Pedagógiai szaklapokban terjedelmes cikkeket lehet olvasni arról, hogy milyen jótékony hatással vannak a mondókák a gyermekekre az óvodában. Remek dolog, ha az óvodai foglalkozásoknak is része a mondókázás, azonban ez nem az a tevékenység, amit nyugodt szívvel az óvodára lehetne hagyni. A szülőnek hatalmas előnye van az ovónénihez képest a mondókákban rejlő lehetőségek kiaknázásában: osztatlan figyelmét tudja, a kezdetektől fogva a gyermekének adni. A mondókázás érzelmi feltöltődés is, közös, örömteli élmény, ami erősíti kötődésetek, kapcsolatotok. Erre is igaz, hogy nem lehet elég korán kezdeni. Már a pocaklakónak is lehet énekelni, mondókázni ami nem csak őt, de a köztetek lévő szálakat is erősíti, fejleszti. Nem utolsósorban kialakít egy olyan jó szokást, amiben mindketten örömötek lelitek a szülés után és pozitív hatásairól ódákat lehetne zengeni. De mik is ezek? 

A mondóka segíti a nyelvi fejlődést 

A nyelv ritmusának megértése fontos ahhoz, hogy megtanuljunk beszélni. Ezt a mondókák fokozottan segítik, hiszen a ritmusra épülnek. Ezt még tovább fokozhatod azzal, hogy a ritmusra mozogtok, ringatod a gyermeked. Ezért a mozgásos mondókáknak még nagyobb szerep jut a nyelvi fejlesztésben.

Zenei érzék 

A gyerekdalok, de a mondókák is természetes módon fejlesztik a zenei érzéket. Ha nem bízol magadban és a hangodban, kezdjétek a mondókázást zenés mondókákkal, rövidesen ki fog alakulni benned is a dallam, amit egy idő után már a felvétel nélkül is tudtok énekelni. A szülő éneke nagy ajándék a gyermek számára és számos tanulmány igazolja, hogy a rendszeres zenehallgatás fejleszti a gyermek kreativitását. 

Agyi fejlődés 

A kisgyermek agya úgy fejlődik, hogy a külvilágból érkező ingerekre reagál, az ingerek feldolgozása közben kialakulnak új idegpályák, vagy összekapcsolódnak már meglévő szálak. A ritmus a bal agyféltekét fejleszti, a dallam pedig a jobbat, az éneklés így összhangolja a jobb és a bal agyfélteke működését, ami elengedhetetlen a beszéd, a harmonikus mozgás kialakulásához.  

Memória

Ha megtanultok egy dalt, vagy mondókát, azt vegyétek elő többször is, tartsátok emlékezetetekben. Az ismétlés itt is a tudás anyja, segítségével a hosszabb mondókák is memorizálhatók, a memóriát fejlesztik, ami pedig a beszéd alapja lesz. 

Szókincsfejlesztés 

Minden mondókával tanul új szavakat gyermeked. Egy olyan egyszerű mondóka is, mint pl. a Csip-csip csóka új szavakat tanít, mert nem valószínű, hogy gyermeked már máshol találkozott volna a csókával, vagy a varjúval. Az ismétlés segíti az új szavak beépülését, memorizálását. Meg is beszélheted vele, hogy mit jelent az új szó, felsorolhatjátok az eddig megismert madarakat, hozzávéve az új neveket. 

Olvasás

Az olvasás kialakulásának előfeltétele a helyes beszéd. Akkor tanul meg jól olvasni a gyermeked, ha tisztán beszél. Így tud majd a beszéd tempójában olvasni és így tud az értő olvasás kialakulni. Az olvasás előfeltétele a ritmikus beszéd, a memória, a figyelem összpontosítása és ez mind fejleszthető a mondókákkal.

Játék

Minden, amit a gyermek csinál játék és tanulás egyszerre. A játékosság alapvetően segíti az új ismeretek beépülését. A játék folyamán pozitív élménye lesz mind a mondókázásról, mind a beszédről, az önkifejezésről. Ezért hangsúlyozzuk annyira a SzóKiMondóka használata során is a játékosságot. A szókártyák nem a tanítás, hanem a játék eszközei, de más módokon is behozhatod a mindennapokba a játékosságot. Erre remek alkalmat adnak a nyelvi játékok, a rímpárok keresése, az általatok faragott versikék. Móna, a SzóKiMondóka főhőse is ezért farag verseket, amikor új ismeretet tanul pl. a Láb és kéz kötetben anyáról farag versikét, vagy a Szem és száj kötetben a pupilla működését mondja el versben. További játékokra adnak alkalmat az ellentétes jelentésű szavak keresése, vagy a szinonímák is. A játékcsomagokba került útmutatóban felsorolunk jó pár játékot, amit játszhattok kisebb-nagyobb gyermekekkel. 

A mondókák fejlesztő hatását felerősíti a szülő jelenléte, figyelme, részvétele, szeretete. Olyan élményeket szerezhetsz vele gyermekednek, ami sokkal többet ér, mint a drága fejlesztő játékok sora. Nézz bele mondókagyűjteményünkbe itt, vagy csatlakozz a következő Foglalkozz velem! kihíváshoz, amelynek során a mondókáknak kiemelt szerep jut. 

Nektek mi a kedvenc mondókátok? 

      mondókák

 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: