Arról, hogy miért fontos az olvasás megszerettetése egy korábbi cikkünkben írtunk már. Ha téged nem kell meggyőzni arról, hogy fontos, hanem már csak a hogyanokra vagy kíváncsi, akkor jó helyen jársz, mert összegyűjtöttük neked az olvasóvá nevelés tíz lépését. 

1. Már magzati korban olvass babádnak! 

Persze, ha ezt nem tetted, ne érezd most rosszul magad emiatt, kezdd el minél hamarabb a rendszeres olvasást! 

2. Az újszülött feje köré is tehetsz leporello könyveket a bölcsőben. 

Meghatározó a korai élmény, hogy esetleg míg hallgatja a számára nagyon megnyugtató hangodon a mesét, ő is nézheti a könyvek oldalait, képeit. Ezt az ötletet a Tízezer lépés new yorki magyar könyveboltos Timitől hallottam, de meggyőzött, és sajnáltam, hogy saját gyerekeimnél bizony kimaradt ez a lépés, mert eszembe sem jutott, hogy a bölcsőbe betegyek a fejük mellé egy felállított könyvet. 

3. Vezesd be az olvasást a napi rutinba! 

Legyen helye és ideje az olvasásnak a mindennapokban. Ez lehet esténként, lefekvéskor, elalvás előtt, de lehet más napszakban is, ahogyan nektek kényelmes. Viszont legyen elmaradhatatlan része a mindennapoknak, visszatérő eleme a napi rutinnak. 

4. Ne csak neki, vele is olvass! 

Legyen a mindennapjaitok része az a fajta olvasás is, amikor együtt nézitek a könyv lapjait. Ehhez vedd az öledbe gyermeked, hiszen az anyai (apai) öl a világ legbiztonságosabb helye számára, ahol jobban kinyílik az új ismeretekre. Vondd be az olvasásba azzal, hogy kérdezgeted: Hol van…? Mi ez? Mit csinál? stb. A SzóKiMondóka könyvei ebben segítenek neked, hiszen a mese legfontosabb szavait lerajzoltuk, mellette a szót kiemeltük, így gyermeked a képről tudja kimondani a mesében soron következő szót, ezáltal részt vesz az olvasásban. Nem csak megérti annak logikáját, de sikerélménye is lesz az írott szöveg megfejtésével kapcsolatban, ami előkészíti őt az olvasásra. 

5. Legyen helye az olvasásnak! 

Nem árt, ha van egy saját sarka, ahol puha környezetben egy meleg takaróval összebújhat a könyveivel. Nagyon fontos, hogy legyenek saját könyvei, saját könyvespolca akár, de itt is igaz, hogy a kevesebb több. Túl sok könyv elbátortalaníthatja, míg ha kevesebb könyve van, azokat könnyebben megismeri, megszereti, napirenden tartja. A gyermekkönyvek választásánál ezért inkább a minőségre helyezd a hangsúlyt, ha csak néhány könyve van, de azok művészi színvonalúak, azzal hidd el többre megy, mint rengeteg silány kiadvánnyal. A vásárláskor ezért fontos, hogy az ára helyett a tartalmat tartsd szem előtt: ha havonta csak egy könyvet veszel neki, az sem kevés, ha azt sikerül jól megválasztani. 

6. Lásson téged is olvasni! 

Ebben is meghatározó példa vagy számára, csakúgy, mint a konfliktuskezelésben, az étkezésben, és még sorolhatnám. Ha szeretnéd, hogy ő bújja a könyveket de te sosem veszel egyet sem a kezedbe, az nem fog menni. Fedezd fel újra az olvasás izgalmát, lásson kikapcsolódni egy-egy könyvvel, újságot olvasni, vagy éppen írni. Mivel téged akar majd utánozni, ő is kezébe vesz egy könyvet, de bíztathatod is erre, hogy most úgy olvassatok együtt, hogy ki-ki a maga könyvét olvassa. 

