Youtube csatornánkat 2015-ben nyitottuk meg és azóta rengeteg hasznos anyag került ide fel. Válogass kedvedre a gyermeknevelést segítő videóink közül, szinte minden témában születtek már hasznos anyagaink. Az alábbiakban egy rövid összeállítást közlünk a legnépszerűbb témákból.

A beszédfejlesztés legfontosabb lépései

Örökzöld témánk, soha nem lehet megúnni. Azért, mert szinte minden szülőt érint. Minden szakaszban járó gyermek számára létezik továbblépés, beszédindítás után jön a beszédfejlesztés, a szép beszéd kialakítása, majd a szókincsfejlesztés, önkifejezés, magabiztosság, stb. Annyit foglalkoztam már ezzel a témával, hogy minden szakaszhoz van mondanivalóm. A magzati kortól egészen addig, hogy gyermeked meséket alkot meg számodra. Íme:

 

Hogyan segítheted gyermeked olvasóvá nevelését?

Általában azoknak a szülőknek fontos, hogy gyermeke is megszeresse az olvasást, akik maguk is értékelik a könyvek társaságát. Pedig ha te éppen nem közéjük tartozol, akkor is érdemes elgondolkodnod azon, hogy milyen jótékony hatásai vannak annak, ha gyermeked érdeklődik a könyvek iránt. Könnyebben elfoglalja magát otthon, vagy hosszú utazásokon, könyebb dolga lesz az iskolában megtanulni olvasni és tanulni, szókincse, fantáziája, ezzel pedig empátiája növekszik, és könnyebben válik okos, intelligens, művelt, tájékozott emberré – márpedig a társadalom és a munkaerőpiac értékeli ezeket a készségeket.

 

Hogyan tanítsd önállóságra gyermeked?

Azt hiszem, hogy ennek szerepét nem kell taglalnom, a legtöbb szülő számára fontos, hogy gyermeke megtanuljon önállóan enni, öltözködni, elpakolni maga után és még sok minden mást az évek során. Egyik legfontosabb szülői feladatunk a sok közül, hogy felkészítsük gyermekünket az önálló életre. Ennek lépéseit taglalja az alábbi videó és itt a Napirend, ami nektek is segít az önállóság kialakításában:

 

Mit tehetsz gyermeked egészséges táplálkozása érdekében?

Ez sem szorul magyarázatra, hogy miért fontos, inkább azt tartanám itt fontosnak hangsúlyozni, hogy ez egy olyan téma, amihez folyton érdemes visszatérünk. Mivel gyermekünk ízlése nagyon gyorsan változhat, lehet, hogy amit egy fél éve még nem gondoltál problémának, nem hagy most aludni és kétségbeesetten keresed rá a megoldást. Az egészséges táplálkozás nem csak nekünk, de a Földnek is jó, ezért lett a SzóKiMondó Ökomesék sorozat harmadik könyvének, az Egyem-e mesének a témája. A könyv végén lévő QR kódon hozzáférést kaptok egy három hétre kidolgozott foglalkozástervhez, aminek segítségével tovább mélyítheted a mese közös olvasása során szerzett ismereteit, játékos feladatokkal próbálhattok ki új zöldségeket és gyümölcsöket.

 

Hogyan tanítsd meg gyermeked írni, olvasni otthon? 

Ez a téma főleg a külföldi magyarok számára érdekes, hiszen ők sokszor nem tudják magyar iskolába járatni gyermeküket annak érdekében, hogy megtanuljanak magyarul írni, olvasni. A Magyarországon gyermeket nevelő szülőknek az iskolára való felkészítés miatt jöhet jól a SzóKiMondóka lebontó-felépítő olvasástanítási módszertana, az a folyamat, hogy a játékcsomag sorozatban megismert szavak segítségével az Ember fejezetben eljutunk az ABC-ig, amiben játékosan ismerkedhetnek a betűkkel a gyermekek. Itt is a kiegészítő foglalkozástervben találtok olyan letölthető foglalkoztatókat, amik segítik a betű-hang megfelelések kialakulását, így játékosan tanítgatja a gyerkőket az olvasásra, írásra. 

Ezt az öt videót választottam most ki arra, hogy bevezetőt adjak hasznos videóink tartalmához, de YouTube csatornánkon további érdekes témák közt válogathattok.