét kapcsán elgondolkodik azon, hogy miért lesz a csomagolóanyagokból szemét és hogyan tudnánk elkerülni a szemét keletkezését. Nagyi nagyon sokat tud neki segíteni ebben a kérdésben és együtt sorra veszik mi kerül Mónáéknál a kukába és azt mivel lehetne kiváltani. Ha szeretnél lépéseket tenni háztartásod zöldítése érdekében, rengeteg kezdő lépést olvashatsz a könyvben és segítségével a gyermeked is szövetségessé teheted. A könyv végén pedig felsoroltunk néhány weboldalt, ahol segítséget kapsz a hulladékmentes életmód kialakításában és leírtuk, hogyan tudtok a könyvbe került 12 képes szókártyával játszani. Ez az első könyvünk, ami újrapapírra lett nyomva, és bár az ára magasabb, a könyv élvezeti értékéből, színeiből semmit nem vett el az újrahasznosított alapanyag. 

Május végén a könyv bemutatóját a Bikás parkban tartottuk a kerületi gyereknapon, ahol színpadi műsort is adtunk a Padödő, a Búgócsiga Zenede és a Tücsökzenekar közreműködésével. Sajnos az itt készült felvételek bemutatása elé technikai hiba hárult, de az idei évre vonatkozó terv ennek leküzdése és a műsor bemutatás a SzóKiMondóka szélesebb közönsége számára is. Itt mutattuk be a Nulla hulladék alkotói pályázatra készült legjobb pályaműveket is, ezek közzététele is tervbe van véve a most készülő, kifejezetten a környezetvédelem témájával foglalkozó honlapon. Minden alkotó kapott 1-1 példányt a Nulla hulladék mesekönyvből, ami messze a legsikeresebb kiadványunk eddig. Júniusban a Könyvhéten volt standunk és a SzóKiMondóka könyvheti kiadványa a Nulla hulladék mesekönyv lett. 

Augusztusban álltunk neki a Barátom, a fa mesekönyv elkészítésének, ami a SzóKiMondó Ökomesék sorozat második része, szintén 12 db befűzött, kitörhető, képes szókártyával, újrapapírra nyomtatva. Sajnos mindenféle szerencsétlen körülmény miatt a könyv csak karácsonyra készült el, így nem tudtuk megfelelő reklámkampány keretében rendesen meghirdetni. Mindenesetre, aki november-december folyamán előrendelési kampányban rendelte meg a könyvet, meg is kapta karácsonyra. Most a 2 könyv együtt rendelhető meg 20% kedvezménnyel itt. 

Miket tervezünk 2020-ra? 

Ezen “balesetek” elkerülése végett az idei évet pontosan megterveztük, így tudjuk előre mikor, min kell dolgoznunk és mikor mi fog megjelenni. Akkor is, ha a nyomda nem éppen úgy működik, ahogy azt mi elterveztük. Már dolgozunk a 2 évvel ezelőtt elkezdett Móna és Marci kirándul szókártyás mesesorozat az öt érzékről folytatásán, Molnár Krisztina Rita tollából, aminek az első része, a Készülődés most akciósan kapható. A második rész márciusban fog megjelenni. Az idei Könyvhétre a SzóKiMondóka játékcsomag sorozat következő részét, a Tűz fejezetet hozzuk ki könyvheti kiadványként. Játékcsomag még nem volt könyvheti kiadványunk, így hátha többen megismerkednek ezzel az alapvető SzóKiMondóka termékkel és többen használják majd, aminek következtében hamarabb tudunk kijönni egy-egy új fejezettel. Egyelőre egy új fejezet gyártási költsége elviszi az éves bevételünk felét, így lassan tudunk új csomagot megjelentetni. 

Az ősszel pedig az Ökomeséket szeretnénk folytatni egy olyan fontos témával, mint az étkezés. A címe: Mit együnk? lesz. Két könyv és egy játékcsomag tehát az idei gyártási tervünk és a célunk, hogy ezek gyártási költségeit termékeladásokkal előteremtsünk, közben pedig rengeteg értéket adjunk nektek blogbejegyzésekkel, érdekes cikkekkel, témákkal, posztokkal. Hiszen nekünk is ugyanaz a fontos, mint neked: gyermeked fejlesztése és ezen belül is az, hogy önkifejező, magabiztos gyermek legyen, akinek nem okoz gondot kifejezni saját gondolatait. Eközben pedig, mivel játékosan ismerkedik a szavakkal, készül az olvasásra, az önálló életre. 

2020-ban is. Csak egy picit több környezeti nevelési tartalommal, mert aki ma gyereket nevel, az nem hagyhatja figyelmen kívül ezt a jelentőségteljes kérdést. 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: