Remek kezdeményezésről olvastam a minap, és muszáj vagyok itt is hírül adni, és továbbgondolva lefordítani a gyermeknevelés nyelvére is.

Magyarország állítólag vezeti a statisztikákat nem csak az alkoholfogyasztás és az öngyilkosság terén, de a pesszimizmus és a cinizmus terjesztésében is élen járunk. Philip Zimbardo, olasz származású amerikai professzor ebbe nem akart beletörődni, hanem világméretű kezdeményezését Magyarországon is elindította, és 30 napos Hősök tere kihívásra invitálja a magyarokat, “Az vagy, amit teszel!” – jelmondattal. A kihívást egy félnapos tréninggel lehet megkezdeni, amelynek során felkészítenek, hogyan tudsz lépni bizonyos helyzetekben, mit tudsz tenni mindennapjaid során, hogy a világot szebbé, jobbá tedd embertársaid számára. A cél, hogy 30 napon át minden nap tegyél valamit, amelynek során saját érdekeid elé helyezel valaki mást – átadod a helyed a buszon, útbaigazítasz egy turistát, segítesz egy idős néninek cipekedni, vagy felsegítesz egy elesett hajléktalant. A kezdeményezésről, ami egyébként máris több díjat nyert, tovább olvashatsz a www.hosoktere.org weboldalon.

hogyan fejlesszük gyermekünk empátiás készségeit?Hogyan lesz ebből tudatos gyermeknevelés? Először is, ha a kihívást magunk is felvállaljuk és bevonjuk gyermekeinket – elmondjuk nekik, hogy mit miért teszünk, látják, hogy felszedjük az utcán a szemetet, megállunk és segítünk, ha szükséget látunk – ezzel már szinte mindent megtettünk. Amint tud, ő is segíteni akar és fog, hiszen abból kell kiindulnunk, hogy mindenben utánozni igyekszik minket.
Másik módja az empátia fejlesztésének a fantázia folyamatos megmozgatása. A fantázia velünk született képesség, de életben kell tartani a gyermekben ahhoz, hogy felnőtt életük során is segítse őket. A fantáziából alakul majd ki az empátia. Az empátia olyan játékokkal is fejleszthető, hogy az utcán embereket, vagy képeket nézve megbeszéljük a gyermekkel, hogy milyen érzései lehetnek az illetőnek. A másik érzelmi állapotába való belenézés, magunk belehelyezése, annak megértése az empátia, tehát minden olyan gyakorlat jó, ami ezt segíti. Az érzelmek címkézése, megbeszélése is ide tartozik.

Ti milyen módon beszélitek meg az érzelmeket otthon a gyermekekkel?

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.