Hogyan lehet ezt az ünnepet a gyerekek számára értelmezhetővé tenni? 

Ha van olyan rokon, vagy barát, akit nem túl rég vesztettünk el és a gyerekek emlékeznek még rá, akkor lehet a halottak napját az elveszített szerettünkre való emlékezés jegyében tölteni. Beszélgetni róla, fényképeket nézegetni, felidézni jó emlékeket. 

Ha nincs olyan személy, akire emlékezni tudnánk, akkor használjuk a természet analógiáját. Ősszel a természet visszahúzódik önmagába, kívülről úgy tűnik, mintha meghalna. A fák lehullajtják leveleiket, az erdő elveszíti zöld ruháját, túlsúlyba kerül a vörös, a sárga és a barna. A természet, ahogy ismerjük eltűnik a szemünk elől, láthatatlanná válik, csakúgy mint az a személy, akit szerettünk de már nincsen köztünk. A szívünkben él tovább, mint ahogyan mi is tudunk emlékezni a nyárra és felidézni kinti élményeket a hosszú téli esték során, amikor olyan távolinak tűnnek a meleg napok. 

Készüljünk fel a télre! 

A hosszú téli esték során alkalmatok nyílik a közös olvasásra. Nézzétek át, milyen könyveket vásároltatok az idén, amiket még nem olvastatok el közösen. Beszélgessetek a természetről, nyári élményeitekről, az elkövetkezendő évszakról.

A télre való készülődés alkalmat ad arra, hogy a víz különböző halmazállapotait tanulmányozzátok. Miért fontos, hogy szobahőmérsékleten folyékony legyen a víz? Mennyi szükségletünkről gondoskodik csak ez a tulajdonsága! Nem csak megisszuk, de főzünk vele, mosakszunk, takarítunk és ruháinkat is tisztára mossa. Kezünket is, és ez remek alkalom arra, hogy átvegyük mi is a kézmosás 6 lépése: 

1. Bevizezed 

2. Szappanozod

3. Megdörzsölöd 

4. Lemosod 

5. Elzárod 

6. Megszárítod 

Tiszta a kezed! Ezzel már meg is tanultad a dalt, énekeljétek el együtt!

Észrevetted már, hogy a gyermeked értékeli, ha énekelsz neki?

Hogy valójában veled szeret együtténekelni? Az éneklés is az önkifejezés egy remek formája, ahol a szavakon túl a dallammal és a ritmussal is tudod érzékeltetni, aláfesteni mondanivalód hangulatát.

A SzóKiMondóka játékcsomagjaiba került filmeken több olyan dal van, amit biztosan ismersz, még talán az óvodából. A zenei kíséret segít neked abban, hogy bekapcsolódj az éneklésbe. Próbáld meg eleinte a filmmel együtt elénekelni az elhangzó dalokat, aztán ha már biztosan megy, énekelj gyermekednek lefekvéskor, felkeléskor, vagy akár a kádban is fürdetéskor. A mesekönyv végén lekottáztunk neked minden dalt, ami bekerült a filmbe. A kották segítenek a gyakorlásban, valamint, ha játszol valamilyen hangszeren, akkor kísérni is tudod őket. 

Az éneklés egyre biztosabb lesz, minél többet csinálod. Igaz ez rád és gyermekeidre is. Hagyd, hogy hasson rátok a zene, mozogjatok rá és ne légy rest átvenni a dallamot. Te vagy a példakép a gyermekednek, ha te bátran énekelsz, ő is bátrabban próbálkozik. 

Régen a téli estéken hallgattak meséket a gyermekek és tanultak dalokat a szüleiktől, nagyszüleiktől. Őrizzük ezt a remek hagyományt, mert nagyon sok erő van benne. Az éneklés az önkifejezés része, ha van hangod, ha nincsen. A mesék nem csak a szókincsfejlesztésben segítenek, de erőt adnak a kihívásokkal való küzdelemre, erősítik az önbizalmat. Ugyanez mondható el az önkifejezésről – minél jobban tudja magát kifejezni gyermeked, annál jobb esélyei lesznek az életben a boldogulásra. 

A SzóKiMondóka játékcsomagok épp ebben segítenek neked. Mindennapossá teheted velük az éneklést, a közös olvasást, új szavak és kifejezések tanulását, a természet megismerését, az értékek elsajátítását. A közös, tanító, értéked adó, bensőséges pillanatokat. A rácsodálkozást a világra, az emlékezést a jó élményekre. 

Ha eddig ellenálltál, hagyd, hogy segítsünk neked és próbáld ki a most akciós Víz játékcsomagot. Ha pedig még soha nem szókimondókáztál, akkor kezd az első fejezetnél, a Család játékcsomagnál. 

Pénzvisszafizetési garanciánk talán megkönnyíti az első döntést. 

Keress minket bátran bármilyen kérdéseddel!