Valójában a legjobb volna ezt a kérdést a gyerekvállalás előtt eldönteni. Akkor könnyebb lenne elviselni a döntés következményeként felmerülő nehézségeket. De ha ezt a blogot olvasod, akkor valószínű, hogy gyermeked 2-6 éves és már túl vagy életed azon szakaszán, hogy készülsz a gyermekvállalásra és informálódsz. Ha úgy döntöttél, hogy nem használtok cumit, akkor tarts ki jó szokásod mellett, mert rengeteg problémának vetted ezzel elejét. 

A problémák egy része belevág a SzóKiMondóka fejlesztési területébe, ez pedig a beszéd. Ha használtok cumit, a legjobb volna azt a beszédfejlődés elindulása előtt elhagyni. Ez a járás kialakulása után következik be, az első szavak kimondása idején. A cumi ugyanis visszafogja a beszédet, hiszen csöndben tartja a gyermeket, mikor ő már szeretné önmagát kifejezni és gondolatait a világgal megértetni. Nem csak a beszédnek veszi elejét a cumi, hanem beszédproblémák kialakulásához is vezethet. A cumizás izomgyengeséget okozhat pont azoknál az izmoknál, amelyekre szükség van a helyes hangképzéshez. Magyarul pöszeséget okozhat, amit később csak logopédus segítségével tudtok korrigálni. 

A SzóKiMondóka célja jókiállású, remek önkifjezési és érdékérvényesítő képességgel rendelkező kisgyermekek nevelése, akik szüleikre támaszkodva, tőlük, velük, általuk tanulnak – ezáltal egy mély kapcsolatot építenek ki velük és készülnek az olvasásra, elfoglalják magukat könyvekkel és remek fantáziájuk van, amit folyamatosan használnak is problémáik megoldására. Ez így egyszerre biztos soknak hangzik, de ha belegondolsz, azok a gyerekek, akikkel évek óta szókimondókáznak, ezen területek mindegyikén fejlődnek. 

Ha nem sikerült a cumit a beszédfejlődés elején elhagyni, akkor arra figyelj, hogy soha ne beszéljen gyermeked a cumival a szájában. Az ugyanis a helytelen szájtartást rögzíti a beszéd során, amit még nehezebb lesz leépíteni. Természetesen megvannak a cumi előnyei is – a gyermek csendben marad, abbahagyja a sírást, könnyebben elalszik, pótolja az anyát – de ezek mind rövid távú előnyök. Előbb-utóbb cumi nélkül is elaludna, vagy megnyugodna. 

Persze mi is használtunk cumit. Most meg fogszabályzóra van szüksége a három gyerekből kettőnek. Ha tudtam volna az összes hátrányát, talán hamarabb hagyjuk el, vagy be sem vezetjük a cumi használatát. Ahhoz képest azonban, hogy mekkorra cumifüggők voltak a gyerekek, elég könnyen túltették magukat, mikor végre elástuk őket a kertben, hogy cumifák nőjjenek ki belőlük. Két hét múlva, már mintha soha nem cumiztak volna. 

Javaslom, hogy ti is lépjétek ezt meg, mert lehet, hogy nálatok is elég lesz két hétig egy kicsit több figyelemmel, törődéssel elejét venni a sírásoknak és ezzel megelőzni a hosszú fogászati kezeléseket és a beszédfejlesztő foglalkozásokat. 

Sok sikert és kitartást hozzá!

Korábbi bejegyzésünk a témában itt olvashatjátok.