Apák napja alkalmából egy olyan összeállítással készültünk, amely összefoglalja az apáknak a családban betöltött szerepét. Előre bocsájtom, hogy a teljesség igénye nélkül törekszünk erre, hiszen családja és apája válogatja, hogy ki milyen szerepeket vállal fel otthon. Ismerek olyan apát, aki főz, mos és háztartást vezet. Szerencsésnek tartom azokat az anyákat, akik ilyen apát találnak. De ezt csak azért gondolom, mert a főzés nem az erősségem. Másokat boldoggá tesz a főzés és a háztartás, és ott az apa más szerepet tölt be, nem a konyhában remekel. Ez tehát a közösen kialakított munkamegosztástól függ, a lényeg, hogy a gyermeknevelésből vegye ki a részét – nem véletlenül szükséges két szülő a gyerekvállaláshoz. 

Az apák szerepéről 3 szó jut eszembe: jelenlét, részvétel, támogatás. Már a szülésnél is fontos a jelenlét és a támogatás. Sok anya el sem tudja képzelni a szülést apa nélkül. De a szülést megelőző időszakban is elengedhetetlen az apa részvétele, támogatása, segítsége. A szülés után közvetlenül pedig az apa figyelmének középpontjában nem a gyerek, hanem az anya kell álljon. Ha az apa ellátja az anyát, az anya akkor lesz képes az újszülött ellátására. Természetesen tölthet időt az újszülöttel is, de ha nincs más, aki az anyát ellássa, akkor ez az apa elsődleges feladata.

Nekünk pedig meg kell bíznunk az apában, hogy meg tudja csinálni a gyerek körüli feladatokat: képes lesz megfürdetni, pelenkázni, öltöztetni, stb. Magunk alatt vágjuk a fát, ha kétségbe vonjuk ilyen téren képességeit, mert elvesszük önbizalmát, önmagába vetett hitét, s egyre inkább magunkra maradunk a gyerek körüli teendőkkel. Támogassuk az apát próbálkozásaiban és főleg, hagyjunk neki teret, hogy máshogy csinálja, mint ahogyan mi szoktuk csinálni.  

A későbbiek folyamán az apa szerepe a gyerekek fizikai nevelése, bírkózás, csikizés, a gyerekek fizikai kihívások elé állítása, testi nevelése, rendszeres kinti tevékenységekkel is. Az anya támogatása fegyelmezési kérdésekben is fontos, hiszen mi anyák, főleg érzelmekkel próbálunk meg gyerekeinkre hatni. Nem tudunk egyszerre anyák és apák is lenni, így ha nincs apa a háznál, gondolkodjunk el, hogy ki tudná felvállalni ezt a szerepet? Nagyapa? Nagybácsi? Szomszéd? Keressük meg az erre alkalmas személyt. 

Az apáknak van még egy fontos feladatuk: énidő biztosítása az anya számára, amikor csak magával törődhet és bármit csinálhat, amihez kedve van, amitől feltöltődik. Legyen ez egy heti rendszerességgel visszatérő alkalom, ha csak néhány órára is, de legyen az anya mentes anyai kötelességei gyakorlásától – a család minden tagjának érdekében. 

Saját szüleinknek meghatározó szerepe van abban, hogy mi milyen szülővé válunk. Egész egyszerűen: amire van mintánk, azt tudjuk reprodukálni. Ha másmilyen szülők szeretnénk lenni, mint szüleink voltak, akkor azon tudatosan dolgoznunk kell. Ugyanígy mi is mintát adunk gyermekünknek: ha szeretnénk, hogy olvasson, lásson minket is olvasni. Ha nem szeretnénk, hogy verekedjen, minket sem láthat erőszakosan viselkedni. Hogyan oldjuk meg a  konfliktusokat, hogyan beszéljük meg a problémákat? Viselkedésünk lesz a minta gyerekeink számára.

Mitől működik jól a család? Együttműködés, támogatás, szeretet. Ezen alapul a családi munkamegosztás, amiből a kicsik is elég korán kivehetik a részüket. A kérdés mindig: építik, vagy rombolják cselekedeteikkel a családi közösséget? Ha építik, rendben, ha rombolják, akkor nincs helye annak a tevékenységnek. Fontos, hogy örülünk egymás sikerének, támogatjuk, segítjük egymást – nincs helye negatív, a másikat leszóló megnyilvánulásoknak, sem a testvérek, sem idősebb családtagok részéről.  

Család játékcsomagunk a család szavainak, a családi szerepeknek a bemutatására vállalkozik. 2017-ben elnyerte az Év Játéka díját Készségfejlesztő kategóriában. Hisszük, hogy minden családban ott a helye, hogy minden gyereknek hasznára válik, ha játszik vele. Apák napja alkalmából mostantól 2 héten át apagyere kuponkóddal 1000,- Ft-al olcsóbban vehetitek meg bármelyik játékcsomagunkat webáruházunkban, a kupon egyszerre több játékcsomagra is érvényesíthető! 

Hallgassátok meg rádióadásunkat a témában: