Ezt a témát is ti kértétek vásárlói kérdőívünkben, és örömmel írok róla. Saját lányom beszédfejlődését igyekeztem a szókártyákkal előmozdítani, aki örömmel forgatta őket és játszott velem esténként – egy, másfél éves korától. Minden nap tanult új szavakat, s mindből csináltam szókártyát neki. Kerestem hozzá a hátoldalára képet és lamináltam őket, hiszen Zoé még néha a szájába vette azokat. Majd mondókákat, dalokat kerestem a szavakhoz, főleg olyanokat, amit aztán közösen el tudtunk játszani és azokkal gyakoroltuk az új szavakat. 

Báboztam neki közben, olvastunk közösen és a róla készült felvételekből összevágtam egy rövid videót, amin a szavakat kiírtam a képernyőre. Azokat a szavakat részesítettem előnyben, amik a napi vissztérő cselekvések voltak, a kedvenc játékai, mindennapos események. Azt  nézegettük közösen és ő nagyon gyorsan tanult vele, szinte minden új szót felismert 2-3 alkalom után. El voltam ájulva ettől és utánaolvastam a babák hogyan tanulnak szavakat, s mik az olvasni tanulás lépései és elkeztem kidolgozni a SzóKiMondóka alapjait. 

A tesztanyagunk aztán több anyukához eljutott, akik meggyőztek róla, hogy érdemes lesz forgatócsoporttal legyártatnunk a filmet és rendesen megcsinálni a kísérleti anyagot. Így elindultunk a megvalósítás útján. Kerestem zenészeket a dalok felvételéhez és első körben Szalóki Ági vállalta el az Óvoda és a Család fejezetek dalainak felvételét Szász Márk Bokával közösen, aki a filmek zenéjét is elkészítette. A mesék írására Lackfi Jánost kértem fel, az ő nyelvi világát és játékosságát tökéletesnek találtam a SzóKiMondókához. A bevezető fejezet animációit Hadházy Kata az illusztrációkat Varga Tamás készítette. A film felvételeit Tausz Gábor készítette Pluhár Attila rendezésében. Az Óvoda fejezet szókészletét óvodapedagógusok állították össze az óvodai élet legfontosabb szavai alapján, a 6 részes sorozat fejezeteit pedig a 4 természeti elem köré építettük, sorra véve a színeket, a testrészeket, a 4 évszakot és az állatokat. Mindent, ami fontos lehet a kisgyermek számára a világgal való ismerkedés során – innen a szlogen: A világ szóról szóra. 

Az Óvoda fejezet megjelenésére a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványtól vettünk fel kölcsönt, amit 4 év alatt kellett visszafizessünk. Az 6 részes sorozat forgatását önerőből finanszíroztuk, míg a Család fejezet megjelenését Kickstarter kampányunk tette lehetővé. A Víz fejezetet az évek során felgyülemlett és egyösszegben visszaigényelt ÁFÁból finanszíroztuk, de közben folyamatosan jelentettünk meg könyveket is: először a Móna Manó könyveket Döbrentey Ildikó tollából, majd a Testrészek mesesorozatot, aminek már Móna és Marci voltak főhősei: Láb és kéz, Szem és száj, Orr és fül, Fej és szív kötetek jelentek meg eddig, és Föld napjára jelenik majd meg a Test, a fejezet záró kötete. A Könyvhétre kijött első szókártyás mesekönyvünk, a Készülődés – Móna és Marci egy erdei kirándulás során fedezi fel az érzékeket és azokon keresztül az erdő látványát, illatatát, ízeit, hangjait és tapintását. A könybe betettük szókártyákon a mese legfontosabb kiemelt szavait, amelyek segítségével még játékosabbá tehető a közös olvasás, a szavakkal való játék. 

Itt tartunk most. Közben készítettünk olyan egyszerű termékeket is, amikhez nem kell nagy elköteleződés, de játékosan kezdhettek velük ismerkedni a szavakkal: ilyen a Ki beszél? szókártyás mesefüzet, tematikus szókártyáink, vagy a napirend. 

Ősszel megjelenik a 6 részes SzóKiMondóka játékcsomag sorozat következő fejezete, a Levegő és karácsonyra folytatjuk a Móna és Marci kirándul mesesorozatot második szókártyás mesekönyvünkkel. Készülünk egy szókártyás társasjátékkal is és egy szókártyás foglalkoztatóval is az őszre. 

Ragadd meg valamelyik termékünk a Nyári Árzuhanás akción, ha még eddig nem tetted, mert nem tartanak már sokáig nyári kedvezményeink!