A legfontosabb minden gyermek számára az, hogy érezze, hogy szeretik. Napról napra kell megtapasztalja szülei szerető figyelmét, törődését. Attól érzi magát fontosnak, szerethetőnek, érdekesnek. De mik azok a tevékenységek, amelyeken keresztül át tudod adni gyermekednek szeretetedet? 

Ölben töltött idő 

Kezdjük a sort az ölbéli mondókázással. A szülő ölében töltött idő kincs, hisz ilyenkor töltődik a gyermek szeretettankja. Hozzád bújhat, a gyengédséged, szereteted közvetlenül az érintéseken keresztül közölheted vele. A fiúknak ugyanúgy szüksége van erre, mint a lányoknak, sőt. Ha azt szeretnéd, hogy magabiztos gyermeked legyen, aki később maga sem fukarkodik kifejezni szeretetét irányodban, vagy társai felé, most kell neki megtanítanod, a tetteiddel, hogyan tudja ezt megtenni. Ezért semmi nem túl sok, amit szereteted kifejezésének érdekében teszel. Természetesen itt nem drága ajándékok vásárlására gondolok, pusztán emberi interakciókra van szükség, amelyek során megmutatod gyermekednek, hogy mennyire szereted. 

A mondókák apropót adnak arra, hogy megérintsd, megöleld, hozzábújj, foglalkozz vele. Valószínű, hogy ha csak megpuszilni szeretnéd, nem fog sokáig az öledben maradni, hiszen hívja-várja a világ, amit fel kell fedeznie. De ha valami érdekes tevékenységbe kezdesz vele, míg az öledben ül, akkor fenn fogod tudni tartani a figyelmét vele egy darabig. Erre jó a Csip-csip csóka, vagy a Süti-süti pogácsát, amik mozgásos mondókák, de mégis egy irányba néztek, így remekül lehet ölben játszani. 

Aztán itt van a közös olvasás. A közös olvasásnak is megvan az az előnye, hogy az öledben ülve együtt nézhetitek a könyvet. Ennek több pozitív hatása van: gyermeked megnézheti nem csak a képeket a könyvben, de a szöveget is, sőt ki is mondhatja a mese legfontosabb szavait. Ennek érdekében készültek képes tördeléssel a SzóKiMondóka könyvei – ami azt jelenti, hogy a képen szereplő szó a mesében soron következő, így könnyedén be tud kapcsolódni az olvasásba gyermeked. Már a mese előtt meg tudjátok beszélni a képek alapján, hogy miről fog szólni a történet. 

Aztán ölben ülve tudtok közösen filmet is nézni, de az csak akkor lesz mindkettőtök számára érdekes, ha a film interaktív: dalok, mondókák tagolják, vagy más olyan tevékenységek, amelyeket közösen tudtok végezni – pl. kimondani a szavakat, eljátszani a jelentésüket, stb. 

Közös foglalkozások 

Van más, olyan tevékenység is, amivel kifejezheted szeretetedet, az pedig, ha foglalkozol vele. Elmentek sátálni, biciklizni, játszótérre, stb. A lakásban pedig leültök egy foglalkoztató, vagy színező füzet mellé és segítesz neki színezni, ceruzát hegyezni, vagy csak éppen megérteni neki azt, amit a képen lát. A közös alkotások is pont erre jók – foglalkoztok valamivel, miközben beszélgettek, együtt vagytok. Azt közlöd vele ilyenkor, hogy fontos számodra, szereted, szívesen vagy vele. 

“Ahogy azonban a gyermek cseperedik, egyre nehezebb elegendő időt szánni rá, mert a testi érintéstől és a szóbeli megerősítéstől eltérően, a minőségi idő valódi áldozatot igényel a szülők részéről. Kevesen vannak, akik elmondhatják, hogy mindenre futja az idejükből. Ha minőségi időt akarunk szánni gyermekünkre, akkor le kell mondanunk egyes fontosnak tartott elfoglaltságainkról. Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével, jelenlétével ajándékozza meg. Gesztusa ezt fejezi ki: “Egyedülállóan fontos vagy számomra. Szívesen vagyok veled.”  Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva c. könyvéből 

Ezek a közös tevékenységek a karantén alatt még fontosabbak, hiszen többször érezheti azt gyermekünk, hogy “láb alatt van”, hogy más dolgunk van, hogy nem tudunk teljes egészében rá figyelni. Hogyan is tudnánk, hiszen ha minden mást félre is tudunk tenni, akkor is kell ebédet főzzünk, mosnunk, takarítanunk – azokról pedig nem fogja tudni még úgy érezni, hogy érte történnek, csak, ha képes vagy valamilyen módon bevonni őt ezekbe a tevékenységekbe.  

A SzóKiMondóka azért jött létre, hogy gyermeked foglalkoztatásához és fejlesztéséhez szórakoztató eszközöket adjon a kezedbe. Ezt eddig főleg fizikai kiadványainkon keresztül tettük, amelyeket webáruházunkban találsz meg. De tavaly ősszel megnyitotta kapuit a Foglalkozz velem! klub, a SzóKiMondóka online tárháza. Hamarosan már 100 foglalkoztató vár titeket a klubban: dalok, mondókák, filmek, mesék, játékok, foglalkoztatók és színezők. A témákat egyesével is megveheted, de ha mind a 7 modult szeretnéd, a VIP tagság már havi 3000 Ft-ért a tiéd – belépéskor egy 3000 Ft értékű ajándékcsomaggal: szókártyacsomag, szülői útmutató és mondóka kocka. 

A Foglalkozz velem! klub belülről

Készítettem egy videót a klubban található játékokról. Mi lehetne jobb ajándék gyermeked számára, mint egy kifogyhatatlan tárház online foglalkoztatókkal: mesék, dalok, mondókák, játékok, színezők, foglalkoztatók és filmek? 

Próbáld ki, nincs vesztenivalód, hiszen az első havi tagdíjad ajándékokban visszakapod. 

Foglalkozz velem! Klub: Csatlakozz most! 

Nézd meg a videót a cikk lényeges elemeinek bemutatásával a SzóKiMondóka Facebook oldalán: