Minden évben szülők ezrei aggódva gondolnak erre a kérdesre: vajon meg fog felelni a gyermek az óvoda elvárásainak? Hogyan fog nekünk menni a beszoktatás? Ne aggódj, nem kell semmiféle olyan tudással rendelkezzen, amit ne tudnál megtanítani neki te magad. Elsősorban a közösségi élet szabályait kell ismerje, ezért a legjobb, ha ezeket már otthon megtanulja. Mikre gondolunk? 

 

1. Köszönés

Hasznos, ha a csoportba megérkezve köszön az óvó néninek gyermeked, és elköszön tőle induláskor. Ez azért is nagyon fontos, mert ezzel adod át a gyermek felelősségét a pedagógusnak, ezzel jelzi, hogy megérkezett a csoportba. Induláskor ugyanúgy tudnia kell, hogy átvetted tőle a gyermek felelősségét, a gyermek pedig magában is lezárja a napot az elköszönéssel. Ez persze sok gyermeknek nem egyszerű, mert szégyenlősek, nincsenek hozzászokva, hogy felnőttnek köszönjenek. Ezért, ha most ősszel megy óvodába gyermeked, tudatosan gyakoroljátok a köszönést a boltba belépve, orvosi rendelőben, ismerősökkel találkozva, és őt is biztasd, ha nem hallod, hogy köszönjön. Segít ebben a szia szókártyánk is, amit erről a linkről tudsz letölteni. Nyomtasd ki és gyakoroljátok vele a köszönést egymásnak!

 

2. Higiénia 

Alapvető higiéniás szokás, amir az oviban nagy szüksége lesz a kézmosás és az orrtörlés. Jó hír, hogy mindkettőben tudunk segíteni neked. A kézmosás helyes menetét megtanító dalunkat itt láthatod. Az alatta lévő képet pedig akár ki is nyomtathatod, a mosdó fölé téve emlékezteti gyermeked a kézmosás helyes lépéseire. 

Kézmosós dal a SzóKiMondókától

Az orrfújást az Orr és fül kötetünkben gyakorolják a gyerekek, Móna, Marci nővére tanítja őt lépésről lépésre arra, hogyan kell az orrát kifújni. A kötetben további náthaellenes szerekről is olvashattok, hatféle gyógynövényről szól az a kis versike, amit Lackfi János írt nekünk és énekelni is lehet a Bóbita, bóbita dallamára. Az orr szókártyánkat erről a linkről tudod letölteni. A kártyán a kép és a szó azért van így elrendezve, mert nyomtatás után a fehér vonal mentén össze tudod hajtani és azzal fedésbe kerül a kártya két oldala. 

3. Étkezés

Itt az evőeszközök használatára térnék ki, valamint arra, hogy szalvétába törölje a gyermek a kezét a ruhája helyett. Ezeket a szokásokat leginkább az otthoni étkezések során erősítheted meg benne, a csukott szájjal evés is ezen szokások közé tartozik. Kitartással, türelemmel és szeretettel minden tudás átadható. Itt sem kell máról holnapra mindent tudni, de szép lassan, akár a nyár végére is eljuthattok oda, hogy az étkezési szokásokat elsajátítsa.  

 

4. El tudja mondani, mi a baja 

Nagyon fontos tulajdonság! Sok kisgyermek kifejezi ugyan sírással a gondját-baját az oviban, de az óvó néni nem tudja kiszedni belőle, hogy mi bántja. Ha sír, mindig kérdezd meg, mi a baja, mondja el saját szavaival neked. Legyen szavai az érzelmeire és használja is azokat. Ezt úgy gyakorolhatjátok, hogy először másokról beszéltek bizonyos érzelmi helyzetekben – pl. a maci szomorú, mert a zsiráf megette az ebédjét – vagy ilyesmi. Kitalált történetekkel is segítheted azt, hogy átélje milyen, ha valakinek elveszik a játékát, nem értik meg, stb. Ha a külső szereplőről el tudja mondani, nagyobb eséllyel fogja tudni magára vonatkoztatva is megfogyalmazni az érzelmeit. Az érzelmekről való beszélgetéshez a Ki beszél? szókártyás mesefüzetet ajánlanám, amiből már csak pár darabunk maradt és ebben a formában nem is fogjuk újra nyomtatni. 

 

5. Elengedés 

Ez az a tudás, amit magadban kell kezdeni építeni, hogy te biztonsággal és bizalommal el tudd engedni őt az óvodába. Ha te nem bízol benne, hogy sikerülni fog, ő hogy bízzon magában? Ha nem vagy biztos benne, hogy a beszoktatás mindkettőtök számára gördülékenyen fog menni, olvasd el cikksorozatunkat a témában. 

Ha pedig további eszközökre volna szükséged a kezedbe az óvodai beszoktatás előkészítésére, akkor ajánlom figyelmedbe Óvoda játékcsomagunkat, aminek a szavait óvodapedagógusok állították össze az óvodai élet szavaiból. A kérem és a köszönöm megtanulása is nagyon fontos, és van a csomagban két ilyen szókártya is!

További szép nyarat és jó készülődést az ovira! 

Hallgasd meg a bejegyzés videóváltozatát a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: