Talán, már sokszor hallottál róla, hogy milyen fontosak a mesék a gyerekeknek. Lehet, hogy már mindent tudsz arról, hogy ez miért van és minden este olvasol is neki – átélve a mesék varázslatos hatását. De ha mégse, és szükséged van újra és újra motivációt meríteni ahhoz, hogy a fáradt estéken is erőt vegyél magadon és esti mesét olvass, vagy fejből mesélj a kicsidnek, akkor érdemes végigolvasnod ezt a cikket.

A mesék (csakúgy, mint a szavak) segítik a belső képek alkotását. Míg olvasol neki, a fejében életre kel a mesei világ, amit szavaiddal megfestesz, és saját képzeletében “mozizik”, míg téged hallgat. Ez a mesehallgatási transz egy olyan állapot, amikor teljesen átadja magát a történéseknek, befogadóvá válik és hat rá a mese varázsa. Ezért jobb az élőszóval elmesélt mese, mert hamarabb, jobban hat, könnyebb neki követni, mint ahogy neked is könnyebb megértened egy elbeszélt, mint egy felolvasott szöveget. Ha olvasol neki, próbálj úgy hangsúlyozni, mintha beszélnél, mi több, mintha előadnád a mesét. Gesztikulálj, hangsúlyozz, ne siess, használd orgánumod teljes terjedelmét – közönséged hidd el, meghálálja nevetéssel, átéléssel, odafigyeléssel.

Ha közösen nézitek a könyvet, annak megvan az az előnye, hogy gyermeked részt vesz az olvasásban, az írott szöveg megfejtésében. Ilyenkor végiglapozhatjátok olvasás előtt a mesét, megbeszélve a képek alapján, hogy miről fog szólni. Az olvasás során a SzóKiMondóka képes tördeléssel készült könyveiben a képek alapján gyermeked tudja kimondani a mesében soron következő szót, míg szeme a rajz mellett kiemelt szóalakot is megfigyeli – így készül az olvasásra. Ha a játékcsomagok könyveit, vagy szókártyás kiadványainkat olvasod, szókártyákkal tudja párosítani a felolvasott szavakat. Nem muszáj ezt első alkalommal kipróbálni, de mikor újra és újra olvassátok a mesét, lehet így játszani, hogy sose váljon unalmassá a történet és a közös olvasás. Így szerzett sikerélményeit újra és újra akarja átélni és ő hozza majd a könyvet, vagy a szókártyákat, hogy játsszatok vele.

A jó mese szórakoztat, kíváncsivá tesz és jóra tanít. Eleinte a kicsik életéből vett példák az érdekesek a mesében, az életük szokásos eseményei: családi étkezések, játszótér, óvoda. A fogalmak, amikkel ilyenkor ismerkedik: az őt körülvevő világ tárgyai, testrészek, színek, évszakok, állatok, ételek, stb. Aztán ahogy egyre jobban képes elvonatkoztatni, és hívja őt a mesék varázslatos világa, úgy lesznek érdekesek a tündérmesék, a lovagi történeket, sárkányok, boszorkányok és királykisasszonyok számára. Ezt játékban is tudtodra adja, hiszen fantáziáját a szabad játék során is használja – és amit a mesében megél, játékban is eljátssza újra és újra.

A nézett mese nem mese, ezt többen is leírták már, a filmen látott mesék nem helyettesítik az olvasott mesét, hiszen a belső képalkotás helyett ilyenkor kész képeket kap gyermeked, ami nem beindítja, de leállítja saját fantáziájának működését. 

Olvass tehát rendszeresen, többféle mesét kicsidnek, s ne csak neki, de vele is olvass – ezzel serkentve őt a könyvek szeretetére, az olvasás megszerettetésére.