Mindig leírjuk a SzóKiMondókáról, hogy segít a beszédfejlesztésben, de nem biztos, hogy mindenki számára világos, hogy hogyan. A szókártyák segítik a szavakat megismertetni és kimondatni gyermekeddel. Ez úgy kell elképzelni, hogy a kártyák képes felét feltartva megkérdezed tőle, hogy mi van a képen. Gyermeked igyekszik választ adni a kérdésedre és vagy mondja, vagy csak mutatja a szót, ami mondjuk egy testrész, például az orr. Ha már próbálkozik, azért is dicséret jár.

 részlet a Család játékcsomagból  

A válaszba pedig belefűzheted a továbblépést:  

– Igen, ügyes vagy, ott az orrod. Mondjad: orr! 

Ha már csak mozgatja a száját megint megdicsérheted, még egyszer kimondod, megkérdezed mire használjuk, majd eljátszotok egy mondókát pl. Én is pisze, te is pisze. Ennyi mindent lehet egy szókártyával csinálni a beszédindítás területén, később pedig jöhetnek a bonyolultabb játékok. 

A szókártyák felcímkézik a gyermeket körülvevő világot csakúgy, ahogyan te is teszed napközben, kártyák nélkül is. Pl. ha sátáltok az utcán és láttok egy kutyát, azt megnevezed, ha érzékszerveivel érzékel valamit azt is szóvá teszed, azért, hogy szavakat társítson a világról szerzett ismereteihez. Ezek a szavak rendszeresen ismétlődnek, miközben szájmozgásodat nézi és tőled kap bátorítást arra, hogy utánozza is azt. Ez történik mikor együtt játszotok, eteted, vagy pelenkázod. 

részlet a Szem és száj mesekönyvből

Ugyanez történik a SzóKiMondóka mesefilmjeiben is: a szavakat a gyermekek látják, hallják, kimondják, megmutatják magukon a jelentését és még egy dal vagy mondóka is elhangzik az adott fogalomhoz kapcsolódóan. A filmben meg tudjuk mutatni a beszédfejlődésben annyira hasznos mondókákat, ami számodra is hasznos lehet, ha nem ismersz olyan sok mondókát, amit eljátszhatnál gyermekeddel. 

A szájközeli felvételek szerepe a filmben kettős: gyermeked megfigyeli hogyan képezzük az adott szót, ami az utánzást segíti, ugyanakkor a felnőttet is emlékezteti arra, hogy a gyermekhez szépen, artikuláltan beszéljen, ügyelve arra, hogy lássa a száját. Kérjük a gyermeket gyakran arra, hogy ismételje, amit mi mondtunk, leginkább úgy, hogy mi megismételjük azt, amit éppen kimondott. 

A SzóKiMondóka játékcsomagok harmadik eleme, a mesekönyv pedig úgy készült, hogy lehetővé tegye, hogy a gyermek bekapcsolódjon az olvasásba. A mesének is kiemelt szerepe van a beszédfejlesztésben. Fontos, hogy napközben sokat beszélj hozzá, de halljon tőled olyan szöveget is, amit felolvasol neki. Amikor pedig már tud figyelni a mesére, az fejleszti szókincsét, fantáziáját és egy olyan világba kalauzolja a gyermeket, ahol bármi megtörténhet, ahol elégtételt lehet venni az igazságtalanságokért, ahol a jó elnyeri jutalmát és büntetését a rossz, a mese világa egyszerre gyógyítja és építi a gyermeki lelket a velünk született archetípusokra építve. Ezt a mesei világot hozod közelebb a gyermekhez azzal, hogy együtt nézhetitek a könyv oldalait, nem csak a képeket, de a szöveget is, sőt, a szókártyák segítségével megtanult szavak a könyvben is előkerülnek és ő már ki is tudja mondani azokat a mesélésbe bekapcsolódva. 

 részlet a Levegő játékcsomagból

Ezek a SzóKiMondóka játékcsomagok elemei: szókártyák, kisfilm és mesekönyv – amik a gyermekhez szólnak. A negyedik elem, a szülői útmutató neked szól, és nagyon sok további játékötlet, tipp, fejlesztési tanács van benne a beszédfejlődés elindításától kezdve egészen az önálló olvasás kialakulásáig, amit biztos vagyok benne, hogy később is fogsz tudni alkalmazni, amikor már jól beszél gyermeked. Az útmutató így túl is mutat a játékcsomag keretein, nem csak azokhoz ad útmutatást, de megmarad a beszédfejlesztés – olvasóvá nevelés témakörében. 

Ha felkeltette érdeklődésed amit itt olvastál, próbáld ki játékcsomagjainkat! Már hatezer forintért is kipróbálhatod, ha jelentkezel Foglalkozz velem minden nap! programunkra, amelynek keretében a játékcsomagok mellé foglalkozásterveket is adunk minden napra. 30 napon keresztül játszhatsz a szókártyákkal minden nap, nézhetitek együtt a filmet, olvashatjátok a Lackfi János mesekönyvet, te pedig kiolvasod az útmutatót és ha nem tetszik, vagy nem válik be, visszaadjuk a pénzed, ha eljuttatod hozzánk a csomagot. Gyakorlatilag nincs vesztenivalód, de nagyon sok előnyöd származhat abból, ha gyermekeddel kipróbálod a SzóKiMondókát. 

Mire vársz? Vágj bele itt! 

Ha inkább webáruházunkból rendelnéd meg a játékcsomagokat, azt itt tudod megtenni. Így vagy úgy, de tegyél egy próbát! 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát, ahogyan elhangzott a SzóKiMondóka Facebook oldalán: