Mit jelent az, hogy strukturálás és miért kell a mindennapokat strukturálni? 

Ha kisgyermeket nevelsz, gondolom te is észrevetted, hogy gyermekednek szüksége van az ismétlődő dolgokra, valamiféle rendszerre az életében, ami kiszámíthatóvá teszi a mindennapokat. Könnyebb elindulni vele a játszótérre, ha mindig nagyjából azonos időben mentek, könnyebben elalszik, ha van az alvás körül egy rituálé elmaradhatatlan kellékekkel – ezek nem hóbortok, hanem kapaszkodók a gyermeked számára, hiszen annyi kiszámíthatatlanság van a világban, fontos, hogy a főbb dolgok a helyükön legyenek, azokra lehessen számítani. 

Ha pedig gyermeked különleges nevelési igényű, SNI-s, vagy nehezebben alkalmazkodó, akkor még nagyobb jelentőséggel bír egy napirend. A napirend nem azt jelenti, hogy semmi nem változhat a mindennapokban, hanem azt, hogy a változó elemek egy visszatérő struktúrában találnak helyet maguknak és így máris könnyebben emészthetővé válnak. Ha visszatérő a felkelés – reggeli tevékenységek ritmusa, meg az ebéd és utána az alvás, meg az esti lefekvés körüli ceremónia, akkor nem fontos, hogy délelőtt jön valaki hozzánk, délután meg elmegyünk valami új helyre, mert gyermeked tudhatja, hogy a napja kezdete, közepe és vége nagyjából hasonlóan zajlik minden nap, megkapja, amire szüksége van, biztonság és kiszámíthatóság van az életében. 

Hogyan segít ebben a SzóKiMondóka? 

Kétféleképpen tudunk segíteni nektek abban, hogy a mindennapjaitoknak legyen egy visszatérő ritmusa. Az első segítség nem kerül semmibe. Napirend oldalunkról letölthetsz egy ingyenes segédletet ahhoz, hogyan alakítsátok ki a saját napirendetek. Sőt, a napirend kialakításának van egy olyan áldásos mellékhatása, hogy ha gyermeked tudja mi következik, rá is készül, magától segít abban, hogy a következő napirendi pont megvalósulhasson. Például ha a közös játék után mentek a játszótérre, de annak a feltétele az, hogy a játékokat elpakoljátok, akkor nem kell neki kétszer mondani, hogy segítsen a pakolásban, hiszen ő is szeretne indulni a játszótérre. Ha az indulás előtt fel kel vennie a cipőt, kabátot, akkor hamarosan megtanulja, hogyan öltözzön fel egyedül, hiszen ő is indulni akar. Az önállóság kialakításában is segít a napirend, és ehhez is kapsz segítséget letölthető anyagunkban. 

napirendHa szeretnél saját Napirendet, amit ki tudsz tenni a falra és a saját ritmusodban kialakítani az ismétlődő tevékenységek sorrendjét, innen tudsz Napirendet rendelni tőlünk. 

Ha szeretnél a mindennapjaitokba visszatérő módon beilleszteni közös tevékenységeket, akkor ehhez a játékcsomagjainkat ajánljuk. Azokban ugyanis többféle tevékenységhez találsz eszközöket. Ha ugrándozós-dalolós kedvetek van, tedd be a kisfilmet és dobjátok az égbe a macikat, pörögjetek-forogjatok a mondókák ritmusára. Az összebújós, lefekvés előtti pillanatokhoz remekül használhatod a Lackfi János mesekönyvet, amiből közösen olvashattok, a szókártyák pedig kinek mikor aktuális – nálunk a lefekvés előtt beépített időhúzásra voltak remekül alkalmasak, ráadásul az alvás konzerválja a frissen megszerzett tudást, így nagyon gyorsan tanulta meg őket a gyermek, de másnak lehet, hogy máskor fog pontosan illeszkedni a kedv-hangulat időzónájába, valószínűleg. 

A lényeg, hogy legalább három különböző típusú tevékenységet találsz a játékcsomagokban, az útmutatóban pedig egy negyedik félét, ami majd remekül épül idővel az első háromra. Ezekkel a tevékenységekkel már kialakíthatsz magatoknak egy ismétlődő napirendet, amiben az étkezések, lefekvés, felkelés jelentik a bástyákat, a mese, kisfilm, szókártyák pedig azokat a kis jutalomfalatokat, amiket közösen élvezhettek a mindennapok folyamán. Így háromszor 5-10 percben már mindent megtettél gyermeked fejlesztésének érdekében és még egy napirend is kialakult a mindennapok strukturálásához. 

Ha mindez jól hangzik, akkor ragadd meg az alkalmat, mert ebben a hónapban, minden játékcsomagunk olcsóbb, ha egyet szeretnél kipróbálni, akkor a Család játékcsomagot ajánlom kezdésnek. 

Ha pedig hosszabb távra köteleződnél el, akkor Foglalkozz velem minden nap! programunkkal a játékcsomagok mellé foglalkozástervet is kapsz minden napra, így nem neked kell kitalálni, hogy mikor melyik szókártyát, a mesekönyv melyik részletét vedd elő gyermekednek, vagy épp melyik mondókát játsszátok el a filmből – mindezt egy hosszú távon lépésről lépésre építkező program keretében kapod meg és a foglalkozásterv, a havonta házhoz jövő fizikai kiadvány és annak szállítása is mind benne van a havidíjban. Ha felkeltette érdeklődésedet eddigi legjobb ajánlatunk, akkor itt tudsz annak utána olvasni. 

Így vagy úgy, de várunk a szókimondókázó szülők lelkes táborában téged is!

Bármi kérdésed volna, ne habozz írni nekünk: szia(kukac)szokimondoka.hu 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát, ahogyan elhangzott a SzóKiMondóka Facebook oldalán: