Beszédfejlesztés 

Sokan keresnek meg minket azzal, hogy nem beszél a kisgyermek, mit ajánlunk a beszédindításra? Szókártyáink segítenek az első szavak kimondásában és a már ismert szavak előhívásában is. A szavakat a mondókákhoz kötve, jobban rögzül a jelentésük és a mondókáknak is kiemelt szerep jut a beszédfejlesztésben. A könyvek segítségével pedig gyermeked már akkor is bekapcsolódhat az olvasásba, ha még csak néhány szót mond – a SzóKiMondóka sajátos képes tördelésének köszönhetően, aminek segítségével gyerekjáték a gyermeket bevonni az olvasásba. 

Önbizalom 

Játékaink az állandó kérdezz-felelek metódusra épülnek, te kérdezed (Mi ez? Hol van? Melyik a … ? stb.), gyermeked pedig mondja, vagy mutatja a választ. A válaszért, azaz már a próbálkozásaiért is dícséretet kap, ami tovább motiválja a játékra és erősíti önmagába vetett hitét. Idővel kialakul benne, hogy ő tudja, amit kérdezel, okos és talpraesett és nem esik kétségbe akkor sem, ha idegenek előtt kell megszólalnia. 

Beszoktatás

Az egyik legfontosabb kívánalma az óvodkezdésnek az, hogy a gyermek meg tudjon szólalni mások előtt is. Ebben pedig pont az önbizalma megerősödése fogja segíteni. A SzóKiMondóka változatos tevékenységei tagolják a napot és ha mindig ugyanabban a napszakban veszed elő a játékcsomag egyes alkotólemeit, akkor hozzászokik a rendszeres foglalkozásokhoz, amik az óvodai élet alapját jelentik. Az Óvoda játékcsomag segítségével kifejezetten az óvodai élet szavaival ismerkedhettek, mert annak a szókészletét óvodapedagógusok állították össze. 

Olvasás előkészítés

A szókártyák felismerése önmagától történik meg a játék során, de ez még nem olvasás. Ugyanakkor felkészül a gyermek az olvasásra, nem lesz számára idegen a szavak írott alakja, jó élményei kötődnek első szófelismerő próbálkozásaihoz és magabiztosan vág majd neki az olvasástanulásnak. Hiszen tudja magáról, hogy megy ez neki és csodálatos élményei vannak a szüleivel közös olvasásról. Ennél többet nem is várhatunk el iskoláskor előtt egy kisgyermektől, ez viszont szükséges ahhoz, hogy a mai képorientált világban ő a szavak, az olvasás iránt érdeklődjön.  

Napirend, önállóság

A napirend kialakításáról már volt szó a Beszoktatás kapcsán, kétségtelen, hogy ha a játékcsomagokban található szókártyákat, mesekönyvet és a filmet a nap más-más szakaszában veszed elő, az tagolja a napotokat és felfűzheted köré az összes többi szokásos tevékenységet is. Egy ilyen napirend kialakítását hivatott segíteni saját kezűleg gyártott napirendünk, amit itt tudsz megrendelni. A napirend ugyanakkor az önállósodást is elősegíti, hisz ha gyermeked tudja, hogy mi következik, készülhet rá, segíthet elpakolni, vagy akár felöltözni is, ha a következő programponthoz az szükséges. Az önállóság kialakítását hivatott megcélozni négy levélből álló hírlevél sorozatunk, amelynek során ingyenesen letöltheted az ehhez szükséges segédleteket. Itt tudsz rá feliratkozni.

Természetismeret 

Nem véletlenül válaszottuk a négy elemet a SzóKiMondóka játékcsomag sorozat támájául. A környezeti nevelést úgy próbáltam beilleszteni a SzóKiMondóka programjába, hogy a gyermekek (családok) a természeti elemekről és azok jelentőségéről szereznek ismereteket a játékcsomag sorozat segítségével. A tapasztalati tanulás az, amelynek során beépülnek az így szerzett ismeretek, ezért rátok van szükség a kísérletek végrehajtásához, a megszerzett tudás gyakorlati alkalmazáshoz. A környezeti nevelést egy magasabb szintre emelik a SzóKiMondó Ökomesék, amelyek nagyon is gyakorlatias tudnivalókkal látják el az olvasó kisgyermekeket a hulladékmegelőzés, a fák szerepe, az ételek, a vásárlás és a közlekedés témájában. 

Szülő-gyerek kapcsolat

Nem kérdés, hogy a közös szókimondókázás elmélyíti kapcsolatotok és erősíti a családi kötelékeket. Csupán annak folyamatos gyakorlása, hogy te kérdezgeted ő meg válaszol, kialakítja köztetek az egészséges tanulási légkört. Nem mindig marad ez így, hisz ahogy növekszik gyermeked, egyre könnyebben utasítja el segítséged, iránymutatásodat így ez az időszak a SzóKiMondókával kinyújtható. Alapvető, hogy hallgasson rád és szót fogadjon és az állandó kérdezgetés és dícséret pont ezt segíti. Nagyon sok örömet fog emellett szerezni neked gyermeked fejlődése és tudása, de semmi nem jön magától, minden eredmény a befektetett idő függvénye. 

A szókimondókázás igazi hősei ti, szülők vagytok. Ha az eszközeink már a kezed ügyében vannak, onnantól csak rajtad múlik, hogy mit hozol ki belőle. Mi azon vagyunk, hogy minden segítséget megadjunk nektek annak érdekében, hogy az itt felsorolt összes területen legyen előrelépés gyermeked fejlődésében és ne legyen ez megerőltető, hanem sokkal inkább egy szórakoztató, önműködő folyamat. 

Jó szórakozást! 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát, ahogy elhangzott a SzóKiMondóka Facebook oldalán: