Ha ezt a blogot olvasod, akkor vagy az érdekel, hogyan tudod elindítani gyermeked beszédfejlődését, vagy külföldön élsz és arra keresel megoldást, hogyan tudod a magyar nyelvet kint született gyermekednek megtanítani. 

Mindkét esetben érdemes továbbolvasnod, bár el kell mondjam, hogy ezt a blogcikket a külföldön élő szülőknek írom elsősorban, akik eldöntötték, hogy szeretnék a magyar nyelvet megtanítani gyermeküknek. 

Ha már nem szeretnéd magyarul megtanítani gyermeked, akkor itt olvass tovább.

Látod, mindenre van megoldásunk : ) !

Ha nem gond, pontokba szedve írom össze a lépéseket és ahhoz kapcsolódóan sorolom fel az erőforrásokat is. 

1. Először is beszélj hozzá – ha csak lehet – magyarul!

Tudom, hogy ez nem egy egyszerű kérés. Lehet, hogy már a te agyad is átállt a befogadó ország nyelvére és magadhoz is azon beszélsz. Vagy csak írásban kommunikálsz magyarul. Esetleg akcentusod lett, mert nem használod beszédre a magyar nyelvet. Vagy a párod “követeli” meg, hogy otthon a közös nyelvet használd gyermekeddel. Bármi is az ok, mindig van megoldás. Persze, a legjobb, ha szülés előtt eldöntöd, hogy magyarul fogsz beszélni gyermekedhez, bármi lesz is. Belőlem, mintha dugót húzott volna ki a szülés: végre volt kihez beszéljek magyarul! Megoldódott a nyelvem és nem csak beszéltem, de énekeltem is gyermekemnek folyton. Mivel az nehezen ment, énektanárhoz jártam egy darabig, de a beszéd természetesen jött. Mint minden, ez is elhatározás kérdése tehát. 

Ha a párod nem szeretné, hogy előtte magyarul beszélj gyermekedhez, akkor teremtsd meg kettőtök számára azokat az elvonulásokat, amikor összebújtok egy könyvvel és olvasol neki, vagy mondókáztok, csak vele foglalkozol. Abba nem szólhat bele és azt is meg tudod a pároddal értetni, hogy milyen sok jó hatása van a kétnyelvűségnek. Persze, hogy ne érezze magát kizárva, ugyanazt, amit a gyermekednek magyarul mondtál a párod előtt, ismételd meg újra úgy, hogy párod is értse. Esetleg taníts neki is magyar szavakat, attól gyermeked mindjárt előnyben érzi magát, mert neki természetesen fog jönni a magyar nyelv, nem kell szóról szóra megtanulja, mint – mondjuk, például – apa. 

Nagy az esélye annak, hogy gyermeked neheztelni fog rád, ha nem tanítod meg magyarul akkor, amikor még úgy tudja tanulni a magyart, mint anyanyelvet. 

2. Hívd segítségül a dalokat, mondókákat! 

Nem tudsz egyet sem? Semmi gond! Mondókatárunkban rengeteg mondókát találsz, de YouTube csatornánkon ugyanezeket is és még továbbiakat videó formátumban tudod megnézni. Ha nem tudod, hogyan kezd neki a mondókázásnak, akkor figyelmedbe ajánlom erről szóló blogcikkünket ami lépésről lépésre vezet be téged a mondókázás birodalmába. 

Ha pedig egy helyen akarod látni a SzóKiMondóka által megjelentetett összes mondókát – 7 játékcsomagunk és minden kiadványunk mondókakincseit, akkor a Foglalkozz velem! klubba belépve ki tudod választani, hogy akár csak arra a 2 modulra, a Dalokra és Mondókákra előfizetni – jelenleg 30-30 dalt és mondókát találsz a modulokban. 