7. Tegyél te is a kezébe időnként könyvet! 

Ne várd meg, míg magától leemeli a könyvespolcról könyvet, segítsd hozzá ehhez az élményhez! Számomra mindannyiszor fantasztikus volt megtapasztalni, hogy hisztis kisfiam milyen gyorsan le tudta magát nyugtatni egy-egy könyvvel. Nem szolgálta ki magát a könyvespolcról, ha azonban épp a keze ügyébe került egy, akkor a kiadós hiszti után húsz percnyi lapozgatás jött, aminek a végén egy kiegyensúlyozott, mosolygós kisfiú nézett vissza rám, aki az imént még magából kikelve ordított. A bilire szoktatásban is óriási segítség volt a könyv. Leült, ha kértem, de mivel unatkozott, két perc múlva felállt. Ha kapott a kezébe egy olyan könyvet, amit fennhangot “olvashatott”, ottmaradt, amíg nem végzett a dolgával. 

8. Járjatok együtt rendszeresen könyvtárba! 

Tudom, hogy ez sok családban nehézkes, hogy a könyvtárból kölcsönzött könyveket időre visszavigye, de ez csak egyetlen nehézség, ami a könyvtárral jár, amiben azért lehet fejlődni, ha egy helyen tartod otthon a könyvtári könyveket és nem engeded őket szabadjára a lakásban. Óriási előnye a könyvtáraknak, hogy rengeteg könyvhöz ingyen férhetsz hozzá, nem kell megvásárolnod ahhoz, hogy elolvassad, és egy teljesen sorozatot is ki tudsz olvasni hatalmas befektetés nélkül. Ráadásul a könyvtárak programokat is ajánlanak, amit érdemes felkeresni, használd ezeket a remek intézményeket gyermeked olvasóvá nevelésének érdekében! 

9. Járjatok könyvesboltba 

Mindenkinek a pénztárcája szabja meg a könyvesbolti költéseit, de akkor is érdemes elmenni és szétnézni a könyvek közt, ha éppen nem vásároltok semmit. Óriási dolog már az is, ha gyermeked vágyik rá, hogy legyen egy-egy új könyve. Ha a vágy megvan, könnyebb megtalálni a forrásokat és mondjuk a nagyszülők bevonásával beszerezni havonta egy-egy új kiadványt. 

10. Olvassatok a nyaralás/utazás alatt is! 

Ha megyek valahova, mindig van nálam könyv, mert sosem tudhatom, hol kell éppen elüssek egy kis időt, lefoglaljam magamat valamivel. Ha utazom, olvasok és a nyaralások egyik legjobb része, hogy zavartalanul merülhetek el egy könyvben addig, amíg kedvem tartja. Gyermeked számára is mindig tegyél be könyvet, ha orvoshoz mentek, utaztok, vagy nyaralni készültök. A váróban tökéletes alkalom nyílik az öledbe kapni és közösen lapozgatni a könyvet, sokkal könnyebb így akár hosszabb időt is eltölteni, mint a könyvek nélkül. 

Végezetül azt is szeretném leírni, hogy a képernyők: a tévé, a telefon és mindenféle kütyük az olvasás ellen hatnak, mert színes-szagos változatát jelentik annak az élménynek, amivel gyermekednek majd csak az olvasás megtanulása után sikerülhet felvenni a versenyt. Addig rossz szóval a “beetetés” folyik, ezért olyan fontos, hogy a kütyük ne uralják el otthoni világotokat, mert egy rajzfilmmel nem fog tudni egy mesekönyv versenyezni, amíg azt nem tudja gyermeked elolvasni. Az viszont, hogy akarja megfejteni az olvasás titkát, csak attól függ, hogy milyen teret kap erre. Ha a tér hangos az egyéb ingerektől, mert megy a tévé, szól a zene és amúgy is nyomkodhat valamit a telefonodon amikor csak akar, akkor nem valószínű, hogy egy képeskönyvvel bújna össze ebben az ingertúltengésben. A te feladatod tehát e fenti tíz ponton túl az is, hogy nyugodt, csendes, kiegyensúlyozott és visszafogott otthont teremtsél, ahol egy földön heverő könyv is elég kihívást ad gyermekednek a saját szórakoztatására. 

Nézd meg a bejegyzésről készült videót a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: