Figyelem! Titkos fegyverek felsorolása következik, ha mindet beveted a beszédfejlődés érdekében, nem marad el az eredmény sem! 

1. Az első és legfontosabb, amit a beszédfejlődés érdekében tehetsz, hogy beszélj hozzá amennyit csak tudsz! Artikuláltan beszélj, úgy, ahogy szeretnéd, hogy majd ő maga is beszéljen. Tehát nem babanyelven, hanem szépen, magyarul és ügyelj a nyelvtan, a ragozás, a személyes névmások helyes használatára. Lehet, hogy azt gondolod, ráérsz még arra figyelni, hogy mondjuk magadról egyes szám első személyben beszélj, (azt mondd, hogy én elmegyek, megjöttem, stb. ahelyett, hogy anya elmegy, anya megjött.) De azért fontos, hogy már most áttérj a helyes nyelvhasználatra, mert a szokás hatalma óriási. Ahogy most használod, az marad meg akkor is, amikor már mondaná a szavakat és magáról is alkotna mondatokat. Lássa közben a szádat és használd a mimikádat, nyugodtan gesztikulálj, hiszen egész testünk részt vesz a kommunikációban. Alakíts ki párbeszédet vele, akkor is, ha még nem válaszol. Kérdezgesd, válaszolj helyette, vondd be a történésekbe, mesélj arról amit lát, hall, érez – ezzel érzékszerveit is bevonod a kommunikációba. 

2. A cumi nem segít a beszédben, sőt, ellene dolgozik sok szempontból is. Csendben tartja a gyermeket azzal, hogy szájdugóként funkcionál. A beszédhangok eleinte véletlen kísérletezésekből születnek, de erre csak akkor van alkalom, ha szabadon használja a gyermek a száját. Ezeket a hangképzéseket te is erősítheted azzal, hogy utánozod, vagy a tükör előtt bolondoztok, játszotok hangképző szerveitekkel. A cumi a száj izmait ellazítja, helytelen szájtartást alakít ki, sőt, a fogak növekedését is hátrányosan befolyásolhatja. Minél tovább húzódik a használata, annál több munka lesz megszabadulni a károktól: logopédus, fogszabályzó fogorvos kellhet ahhoz, hogy visszatérjen normális kerékvágásba a száj. Szülőként ismerem a cumi előnyeit is és mi is megküzdöttünk a cumi lerakásával. Ezért most azzal szeretném nektek ezt a folyamatot megsegíteni, hogy felajánlom: ha elkülditek közösen a gyermek cumiját nekünk, cserébe egy 6 darabos szókártyacsomaggal ajándékozunk meg: így beszédfejlesztő eszközt kaptok a beszédhátráltató helyett. Ha érdekel ez a lehetőség, írj egy emailt a szia(kukac)szokimondoka.hu címre! 

3. Címkézd a dolgokat, nevezz meg mindent, ami szembejön, többször is kimondva a nevét. Szólítsd fel gyermeked, hogy ismétlje, amit hallott: Mondd ki: kutya! – ha épp egy kutyát lát gyermeked. Idővel elkezd utánozni és próbálkozni fog az ismétlődő szavak kimondásával és ekkor jön negyedik titkos fegyvered: 

4. A dícséret: a kisgyereknek nem kell több megerősítés, mint annak megtapasztalása, hogy a szülei örülnek annak, amit csinál. Nyugodtan tapsolj, dícsérd meg, bolondozz, örülj beszédpróbálkozásainak! Ezzel megerősíted a véletlen beszédhangokat, de a felkérésre kiadott beszédre emlékeztető kezdeményezéseit is tovább fogja csinálni azért, mert szülei tetszését váltja ki vele. A SzóKiMondóka kérdezz-felelek módszertana teljes egészében erre épül, hogy a gyermek általad még jól motiválható, figyelmed és tetszésed a mindene gyermekednek. Használd ki ezt az időszakot, mert nem marad mindig így, ugyanakkor a későbbi együtt tanulás alapjait is lerakhatod most azzal, ha megszokja, hogy válaszoljon neked, csinálja, amire kéred, mert nagyon örülsz majd neki. 

5. Olvass neki minél többet! Nézzétek közösen a könyv lapjait, mutassa meg, hol van a …. (amit a képen lát) vagy meg is kérheted, hogy mondja ki ő a mesében soron következő szót, fejezze be a mondatod. Erre különösen alkalmasak a SzóKiMondóka képes tördeléssel készült mesekönyvei, ahol a mese legfontosabb szavait rajzoltuk le és emeltük ki nagy betűkkel. Ennek segítségével be tud kapcsolódni az olvasásba és vizuális memóriája is fejlődik, amint a szóalakokat megfigyeli. Mindez magától történik meg és a sok dícséret következtében erősödik önbizalma és sikerélménye lesz a szavakkal, a könyvvel, a közös olvassással kapcsolatban. 

Összefoglalva tehát titkos fegyvereid:

  • a beszéd,

  • cumi helyett szókártyák,

  • címkézés – a szembejövő dolgok megnevezése,

  • a dícséret (pozitív megerősítés) és

  • a könyvek, mesék, mondókák. 

Hasznos volt ez a cikk? Küldd tovább ismerőseidnek! 

Nézd meg a bejegyzésből készült videót a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: