Wow. Kimondani, leírni is megható. 5 évvel ezelőtt a Thököly úti OKISZ irodaház földszinti aulájában tartottuk első sajtótájékoztatónkat, ahol bemutatkozott a SzóKiMondóka első termékével, az Óvoda játékcsomaggal. Az irodaházban is összesen öt évet töltöttünk, 18 tavaszán költöztünk ki onnan, működési költségeink csökkentése végett. Másfél évvel ezelőtt. Ebből következik, hogy a megjelenés előtt másfél évvel költöztünk az irodába, ennyi munka volt a játékcsomag elkészítése. Meg előtte, a gödöllői családi házban töltött csaknem egy év, mialatt minden reggel, ahogy Zoét az oviba vittem, felvettem a gyakornokokat a vonatállomáson. Az azt megelőző évben pedig Zoéval New Yorki lakásunkban szókártyázva, a játékcsomag sorozat szavait válogattam, a hozzáillő gyerekdalokat/mndókákat vadásztam, a fejezethez illő kísérleteket kerestem és a 6 részes sorozat forgatókönyveit írtam meg. Valójában tehát 4 év volt az első játékcsomag előkészítésének ideje. 2010 nyarán kezdtem el az első munkálatokat és a pilot anyag kialakítását. 

Persze ebben rengeteg útkeresés, és koncepcióváltás is volt. Sok időt töltöttünk el szponzorációs megkeresésekkel, pályázatok írásával és produceri találkozókkal, míg végül megértettük: nekünk, magunknak kell a költségeket finanszíroznunk. Az ötlet eredeti neve Babaolvasó volt. Ami talán Amerikában jól hangzik, mert ott a korai fejlesztés nagyon erős, mert mindennek, ami a gyermeket kiemeli a többi gyerek közül és előnyt biztosít neki bizonyos helyzetekben, annak kiemelt szerep jut. Magyarországon viszont a Vekerdy vonal érvényesül jobban, a “hagyjuk a gyermeket gyermeknek lenni, majd megtanul az iskolában olvasni” hozzáállás. Amivel nincs is semmi baj, ha nem kap a kezébe iskola előtt elektromos kütyüket és nem néz képernyőt. Ha azonban a tablet, a telefon, vagy a tévé a részévé válik az életének, akkor a készen kapott képek kiszorítják agyából a saját képalkotását, amit csak a szavakon keresztül tudsz visszahozni számára. Innen az új név: Szó-Ki-Mondóka. 

Az a tény, hogy a gyerekkel foglalkozni kell, sajnos kevébé elterjedt itthon, mint Amerikában. A “hagyjuk a gyermeket gyermeknek lenni” nem azt jelenti, hogy nem kell vele foglalkozni. És persze nem csak szeretgetni kell, hanem kérdezgetni, beszélni hozzá, beszélgetni vele, olvasni neki, rajzoltatni, foglalkoztatni: egyszóval fejleszteni. Mi ebben igyekszünk nektek komplex segítséget nyújtani. Minden egyes játékcsomagban több hónapnyi foglalkozáshoz találtok eszközöket, ötleteket, anyagot. Ha pedig már kívülről fújja a gyermek az adott fejezet meséjét és szókészletét, lépjetek tovább fokozatosan a következő fejezetre. Egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy magától lapozgat könyveket, fejben ír történeteket, felismeri a rímpárokat és maga is farag verset, egyre több szót ismer fel, fejlődik szókincse, önkifejezése és ezzekkel összefüggésben önértékelése is. 

Hogy mennyi minden rejlik egy csomagban, vagy egy könyvben, arra sokszor a gyerekeim tanítottak meg. Ők találtak ki új játékokat a szókártyákkal, ők mutatták meg nekem a képes tördelés értelmét, ami elengedhetetlen SzóKiMondóka védjegy lett. Köszönet nekik érte. 

Az öt évvel ezelőtti sajtótájékoztatóra eljött Lackfi János, aki az összes jétékcsomagba került mesét írta és számos verset is írt nekünk a Testrészek mesesorozat fejezeteibe. Szalóki Ági, akivel az Óvoda és a Család fejezetek dalait vettük fel. Szász Márk Boka, aki számos dalt szerzett nekünk és azóta is remek filmzenéket alkot a sorozat fejezeteihez. Vanó Jutka, akivel a fejezetek szülői útmutatóit írjuk együtt és aki az óvodákra szabott tevékenységllistákat dolgozza ki minden egyes megjelenő, új fejezethez. Bódi Helga és férje, akik szakmai véleményt írtak a SzóKiMondókáról. Ferkócza Noémi, aki az összes szerződést alkotta, amikre szükség volt a filmek és a játékcsomagok rengeteg közreműködőivel. Az Ökomamák, akik tesztelték az előkészületek során a játékcsomag elemeit és a fókuszcsoportban való részvételükkel hozzájárultak a nevünk megtalálásához is. Hadházy Kata, aki az első 2 játékcsomag illusztrációit készítette. Az újságírókat online rádiósok, fejlesztésről szóló blogok képviselői, pedagógusszervezetek sajtósai képviselték. És persze rengeteg gyerek, akik jelenlétükkel és figyelmükkel demonstrálták a SzóKiMondóka használatát. 

Azóta hosszú utat tettünk meg. Tíz könyvünk jelent meg, 4 játékcsomagunk, 3 foglalkoztatónk, mesefüzetünk, játékmappánk, napirendünk. Rendelhetsz tőlünk szókártyákat is 6 témában, Móna babát a szókártyákkal való játszadozáshoz. Befejeztünk egy mesesorozatot és elkezdtünk két másikat. Ország játéka díjat nyertünk a Család csomaggal. Szívünk rajta ajánlást kapott a Fej és szív kötetünk. Heti hírlevelünket az USA-n kívül olvassák Angliában, Ausztriában, Németországban és Japánban is. 

Köszönjük nektek a kitartó támogatást, hogy megveszitek és használjátok játékcsomagjainkat, könyveinket, foglalkoztatóinkat. Ajánljátok tovább ismerőseiteknek, hogy tudjuk folytatni a SzóKiMondó Ökomesék sorozatot, a Molnár Krisztina Rita meséket és a játékcsomag sorozatot is. Facebook oldalunkon pedig kifejezetten örülünk a csillagos, szöveges értékeléseknek és annak, ha megosztjátok posztjainkat. 

Folytatjuk.