Különleges felkérést kaptunk tavaly ősszel. Kiss Barbara, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár Területi Ellátási osztályvezetője azzal hívott fel minket, hogy tartsunk előadást kicsi gyerekeknek a megye zöld könyváraiban a SzóKiMondó ökomesék kapcsán.

Engem ért az a megtiszteltetés, hogy április 17-19 között tíz kistelepülésen – Hőgyész, Kaposszekcső, Attala, Tengelic, Kölesd, Bölcske, Őcsény, Decs, Harc, Felsőnána – tíz első osztályos csoportnak mutathattam be a Nulla hulladék, a Barátom, a fa és az Egyem-e mese kapcsán a szavak és betűk segítségével a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeit, a fák szerepét a közvetlen környezetünkben és a Földünkön, valamint, hogy miért olyan fontos és izgalmas az egészséges táplálkozás. Faluról falura cipeltem a szemeteszsákomat, aminek a tartalmát minden helyen ki is ürítettem a gyerekek nagy örömére és meglepetésére. Voltak saját barkácsolású kukáim is, amibe a gyerekek pillanatok alatt beledobálták a műanyagot, papírt és üveget. Olyan örömmel fogadták mindenütt a zsákot, mintha épp a Mikulás érkezett volna meg hozzájuk. Beszélgettünk sokat a kedvenc fáikról, sőt még fákká is váltunk egy ősi indián faállás gyakorlat segítségével, a végén pedig jóízűen megettük a csíkokra vágott répát és almát.

Az volt az érzésem mindenütt, hogy tényleg érdemes csinálni, és mennyire nagyszerű, hogy Viola megalkotta a SzóKiMondókát. A gyerekek nagyon hálásak, nagyon fogékonyak és pillanatok alatt felfogják a lényegét annak, hogy mit jelent szeretni egy fát, miért fontos, hogy óvjuk a környezetünket. Első osztályosok lévén épp megtanulták az összes betűt, és szinte versenyeztek egymással, hogy ki olvassa fel a könyvek címét, a bonyolult szavakat. Nagy-nagy érdeklődéssel hallgatták a felolvasott meserészleteket.

Őszintén remélem, hogy ha csak egy kicsit is sikerült felkelteni az olvasás és könyvtárba járás iránt a kedvüket azoknak, akik eddig nem nagyon lapozgattak könyveket, már megérte elmenni, hiszen a könyvtáros hölgyek mindenhol csupa szívszeretettel végzik a munkájukat, és tárt karokkal várják olvasóik közé a gyerekeket. Minden tiszteletem az övék, és a tanító néniké, akik nagy szeretettel fogják a gyerekek kezét és vezetik őket a tudás útján. 

Nagyon nagy köszönet Kiss Barbarának a biztató szavaiért, és hogy bizalmat szavazott nekünk ezzel a lehetőséggel. Minden tiszteletem alaposságáért, rálátásáért és a szakmai iránti alázatos elkötelezettségéért.

Külön köszönöm Iminek, a könyvtár sofőrjének, hogy mindenhova percre pontosan elszállított és hogy nagy-nagy szívvel segítette a munkámat a három nap alatt.

A hőgyészi könyvtárból, Márton Emíliától kaptunk egy beszámolót is az előadásról. Hálás köszönet érte.                                                                         

Vajda Violetta

Zöld könyvtári találkozás, avagy betűtanítás ökoszemlélettel könyvtári környezetben

Vajda Violetta könyvtári órája nem csak egy szimpla könyvajánló, hanem egy eszme, egy eszköz és egy módszertan sikeres találkozása.

A „zöld” könyvtári küldetés egyik programjaként szervezett a Tolna Vármegyei Könyvtárellátási Szolgáltatórendszer kistelepülési „zöld” könyvtáraiba könyvbemutatót. Többek közt hozzánk, a hőgyészi könyvtárba is.

A rendhagyó könyvtári órára a helyi általános iskola első osztályos diákjait hívtuk, akik épp most fejezték be az ábécé utolsó betűjének az elsajátítását. Remek apropó volt ez egy könyvtári látogatásra és egy könyvajánlóra egyaránt.

Vajda Violetta interaktív órájának a középpontjában a SzóKiMondóka könyvsorozat Barátom, a fa című kötete állt. Felolvasások, beszélgetések, játékos gyakorlatok váltogatták egymást, melyhez számos – szemeteszsákból előkerült – segédeszköz is párosult. Az alma és répa nassolásról már nem is beszélve!  

Jó volt megtapasztalni az előadó felkészültségét, ötletességét, kedves, közvetlen személyiségét, mely mind alapja volt az élményalapú ismeretterjesztésnek. Hiszen könyvtárosként sem csak megszólítani szeretnénk egy-egy korosztályt, hanem könyvtári élményekkel oly módon felkelteni az érdeklődésüket, hogy rendszeres könyvtárlátogatókká váljanak.  

Mindannyiunk felelőssége, hogy megszerettessük a jövő generációjával az olvasást, a könyvet, a könyvtárat. Az már csak ráadás, ha mindez ökoszemlélettel történik.

Jó szívvel ajánlom másoknak is a SzóKiMondókát és Vajda Violetta könyvtári óráit!

 

                                                                                          Márton Emília

                                             Hőgyészi Könyvtári, Információs és Közösségi Hely könyvtárosa