Aki régóta követ minket, tudja, hogy az Óvoda játékcsomagunknak két különböző megjelenése van. S mi van a váltás mögött? Megtudhatjátok mai bejegyzésünkből. 

Hogyan kezdtük?

Réges-régen, amikor elkezdtünk dolgozni a terméken, a saját házunkban volt az irodánk. A gyakornokokat reggel vettem fel a vonatnál, miután Zoé lányom leadtam az oviban. A nappaliban ötleteltünk a megvalósításról, ott született az első üzleti terv is. Középső fiam akkor tanult járni, és mindenben segíteni kellett neki. A legkisebb pedig három hónapos volt, átaludta mellettünk a stratégiai döntéseket. 

Valljuk be, ezek nem ideális körülmények egy teljesen új termék gyártását és piaci bevezetését megtervezni. Ugyanakkor roppant hálás vagyok a gyerekeimnek, mert ők voltak ez első tesztalanyaim. Ha Zoé nem reagál úgy a szókártyákra, ahogyan alig 2 évesen tette, valószínűleg soha nem vágok bele a SzóKiMondóka megvalósításába. S miért lettem tőle ilyen motivált? Az alábbi videóból megtudhatod te is! 

Először Babaolvasó volt a nevünk, majd egy tesztcsoport következtében jött a SzóKiMondóka ötlete. Ebben a szóban minden benne van, amit mi képviselni szeretnénk.

Szó – mivel szavakkal, szókártyákkal játszunk.

Ki – mint, hogy mondjuk ki a szavakat, a beszédfejlesztés, a szókincsbővítés, az önkifejezés, kommunikáció. 

Mondóka – ami a zenei nevelés, és ritmusosság fejlődésében segít, de a beszédfejlődés és az értő olvasás kialakulásában is nagy szerepük van!

Tudjátok már: mi a szavakkal játszunk. Ezért gondoltuk azt, hogy ez lesz az a márkanév, ami a legközelebb áll hozzánk. Illetve, ha bárki ránéz, már tudja is mi az, amit a gyerekeknek nyújtani tudunk. 

Emlékeztek még, mikor jelent meg a SzóKiMondóka bevezető fejezete, az Óvoda játékcsomag?

Ha nem, akkor jegyezzétek meg a dátumot, mert akár egy facebook játék is kerekedhet belőle.

Szóval 2014. október 2-án tartottuk a megjelenést beharangozó sajtótájékoztatót.

Ekkor már kezünkben volt a bevezető Óvoda fejezet.

A doboztető így nézett ki:

 

 

 

 

 

 

S bár a tartalom nem változott, mikor utánrendeltünk a készletnek, a doboz új ruhát kapott.

Most már leginkább egy szókártyára hasonlít.

Hogy miért döntöttük emellett?

Azért, mert mi a szavakat szeretnénk közelebb vinni a kicsikhez. Minden kiadványunk a szavak körül forog, ezért választottunk új jelmondatot is: a világ szóról szóra. Ha csak megnézitek a mesekönyveinket, – ugyanúgy, mint a játékcsomagokban – kiemeltük a szavakat, minél több formában, módban szeretnénk az óvodás korú gyermekek körében népszerűsíteni az írott szöveget. Hiszen vizuális memóriájuk is fejlődik a kiemelt szavak miatt, a mondókák által pedig ritmusérzékük és beszédkészségük javul, az interaktív táblácskákkal pedig szabadjára engedhetik képzelőerejüket is. 

Emlékeztek, hogy mi volt az eredeti jelmondatunk?

Légy gyermeked játékos fejlesztője – ezzel azonban nem sokat árultunk még el magunkról. Valójában úgy hiszem, hogy sokan úgy gondolják, hogy ők eleve játékosak is meg fejlesztik is a gyereket; nincs szükségük ahhoz segítségre, hogy játékos fejlesztőkké váljanak.

Ami pedig az eredeti csomagolásról hiányzott, az a lényeg kiragadása volt.

Beszéd-, szókincs- és kommunikációfejlesztésre alkalmasak a csomagjaink, segítségükkel közelebb lehet hozni a szavak világát a kicsikhez, hangalakjukat, szóalakjukat, írott formájukat is, és játékká lehet tenni a velük való ismerkedést. 

Azt senki nem vitatja, hogy mondókázni, énekelni, zenére mozogni fontos a gyerekekkel. Ahhoz sem fér kétség, hogy a meseolvasás egy alapvető dolog, mivel számos jótékony hatása van a gyerekekre. Ami a meséket a mondókákkal, dalokkal összeköti, azok bizony a szavak.

Mi abban szeretnénk segíteni, hogy a gyerekek szavakkal kapcsolódjanak az őket körülvevő világhoz, ne pedig nonverbális mutogatással.

A célunk, hogy meg tudják fogalmazni igényeiket és kifejezni érzelmeiket, mert ez nagyon sok bosszúságtól kíméli meg őket és szüleiket is. A szavak a kreativitás hordozói is.

Az a gyermek, aki játszik a nyelvvel és könnyedén talál rímeket, bátran fogja használni a nyelvet, mint kifejezőeszközt és könnyebben tanul meg olvasni, motiváltabb lesz az írásbeliség irányába.

A jó kifejezőkészség pedig biztos kiállást és önbizalmat is ad, ami manapság már fél siker az érvényesüléshez. S ez a verbális bátorság későbbiekben az idegen nyelvek megtanulására is átvihető. 

A mondókák, mesék nekünk is fontosak, hiszen az óvodáskorú gyerekek számára alapvető szükséglet. Bele is tettük őket a játékcsomagjainkba, de nem maradhattak ki a SzóKiMondóka mesekönyvekből sem. A dalokat, zenéket, meséket viszont úgy mutatjuk be, hogy azokkal is szavakat tanuljunk, észrevétlenül bővítsük a gyermek szókincsét és szavakkal játszadozzunk általuk.

Az új külsőnek egyszerűbb és letisztultabb lett a megjelenése, de a doboz ugyanazokat az elemeket rejti, mint korábban: szókártyák, Lackfi János mesekönyv, kisfilm és szülői útmutató. 

Kérjük, keress minket, ha bármi kérdésed van a beszédfejlesztés területén, vagy a SzóKiMondóka játékcsomagokkal, mesekönyvekkel kapcsolatban! 

 szia(kukac)szokimondoka.hu