3. Olvassatok mesét minden nap! 

Másként hangzik a beszélt és az olvasott nyelv. Ezért már akkor is olvashatsz rendszeresen a babádnak, amikor még nem is érti annak tartalmát. Sőt, a pocaklakónak is érdemes olvasni. Bármit. Olyat, amit magadnak olvasnál. Könyvet, magazint, recepteket. Ha egy másik nyelvet is szeretnél neki megtanítani, akkor azt is érdemes minél korábban elkezdened használni vele, mindenféle formában. Csak arra az egyre figyelj, hogy a nyelvek különüljenek el teljesen egymástól: időben vagy térben, de sose keverd őket, ne válts át köztük. Én pl. hetente egy napot beszéltem a babámhoz németül. De a pocakomban volt, mikor spanyol órákra jártam és amikor a nagyanyja születése után spanyolul beszélt hozzá, figyelt és felélénkült. Te egyedül is megtaníthatsz neki több nyelvet ugyanezen lépések mentén, de fontos, hogy külön helye legyen a másik nyelvnek, mert az agyban is új helyen tárolódik el a másik nyelv. Ezért nem szabad keveredniük. 

4. Ne csak neki, vele is olvass! 

Ebből a célból alkottuk meg a SzóKiMondóka képes tördelését, amellyel minden könyvünk készül. Ennek az a lényege, hogy a mese legfontosabb szavait kiemeljük, a szó mellett a jelentése egy képen megjelenik, így ha együtt nézitek a könyv oldalait, gyermeked a kép alapján tudja kimondani a mesében következő szót. Ezáltal részt vesz az olvasásban, míg szeme a kiemelt szóalakot is megfigyeli. Fejlődik vizuális memóriája, kialakul benne az olvasás szeretete, sikerélménye lesz azzal kapcsolatban, könnyedén és magabiztosan fut majd neki az iskolában az olvasástanulásnak. Alig várja már, hogy önállóan is olvasni tudjon.

Ismét saját tapasztalat: lányom csupán a szókártyákkal ismerkedett meg 1-2 éves korában, akkor még nem volt mesekönyvünk, vagy játékcsomagunk, és ma többszáz oldalas könyveket néhány nap alatt kiolvas, nem tudja letenni őket. 

5. Nyelvi játékok, nyelvi kreativitás 

A szókártyák át is visznek minket erre a területre, segítségükkel kimondathatod a szavakat gyermekeddel, a kezébe adhatod őket, és rengeteg további játéklehetőségre adnak alkalmat. Mondókát párosíthattok a szavakhoz, mondatokat alkothattok velük, rímpárokat kereshettek, versikét írhattok mint Móna a Láb és kéz, Szem és száj mesekönyvekben. Ha játékosan állsz a nyelvhez, az adja meg az ízét a közös foglalkozásoknak. Életre kel számára a magyar nyelv, vicces lesz a szójátékok, nyelvtörők, mondókák nyomán. Általuk érzelmileg is kötődik már a nyelvhez immár nem csak általad, a hozzád fűződő érzelmei kapcsán, hanem önmagától. Rengeteg további nyelvi játékot soroltunk fel a játékcsomagokba került szülői útmutatókban, amelyekből az Óvoda játékcsomagba készült útmutatót már csupán 390 Ft-ért le tudsz tölteni innen. 

6. Írás, olvasás 

Mindig elmondjuk, hogy a SzóKiMondóka nem tanít meg olvasni, de nagyon jó alapot teremt rá. A játékcsomag sorozatban eleinte egész szavakat emelünk ki, majd már a második résztől kezdjük azokat szótagokra bontani, a harmadik résztől pedig a kezdőbetűket emeljük ki. Ennek az az oka, hogy amint több szót felismer a szókártyáról gyermeked, ami azonos betűvel kezdődik, magától kezd benne kialakulni a betű-hang megfelelés, ezt erősítjük meg a kiemelt betűkkel. A célcsoport (1-6 éves gyermekek) számára kidolgozott egyetlen olvasástanítási módszertan, az analitikus-szintetikus, magyarul lebontó-felépítő módszertan értelmében járunk így el. A játékcsomag sorozat utolsó fejezetében jutunk el az ABC-ig, és a játékcsomagokhoz kidolgozott foglalkozástervekből letölthetsz olyan színezőket, ami egy-egy betűvel foglalkozik csak. Nem tanítunk írni, de az a gyermek, akik végigcsinálja 2 éves programunkat, a Foglalkozz velem minden nap! programot, játszi könnyedséggel tanul meg az iskolában, (vagy tőled) olvasni. 

