A múlt héten az anyanyelvmegőrzés.hu  oldalon frissítettem az eszköztárat, oda gyűjtöttem össze azokat az ingyenes anyagokat, amik elérhetővé váltak mindenki számára, a karantén ideje alatt. Attól még, hogy nem volt új blog,  volt mondanivalóm, amit a szerdai FB élő adásban össze is foglaltam: milyen erőforrásokra támaszkodhatsz a kialakult helyzetben és nekem milyen prioritásaim alakultak ki, amik segítenek a mindennapok kihívásainak kezelésében. Gyerekfoglalkozás a karantén idején. 

Hogyan született meg és mit takar a Foglalkozz velem! klub: 

Egy hét elteltével pedig már végre tudok megint előre tekinteni és tervezni. Visszatérni lassan eredeti tervemhez, a tagsági rendszer kialakításához. A Foglalkozz velem! tagsági rendszer arra az igényre válaszolva jött létre, amit ti fogalmaztatok meg, mikor a vásárlókat a vásárlás után felhívva megkérdeztük véleményüket a SzóKiMondókáról. Sok örömet szereztek nekünk a visszajelzésekkel, nagyon jó hallani, hogy milyen jól működik a játékcsomag, hogy milyen sok öröme telik gyermekednek a könyveinkben. Többen mondjátok, hogy milyen sokat fejlődnek, mennyire sokat tanulnak a gyerkők a játékcsomagokból, ami bizony erőt ad nekünk a nehezebb időszakokra is. Ugyanakkor azt is elmondjátok, hogy szeretnétek, ha gyakrabban jelenne meg játékcsomag és több filmet tudnánk kihozni. Nos, mi is nagyon szeretnénk, ha nem kellene egy évet várni egy új játékcsomagra, de sajnos, ennyi idő mire a gyártásra összespóroljuk a bevételekből a pénzt. Mindenképp szeretnénk az idén a Tűz fejezetet megjelentetni és reményeink szerint a tagsági rendszer segíteni is fog tudni ebben is. Interaktív filmekkel pedig mindenképp hamarabb tudunk kijönni egy online rendszerben, ahol a konkrét nyomtatás költségei elkerülhetők. 

A lényeg, hogy az eddig itt-ott megjelent tartalmaink: dalok, mondókák, játékok, foglalkoztatók és filmek – egy helyen legyenek elérhetők. Ugyanide feltöltjük az eddig született leghasznosabb, szülőknek szóló tartalmainkat is és minden olyan erőforrást, ami segíti gyermeked fejlesztését, foglalkoztatását. Hosszú távon pedig igyekszünk, tehetséges alkotóink segítségével minden élethelyzetre készíteni egy-egy dalt, vagy mondókát hogy megkönnyítsük a fürdést, a fogmosást, a lefekvést, a felkelést, az öltözést, stb. Még nagyon sok ötletünk van, hogy mivel lehetne idővel bővíteni a SzóKiMondóka tárházát, de már az itt leírtak is egy órási halmaz. 

Ha érdekel téged a tagsági rendszer, töltsd ki ezt a kérdőívet annak érdekében, hogy bele tudj szólni annak kialakításába. 

Miért épp Foglalkozz velem! a klub neve? 

Megdöbbentő adatot találtam arról, hogy átlagosan mennyi minőségi időt töltenek a gyerekeikkel a mai felnőttek. Kutatások és szakemberek is azt állítják, hogy ez az idő nem több, mint átlag 7 perc naponta és gyerekenként. Mire elég ez az idő? Az egészséges gyermek ennél biztos, hogy több figyelmet igényel és követel is, ez az alacsony szám csak abból következhet, hogy azt nem kapja meg. Amiből pedig az következik, hogy nem fejlődik szociálisan érett felnőtté, érzelmi stabilitása nincs, vagy nagyon gyenge, empátiája sem tud kialakulni, az értelmi képességeiről nem is beszélve. Gondolj bele, hogy mennyit adhatsz gyermekednek a kezdeti években, mennyi stabilitást, támogatást, fejlesztést és tanítást csak napi mondjuk fél órával – amit nem tudsz később pótolni. Nem tudod pótolni, mert akkor már másra lesz szüksége. És ha most nem vagy elérhető számára, ha meg akarja neked mutatni amit csinált, vagy amit kitalált, akkor hamarosan le is szokik arról, hogy neked szóljon, vagy játékra hívjon. 

Nekem a karantén mutatta meg újra, hogy attól függetlenül, hogy a SzóKiMondókát csinálom és – többek közt – másoknak akarok tagsági rendszert létrehozni – a legfontosabb feladatom az, hogy anya vagyok. Ennek a 3 lurkónak kell előbb mindene meglegyen, mielőtt kifelé tudok teljesíteni. Ez egy alapvető gondolat – és erőforrás is – hiszen ha itt minden rendben van, az erőt ad a további feladatokhoz is. A minden rendben alatt pedig nem azt értem, hogy túlteljesítettük a napi tervet – hanem annyit, hogy elkészült a házi, megfőtt a vacsora, vagy éppen bekargattam őket – mikor mire van épp szükségük. 

Foglalkozz velem! ingyenes kihívás

A Foglalkozz velem! tehát egy kihívás is. Egy olyan klub, ami arra toborozza és bátorítja a szülőket, hogy töltsenek el minél több minőségi időt gyermekükkel és ehhez eszközöket is ad a kezükbe. Az indulást pedig nem is tudom másképpen elképzelni, mint egy 14 napos kihívással: a Foglalkozz velem! klubba jelentkezve 2 héten át naponta kapsz olyan anyagokat, amellyel túl tudod teljesíteni a napi 7 percet. Dalok, mondókák, szókártyás játékok és foglalkoztatók várnak az oldalon, ahova úgy tudsz belépni, ha kitöltöd a az oldalon az űrlapot. Minden napra egy feladat, letölthető anyagokkal, szókártyákkal, további játékokra és foglalkozásokra – mindezt ingyen. S ha ez még nem lenne elég csábító, kuponkódok és ajánlatok is kerültek az oldalak aljára, ahhoz a játékhoz, ahonnan származik az aznapi dal, mondóka. 

Remélem, hogy sok mindenkinek tudunk majd segíteni ezekkel a játékokkal a karantén idején és azon túl is. Mert a gyermekkel tölött idő az évek során sokszorosan megtérül. Nagyon sok tanulási nehézség, vagy korai fejlődési probléma megelőzhető azzal, ha az első években kellő odafigyelést és törődést kap tőled, feladatokat és bátorítást, fejlesztést és foglalkoztatást. Személyiségét is alakíthatod, nem csak értelmi és érzemi képességeit. Kialakul az a családi kultúra, amelyben az együtt töltött idő érték és önmagáért való jó. Magabiztosabb, önkifejezőbb lesz gyermeked, épül az önbizalma, a világra való nyitottsága. Ha te most figyelsz rá, ő is figyelni fog rád kamaszkorában. Könnyebb lesz az iskola évei alatt a házi feladat. Ebben segít neked a SzóKiMondóka.  

Lépj be az oldalra, csatlakozz a Foglalkozz velem! kihíváshoz, végezd el a napi 1 feladatot, lépj be a Facebook csoportunkba, posztolj ott róla képet, videót, vagy csak írd le a tapasztalatodat és máris részt veszel a sorsoláson, amiben minden hónap végén a posztolók közt kisorsolunk egy-egy kiadványunkat.   

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: