Minden gyermek szeretné, ha minden nap karácsony lenne. Vagy Mikulás, vagy szülinap, névnap, de legalább is hétvége. Mivel újra itt a Föld napja, gondoljunk bele abba, hogy milyen lenne, ha 

Minden nap Föld napja lenne? 

Nem adnánk és kapnánk ajándékokat, mint karácsonykor, vagy a többi, előbb felsorolt ünnepnap, hanem a Földnek adnánk ajándékot: törődést, odafigyelést, gyógyulást, mert arra van szüksége. Volt idő, hogy erdőtakarítást szerveztünk Föld napján évről évre és mindig több tonna szemetet hordtunk ki az erdőből és szállíttattunk el a lerakóra. Csodás volt utána a résztvevőkkel összejönni, és egy kört alkotva elfogyasztani a bográcsban főtt estebédet. 

Nem kell feltétlen tömegeket megmozgató alkalmakat szervezni Föld napjára, a családdal is mentünk kirándulással egybekötve szemetet szedni, vagy lehet Föld meditációt tartani, mint Móna óvodája a Test mesekönyv második meséjében, a Testrészek mesesorozat utolsó fejezetében. Ennek a lényege, hogy minden érzékszervünkkel a Földre hangolódunk: belehallgatunk a természet hangjaiba, a földre fekve érezzük testünkön a tapintását, hasra fekve szemügyre vesszük a fűszálak és a föld találkozását és meg is szagoljuk azt. Ízlelés helyett pedig gondolatainkkal segítünk a Földnek visszaállítani a kibillent egyensúlyt. 

Mi ez a kibillent egyensúly? 

Az iparosodást megelőzően összhangban éltünk a Földdel. A természeti népek ma is így élnek: életüknek a természet határai szabnak keretet. Annyit használnak/vesznek el, amennyit ad Föld újra tud termelni. Nem állítanak elő a Föld számára káros anyagokat, vegyszereket, amiket aztán kijuttatnak a természetbe, mint mi. Nincs szemét, mert a természetes anyagok, amiket használnak, lebomlanak, visszakerülve a természetbe. Ezt az idilli világot ismerjük meg a SzóKiMondó Ökomesék könyvsorozat utolsó előtt fejezetében, a Vásárlás újragondolva mese elején. Móna és Marci a tengerpartra álmodják magukat, ahol önellátó életet élnek. 

A kibillent egyensúly azt jelenti, hogy többet használunk, mint amennyit a Föld pótolni tud és nem úgy használjuk, ami összhangban lenne a természettel. A kőolajból műanyagot gyártunk, amit aztán kidobunk a természetbe, ahonnan a földbe, vagy a tengerbe kerül. Olyan vegyszereket gyártunk, amik károsak mind a saját egészségünkre, mind a Földre. Égetjük a kőolajat, amivel a Föld hőháztartását tesszük tönkre. Elvesszük az állatok élőhelyeit, hogy azok helyén vegyszerrel olyan élelmiszert termeljünk, amire nincs is szükségünk. A mezőgazdaság jelenlegi formájával pedig tönkretesszük a talajt, ami már csak további vegyszerekkel képes bármit is teremni, ahelyett, hogy a zöldhulladékot használnánk a talaj trágyázására. 

Mit lehet tenni? 

Az Ökomesék sorozatban nagyon sok olyan praktikus és követhető tanácsot sorolunk fel, a mesékbe ágyazva, amelyek alapvetően tudják megváltoztatni életvitelünket a hulladáktermelés és hulladékkezelés, a környezetünkben élő fák, az elfogyasztott élelmiszerek, vagy a vásárlási szokásaink területén, vagy akár mindennapi életvitelünkben. Minden mesekönyvben további játékokat is találsz a témában és kitörhető szókártyákat, amelyek segítségével új szavak tanulására és az olvasás előkészítésére is használhatod a könyveket. Ráadásul minden könyvben megtalálod a 3 hétre kidolgozott játéktervet, ami segíti a témában való elmerülést, az új szokások megvalósítását. 

Az Ökomesék célja, hogy úgy élj, mintha minden nap Föld napja lenne: összhangban a természettel, egyensúlyban a Földdel. Életeddel azon dolgozva, hogy helyreállítsuk ezt a kibillent egyensúlyt ahelyett, hogy tovább mélyítenénk a szakadékot életvitelünk és a Föld eltartóképessége közt. 

Rendeld meg egyben a sorozatot 20% kedvezménnyel és kezdd el most az életedet átváltoztató 4 hónapra szóló foglalkozástervek megvalósítását gyermekeddel! Az újrapapírra nyomtatott könyvek megvásárlásával csökkented a család ökológiai lábnyomát és segíthetsz helyreállítani a kibillent egyensúlyt.