Olyan sok okot tudok felsorolni, amiért fontos, hogy külföldön, a magyar anyától vagy apától született gyermek jól megtanuljon magyarul. Hiszen én magam is emiatt alkottam meg a SzóKiMondókát. 12 évvel ezelőtt elsőszülött gyermekem a karomban tartva beszéltem hozzá, énekeltem neki altatókat (emiatt még énektanárhoz is jártam egy darabig, aki szó szerint megtanított felnőtt fejjel énekelni) és éreztem, hogy mindez mégis kevés lesz ahhoz, hogy jól beszéljen, hiszen minden más a környezetében angolul fog megtörténni. Számomra nem volt kérdés, hogy magyarul akarok-e hozzá beszélni, alig vártam, hogy megszülessen, hogy végre legyen kihez magyarul beszéljek. 

Most azonban ki kell választanom a legfontosabb 5 okot annak érdekében, hogy megfeleljek a blogbejegyzés címének. Lássuk: 

1. Csak a magyarul jól beszélő gyermek fog tudni megtanulni olvasni is magyarul

Ez miért fontos? Ha csak beszél a gyermeked magyarul, de nem olvas, akkor másokra kell szorítkozzon ahhoz, hogy gyakorolja a nyelvet. Ha nem gyakorolja, lassan elfelejti, ezt mindannyian tudjuk. A gyakorlás viszont egyedül is el tudja végezni, ha olvas. Sőt, a szókincse is fejlődik az olvasás során. Ha olvas, mélyebben tudja megérteni a magyar kultúrát, hozzáfér olyan kincsekhez, amiket a könyvekbe rejtve talál meg. Ha viszont nem beszél jól, esélye sincs megtanulni megfelelően olvasni magyarul. 

2. A két- vagy többnyelvűség partícionálja az agyat 

A második (harmadik, negyedik, stb.) nyelv új helyre kerül az agyban, új idegpályákat aktivizál, ezért gyermeked agyi képességei is fejlődnek a magyar nyelv megfelelő ismeretével. Természetesen ezt bármilyen másik nyelv elsajátításával is el lehet érni, viszont a magyar nyelv a te kezedben (szívedben) van, ezért adja magát, hogy azt add át neki. Ha ez valamiért ellenállásba ütközik nálad és nem akarod átadni a nyelvet, vagy nem vagy képes megtenni ennek érdekében ami tőled telik, érdemes magadba nézned, hogy honnan lett ilyen ellenállás benned a magyar nyelv és kultúra irányában. Tudjad, hogy meg kell felelned később gyermeked arra a kérdésére, hogy miért nem tanítottad meg őt magyarul. 

3. Gyermeked empátiás készségei növekednek 

Minden új nyelv egy másik kultúrába ad bepillantást. A másfajta származás, kultúra megértése a nyelven keresztül történik meg a legmélyrehatóbb módon. Ha a gyermek úgy nő fel, hogy kétnyelvűsége természetes számára, ő is megértőbb lesz idegen kultúrákkal szemben, könnyebben elfogadja a másságot, kíváncsibb, érdeklődőbb lesz más kultúrákra. Miért fontos ez? 

4. Együttműködőbb gyermeket nevelhetsz 

A XXI. század az együttműködésről kell szóljon. Korunk kihívásaira már nem tudjuk egyénileg megtalálni a megoldást, nincs már szó az egyén kizárólagos boldogulásáról. Az eddig domináns versenyszellemet lassan felváltja az együttműködés, hiszen csak határokon, szakmákon átívelő együttműködések keretében találhatjuk meg a megoldást a klímaváltozásra, ami jelenleg az emberiséget leginkább fenyegető probléma. Az együttműködésre való képesség határozza meg, hogy ki mennyire képes boldogulni, elérni céljait.  

5. Logikai készségei is fejlődnek 

A magyar nyelvet sokan a sakkozók nyelvének is nevezik. Van, aki azért tanulja, mert szeretné logikai gondolkodását fejleszteni. Nem vagyok nyelvész, úgyhogy ennek okát nem tudom megmondani, de tény, hogy meglehetősen világosak és következetesek a magyar nyelv szabályai, az ABC-t elég egyszer megtanulni, minden betű úgyanúgy hangzik, akármilyen betűk közé is ékelődik egy szóban. Ezért aki kisgyermeket nevel magyarul, annak azt javaslom, hogy először magyarul tanítsa meg olvasni gyermekét, csak utána jöjjön az angol nyelv, mert könnyebben fog a magyar ABC-vel megismerkedni, mint az angollal. A logikáját hamarabb megtanulja és nem fog gondot okozni a magyar ékezetek megtanulása sem. 

És nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a családot sem, akikkel csak magyarul tudja tartani a kapcsolatot, a nagyszülőket, unokatestvéreket és  – nem utolsósorban – nektek is lesz egy titkos nyelvetek, amin beszélhettek egymással mások előtt, ha nem akarod, hogy ők is értsék, amit mondani szeretnél. 

Ha ezek után is úgy gondolod, nem éri meg a befektetés, amire szükség van a magyar nyelv megtanításához, olvasd el cikkünket arról, hogy miért nem kell megtanítanod gyermeked magyarul beszélni! 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát a SzóKiMondóka FB oldaláról beágyazva: