Emlékszem, mikor magam ezen a kérdésen aggódtam, azzal nyugtattak barátnőim, hogy egyszer minden gyermek megtanul beszélni, előbb-utóbb úgyis eljutnak oda. Nem mindegy azonban, hogy mikor és hogyan meg persze, hogy milyen áron. Jobban körbejárva a kérdést azt találtam, hogy bizony nem árt segíteni a természetes beszédfejlődést és rengeteget olvastam utána annak, hogy hogyan tudom ezt saját, kétnyelvű gyerekeimnél előmozdítani. 

Sok szülő itt bukik el, hogy természetesnek gondolja a késedelmet és nem tesz semmit addig, amig már csak szakember beavatkozásától várható valódi eredmény. Az meg ugye költséges és fáradságos, hosszú folyamat. 

Miért rossz a kicsinek, ha nem segítjük elő beszédfejlődését? Hiszen mutogatással, hisztivel úgyis tudtunkra adja, mit szeretne. Valóban. Csak éppen azt szokja meg, hogy cirkusszal éri el, amit szeretne. Pedig a hisztik figyelmen kívül hagyását érdemes volna megtanítani a szülőknek annak érdekében, hogy kiiktassa eszköztárából a gyermek. 

A kommunikáció legfőbb formája a beszéd. Ezért egyrészt meg kell tanítsuk gyermekünket beszélni, technikailag, másrészt segítenünk kell abban, hogy elmondja, mit szeretne – példamutatásunk útján is. Tehát magunk is meg kell tanulnunk kifejezni kívánságainkat beszéd útján. “Néma gyereknek anyja sem érti a szavát.” – tartja a mondás. 

A beszédtanítás lépései: 

Beszélj sokat a kisbabádhoz! Cimkézz, nevezz meg mindent, mintha szókártyát ragasztanál minden használati tárgyra, előforduló dologra. A gyakori szavakat érthetően, világosan ejtsd ki és az a jó, ha közben babád a szádat tudja nézni (ezért vannak szuperközeli felvételek a SzóKiMondóka filmekben).

– Díjazz minden beszédpróbálkozást, alakíts ki párbeszédet a gyermekeddel, kérd ki a véleményét és válaszolj minden megnyilvánulására! 

– Használj egész mondatokat

Olvass neki sokat, mert az olvasott nyelv máshogy hangzik, segíts neki az olvasott szöveg értelmezésében, megértésében! Ehhez külön jók a képes tördeléssel készült SzóKiMondóka mesekönyvek, hiszen abban nyomon tudja követni a képek alapján a szöveget, ki tudja mondani a fontosabb szavakat.

Mondókázzatok sokat, legyen kedvenc mondókátok, amit egy-egy napszakhoz, vagy tevékenységhez köttök! Mondókagyűjteményünket itt olvashatjátok.

– Olvassatok verseket! Legyen kedvence a versekből is. 

Olvass el minden utatokba kerülő táblát – lássa, hogy a világban való tájékozódáshoz elengedhetetlenek a szavak. 

– Bátorítsad szavak általi önkifejezését: mondja ki, amit szeretne. Először szavakkal, majd egész mondatokkal, ha már képes rá. 

– A szókártyák is segítenek abban, hogy kihúzd a szavakat a gyermekedből. Felmutatod a képes felét, megkérdezed mi ez, hogy hívjuk, az övé hol van, mire használjuk – stb.

A SzóKiMondóka játékcsomagokba került szülői útmutatóban további tippeket és ötleteket találsz a beszédfejlesztés elindításához, később pedig a szókincsfejlesztéshez és az olvasóvá neveléshez. A csomag többi eleme: szókártyák, film és mesekönyv pedig mind segít abban, hogy gyermeked kimondja a szavakat, eljátsza jelentésüket és játsszon az értelmükkel is. A beszédfejlesztés nem ér véget akkor, amikor gyermeked megtanul beszélni, mert az egészséges önkifejezés érdekében tovább kell öszönöznöd gyermeked beszédfejlődését, hogy mindig azon a színvonalon legyen a beszédje is, ahol ő szellemileg tart. Az óvodába kerülés előtt pedig különösen fontos, hogy megtanulja kifejezni igényeit, érzelmeit. 

Köszönjük, hogy követsz minket, és ha tetszett a bejegyzés oszd meg az ismerőseid közt!

Nézd meg az alábbi videót, amiben összefoglaltuk a lényeget: