/A rendszeresség szerepe a gyermekek életében

A rendszeresség szerepe a gyermekek életében

A rendszeresség, a ritmus megfigyelhető a természetben és minden élőlényben. A növekedés visszatérő ritmusa tavasszal, a születés, az elmúlás, de a napi ritmus is meghatározza minden élőlény létét. A kisgyermek életében sincs ez máshogy, ők is rendre, rendszeres tevékenységekre vágynak. Minél inkább hagyatkozhat a kisgyermek egy az életét meghatározó keretre, biztonságérzete annál erősebb és fejlődése annál egészségesebb lesz.

Segíti a ritmus kialakítását, ha visszatérő feladatai vannak gyermekednek – beágyaz, elteszi a játékait, vagy megöntözi a virágokat. Legkisebb fiam, Manuel óvodájában nem napos van, mint nekünk volt hasonló az iskolában, hanem mindenkinek van egy feladata a napra, ami naponta változik. Egy nagy körön vannak feltüntetve a gyerekek nevei, a belső, a kisebb körön pedig a feladatok. A két korong egymáshoz képest naponta egyet ugrik, és a reggeli érkezés után mindenki kíváncsian lesi, hogy ma éppen asztalt töröl-e, seper, vagy halat etet-e. A közösség is így épül, az egyén cselekedetei által mindenki kiveszi a részét a munkából.

Szerencsések azok a gyermekek, akik békés, rendszerességet követő családi otthonban nőhetnek fel. Ugyanis a rendszertelenség és a rendetlenség megzavarja a lelki nyugalmukat, vagyis azt az érzést, hogy a világ kiszámítható és harmónia uralkodik benne. A rendszeresség kialakítását segítik a naponta visszatérő cselekvések: reggeli előtt felöltözünk, utána fogat mosunk, így megyünk az óvodába. Óvodáskor előtt is próbáljunk meg rendszert kialakítani mindennapjainkban! Ebben segítségetekre lehet a SzóKiMondóka is, mivel többfélét tudtok vele játszani. Mi esténként játsszunk a szókártyákkal, mikor már ágyban vannak gyermekeim, de még nem akarnak aludni. A mesekönyvet reggeli után vesszük elő, amikor még összebújós hangulatban vagyunk. A filmet pedig ebéd előtt nézzük, táncolunk és mondókázunk, ugrálunk együtt a zene ritmusára. A visszatérő tevékenységek segítik tagolni a napokat, kialakítani a rendszerességet.

Most, hogy közelednek az ünnepek szeretném kiemelni, hogy az évente visszatérő ünnepeknek is jó, ha mindig ugyanaz a menete, ritmusa, mert ez segíti az ünnepekben való elmélyedést. Persze, ahogy a gyermek is nő, minden változik, de fontos, hogy ezek a változások apró, pici lépésekben következzenek be a rendszeresség keretein belül. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre. És most Ajándékba megkapod a SzóKiMondóka Karácsonyi Füzetét is!

By | 2015-11-24T12:23:33+00:00 november 24th, 2015|gyermeknevelés, napi rutin|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: