Pár héttel korábban már bemutattuk, hogy miben mások a SzóKiMondóka mesekönyvei a Testrészek mesesorozatunk első kötete, a Láb és kéz mesekönyv alapján. Jó hír, hogy hamarosan megjelenik a sorozat második kötete (már elő is rendelhető 50% kedvezménnyel március 19-ig), benne szem és száj mesékkel.

A Szem mesében Móna a szemével ismerkedik, egészen közelről, a tükörben veszi szemügyre a látószervét. Apa elmagyarázza neki, hogyan működik a pupillája, amit a villany segítségével Móna rögtön ki is próbál. Majd egy bátor kísérletbe kezd: megpróbálja a körülötte világot csak a szemével érzékelni, és kitalálni benne az emberek gondolatait. 

,,Hosszasan szemlélte a színeket és a formákat. Nehezére esett, hogy nem beszélhet róla, de amit egy óvodás elhatároz, ahhoz tartja is magát.’’

A száj mesében a száj feladatait vesszük sorra. Megtudhatjuk, hogy Anya hogyan tanítja Marcit beszélni. A homokozóban ülve kiderül, hogy mi kerülhet a szánkba és mi nem ehető. Mire használjuk még a szánkat a beszéden és az evésen kívül? Hát persze, éneklésre! Na és a fák mire emlékeztetik Mónát kedvenc játszóterén? Nem fogjátok kitalálni: a brokkolira.

Ebből a kötetből sem maradhattak ki a népdalok. A kötetben az alábbi mondóka megzenésített változatával találkozhattok: 

Pici szem, pici száj, 

Keretezi pici áll 

Kedves arc, piros száj 

Áfonyaszín szembogár 

 

Na és persze, puszikat se felejtsetek el a szájatokkal adni! Ezt egy másik népdallal gyakorolhatjátok: 

 

Kisangyalom szeme, szája. 

Többet ér, mint Buda vára.

Mert Budavár az uraké, 

De a rózsám csak magamé. 

 

A Szem és száj kötetben is érvényesülnek a SzóKiMondóka könyvek jellegzetességei

  • kiemelt szavak, mellette jelentésük lerajzolva, a mesébe ágyazva 

Ezek szerepe, hogy a “közös” ölbéli olvasás során, a gyermek a szemével követi a mesét, esetleg már tudja mondani a képről a soron következő szót, amellyel megérti az olvasás lényegét. Eközben szeme a szóalakot is megfigyeli, ismerkedik vele, vizuális memóriája fejlődik. 

  • versekkel, mondókákkal, dalokkal tagoljuk a mesét

Amelyek tovább fejlesztik a nyelvi készségeket, új oldalról világítanak rá a testrészekre és remek alkalmat adnak a közös élményekre is. A dalokat a magyar népdalkincsből válogattuk. A mondókák a dalok verses változatai. A kis versikék pedig saját költések, amelyek a mesébe úgy kerülnek, hogy Móna költi őket. Móna szeret a szavakkal játszadozni, így ez a játékosság rímfaragásban is megnyilvánul, amint egy olyan témára bukkan, ami foglalkoztatja és elgondolkodtatja. Móna alakja azt példázza a gyermekek számára, hogy a nyelv is alkalmas a játékra, ugyanúgy lehet vele játszadozni, mint bármelyik más játékkal.

  • interaktív táblácskák 

Tábláink szerepe, hogy a gyermeket bevonjuk az eseményekbe, segítünk párhuzamot vonni a mese és a gyermek saját élete között, megértetni vele a mese történéseit. A táblákon szereplő kérdések azt is segítik, hogy a szülő és a gyermek közt beszélgetés alakuljon ki a mese olvasása során, vagy azután. 

Mindezeken túl persze az is fontos számunkra, hogy a SzóKiMondóka történetei szerethetőek és szórakoztatóak legyenek és a gyerekek örömmel és szívesen hallgassák végig Móna és Marci kalandjait újra és újra. Reméljük, hogy ennek a kívánságnak is sikerült eleget tennünk és örömmel veszitek kézbe a Testrészek mesesorozat folytatását. 

Jó olvasgatást! 


Ha tetszett, amit olvastál, akkor kukkants be webáruházunkba, ahol most meg is rendelheted megjelenés előtt az mesekönyvünket 50% kedvezménnyel! >> Kattints ide <<