Mivel a magyar olvasás más, mint a befogadó ország nyelvén olvasni, ezért kifejezetten azt ajánlom, hogy először magyarul tanítsd meg olvasni gyermeked. Magyarul a betű-hang megfelelések következetesek és azok könnyedén kialakíthatók a játékcsomagok (és a foglalkozástervek) segítségével. Utána már egy magyar ABC-vel, (mágneses betűk, vagy betűkártyák) könnyedén összeolvastathatsz vele új szavakat is. Fokozatosan, természetesen. Mondjuk ha felismeri a kéz szókártyát, amit a Család játékcsomagban találsz meg, tedd le elé azt a 3 betűt összekeverve és a szókártyát és rajka sorba a betűket! Majd tedd elé a z és é betűket, és kérd meg, hogy olvassa össze! 

Ha először magyarul tanul meg olvasni, könnyebb dolga lesz, mintha fordítva csinálnád és később könnyebben tanul meg a befogadó ország nyelvén is olvasni amikor iskolába kerül. Ha megtanult magyarul olvasni, azt gyakoroljátok egyszerű mesékkel, amiket magyarul alig találni, de a Foglalkozz velem! online klubunkban találsz abból is legalább harmincat. 

Ezen lépések mentén tudod megtanítani gyermeked magyarul úgy, hogy eljuttatod az olvasásig, majd az írásig is, amikor iskolába kerül. Azért fontos, hogy olvasson is magyarul, mert nem lesz másokra szorulva, hogy gyakorolja a nyelvet későbbi élete során. Egy könyvvel fenn tudja tartani tudását, sőt, még fejleszteni is tudja. Az írás pedig azért fontos, mert ha önkifejezésre használja a magyar nyelvet, és azon fogalmazza meg írásban a gondolatait, akkor teljesen magáévá tette a nyelvet, azt többet nem veheti el tőle senki sem. 

Ha szeretnéd, hogy segítsünk nektek ebben a folyamatban, ajánlom figyelmedbe a SzóKiMondóka játékcsomag sorozatot, ami kifejezetten erre jött létre. Gondosan válogattuk ki a fejezetek szavait, úgy, hogy az ABC minden betűje sorra kerüljön, de minden fejezet önmagában is kerek legyen. A foglalkozástervek segítségével három hónapon keresztül tudtok egy-egy játékcsomagot kiaknázni, a maximumot kihozni belőle. Ha pedig a kettőt (játékcsomagok és foglalkozástervek) együtt szeretnéd használni, akkor a 2 éves Foglalkozz velem minden nap! programunkat ajánlom figyelmedbe, amit már külföldről (az EU-ból és az USA-ból) is megrendelhetsz, az éves opciót választva. Ebben az esetben postaköltség nélkül kapod kézhez egy évre szóló eszközeinket, és hetente a napokra lebontott foglalkozásterveket, amely alapján veheted elő a játékcsomagokat és könyveket szépen egymás után. 

Na habozz hát, ha fontos számodra, hogy megtanítsad gyermeked beszélni, majd pedig írni és olvasni is magyarul te magad, mert nincs a közelben magyar iskola, akkor cselekedj most és rendeld meg éves előfizetésben Foglalkozz velem minden nap! programunk erről az oldalról a lap alján. 

Imádjuk a kérdéseket! Bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzánk a témában: szia(kukac)szokimondoka.hu

Szeretettel: 

Viola 

Hallgasd meg a bejegyzés videó változatát ahogyan elhangzott a SzóKiMondóka Facebook oldalán: