Egész hónapban akciósak a SzóKiMondóka játékcsomag sorozat fejezetei: a Család játékcsomag, a sorozat első része a családtagok és a legalapvetőbb testrészek neveivel, kiegészítve az első igékkel: eszik, alszik, örül, tapsol. A játékcsomagot 2017-ben sikerült beneveznünk az Ország játéka versenybe, ahol készségfejlesztő kategóriában a Lego és a Hasbro termékek elől vitte el a pálmát. Azóta sem tudtuk a játékcsomagokat újra versenyeztetni, mert nem szerepel a Játéknet kínálatában. 

Ezen felül, minden hétvégén tovább csökkentjük egy-egy játékcsomag árát. Február első hétvégéjén a Család játékcsomag volt akciós, most hétvégén pedig a Víz játékcsomag. Ebben a csomagban már 15 képes szókártya van, amelynek szavait elkezdtük szótagolni annak érdekében, hogy megfeleljünk a célcsoport, az 1-6 éves kisgyermekek olvasásmódszertani fejlődésének. Ők ugyanis még egész alakokat látnak és bár szavakat már nagyon hamar, 2-3 alkalom után elkezdenek a szókártyákról felismerni, a betű számukra még értelmezhetetlen egység. Ugyanakkor, ha már több szót felismernek, ami azonos kezdőbetűvel indul, akkor maguktól kialakul bennük arra a betűre a betű-hang megfelelés, a szavak hangzása alapján. Így a szavaktól a szótagokon át jutunk el az ABC-ig, a játékcsomag sorozat végére. Ezért mondom el mindig, hogy SzóKiMondóka nem egyenlő a szóképes olvasással, bár aki csak a Család játékcsomagot látja, könnyen hiheti ezt. A szóképes olvasás helyett a lebontó-felépítő olvasástanítási módszertan alapján építettük fel a játékcsomagokat, mert ez a célcsoport számára a legmegfelelőbb módja a szavak írott alakjával való ismerkedésnek. A második fejezetben, a Víz játékcsomagban így már több szót szótagolunk: fo-lyó, ka-csa és e-ső szavakat, ezekből az e-ső szóban az első szótag már egy önálló betű, amivel az eszik szókártyában már találkoztak a gyerekek, a Család fejezetben. 

A film is egy kicsit hosszabb a Víz fejezetben, 22 perc a Család fejezet 16 perces filmjéhez képest, abból kiindulva, hogy a gyerekek, akik kívülről fújják már a Család játékcsomag szavait és dalait, egy kicsit tovább képesek figyelni és eljátszani is a Víz fejezet szavait is. A filmben bemutatjuk a Víz fejezet évszakát: a telet. Ez most nagyon aktuális, hiszen épp hó fedi a tájat, mikor ezeket a sorokat írom, ami nagyon ritka manapság. Lassan a mi gyermekeink is már csak hírből ismerik a havat, felvételekről a telet. De pont azért is fontos, hogy tanuljanak róla, hogy amikor eljön az az évi 2-3 nap, amikor leesik és megmarad a hó, ők már felkészülten várhassák és tudják, mit lehet a hóval játszani. 

Lackfi János mesekönyve a Víz fejezetben Móna és a vízcsepp találkozása a lakásban. A vízcsepp bekéredzkedik Mónáék lakásába és a kislánnyal beszélgetve tanul az emberek világáról, megosztva vele azt, ahogyan a vízcseppek látják az emberi világot: a hűtő az örökös tél uralkodóhelye, a fürdőkád pedig egy véget nem érő vízicsúszda. A kísérletben, (amit a DVD-n külön menüpontban találsz meg, de a könyvben is lerajzoltunk) esőt készíthetsz gyermekeddel a konyhában jégből és forró vízből. Az eső keletkezését egy mondókával is megtanulhatjátok a Gyűlnek a felhők mondókával. A Csukd be szemed, csukd be szád mondóka segít az esti fürdetésben, de ha ennél komolyabb fürdetőversre vágysz, akkor ajánlom a könyv 41. oldalán Lackfi János: Pölö a fürdés című versét. A kötet végén lekottázott dalok közt megtalálod a Kosz, kosz, kosz-t, ami a kézmosás helyes menetére tanítja meg gyermekedet. 

A játékcsomagba került szülői útmutató pedig leírja, hogyan tudtok a játékcsomag elemeivel külön-külön és együtt is játszani és további játékötleteket, fejlesztési tanácsokat is ad. A végén pedig a Víz játékcsomag csoportos, óvodai felhasználásához dolgoztunk ki projektötleteket Vanóné Varga Judit képességfejlesztő pedagógus segítségével. 

Rendeld meg a Víz játékcsomagot  az alábbi linken!

Az alábbi videóban összefoglaltam a fenti blogbejegyzést a SzóKiMondóka Facebook oldalán: