Föld napja, Anyák napja, ajándék, A fák közt

Múlt héten a Föld napjára készültünk és még mindig tart a Fenntarthatósági témahét a Facebook oldalunkon. Igyekszem minden fontos témát bemutatni és támpontokat adni ahhoz, hogy gyermeked számára hogyan beszélj a környezetvédelemről, milyen tevékenységeken keresztül ismertesd meg vele annak fontosságát. Játékcsomag sorozatunk is ebben a szellemben született, a négy elemet (víz, levegő, tűz, föld) mutatja be a sorozat középső 4 fejezete, a családdal kezdve és az emberrel zárva a sort – így lesz meg a 6 rész. Már a jövő héten belevágunk a Föld fejezet előkészületi munkáiba, ami őszre fog megjelenni, mivel a fejezet évszaka az ősz – ez lesz az utolsó elem a sorozatban.

A filmben szereplő kísérlet ezúttal az ültetés lesz – hiszen minden fejezet kísérlete ahhoz az elemhez kötődik, amiről szól. S milyen más tevékenységet lehetne a földdel végezni, ha nem magát az ültetést, ami a legnagyobb csoda, az élet újrateremtése a földön. Növényi élet nélkül mi sem létezhetnénk, hiszen nem csak táplálékunk, de levegőnk is a növényektől függ. Nem véletlenül jutott eszembe a Föld szerepe anyák napjáról gondolkodva. Talán nem véletlen, hogy ilyen közel egymáshoz ünnepeljük a Föld napját és az anyák napját. A Föld úgy gondoskodik rólunk, ahogyan az édesanya a gyermekéről – táplálja, óvja, gondozza, szereti, foglalkozik vele. Hiszen a szeretet cselekedeteken keresztül nyilvánul meg. Mutassuk meg mi is a szeretetünk a Föld irányába ezen a tavaszon azzal, hogy gondoskodunk teremtményeiről. Ültessetek saját növényt, fát, virágot, vagy babot, – de már egy csíráztatás is megmutatja gyermekednek a növények erejét napról napra. A csírákat ráadásul meg is lehet enni vajas kenyéren, így közvetlen hasznát is érzi munkájának, amikor segít a csírákat napról napra megmosni.

Ahogyan a Föld táplál minket, te is úgy táplálod gyermeked. Mindennapos cselekedeteiddel és szerető figyelmeddel kíséred az útján. Tevékenységekben nyilvánul meg szereteted, hogy ellátod, gondozod, tanítod, szereted. Ő is ugyanígy szavakban és tettekben igyekszik majd neked megmutatni, hogy mennyire fontos vagy neki. Egy apró ajándék, amit neked készít anyák napjára, kifejezi szeretetét irányodban. Ehhez persze jól jön a segítség apától, vagy az idősebb testvértől az ajándék megalkotásában. Móna a Láb és kéz mesében azon gondolkodik, milyen ajándékkal lepje meg anyát. Sok minden eszébe jut, amit vehetne anyának, de tudja, hogy az igazi ajándékot neki kell elkészítenie. Ráadásul az ajándékkészítésbe szeretné bevonni kisöccsét, Marcit, aki még csak kisbaba – majd a Testrészek mesesorozat 5 fejezete során nő fel, kb. fél évet minden újabb kötettel. De milyen ajándékot lehet csinálni egy kisbabával közösen? Aki olvasta a mesét, az már tudja, hogy Móna hogyan oldja meg ezt a kérdést. Mindenképp érdemes belenézni a kötetbe már csak ezért a tippért is! A Láb és kéz kötetből már csak néhány darabunk maradt, ezért nem tudjuk most anyák napja kapcsán leárazni, de az új könyvünket, A fák között szókártyás mesét már 50% elővásárlási kedvezménnyel rendelheted meg egy hónapon át, a könyv május 25-i megjelenéséig! Hadd mutassam be neked azt is:

2018-ban egy újabb 5 részes mesesorozatba kezdtünk, immáron 8 db szókártyát is beillesztve a könyvbe. Molnár Krisztina Rita írt mesesorozatot nekünk: Móna és Marci kirándul címmel, az 5 érzékről: látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás. A sorozat első kötete a Készülődés arról szól, hogy a család a másnapi kirándulásra készül és a gyerekek annyira izgatottak, hogy nem tudnak elaludni. Ezúttal Marci mutat meg Mónának valami érdekeset, egy olyan eszközt ami segít neki az elalvásban. A könyv sok kisgyermeknek segített már abban, hogy könnyebben lépjenek át az álomvilágba, de a mese a másnapi kirándulást is előrevetíti. Tavaly jelent meg a sorozat második kötete, az Útközben. Útban az erdőbe a család a hangokról beszélget – kinek mi a kedvenc hangja. A fák között kötetben pedig meg is érkeznek az erdőbe és az erdő állataival, növényeivel és persze, a szagokkal ismerkednek. 

A sorozatot még az idén folytatjuk a A tisztáson című kötettel, ami az ízlelésről szól. 

Nézd meg a bejegyzésről készült videót a SzóKiMondóka Facebook oldalán: