– avagy hogyan érvényesül a mesék varázslatos mágiája a való világban? 

Egy ideje már olvashattok a blogunkban, Facebook oldalunkon és az Instagramon is a Fák nélkül? kiadványról, ami a SzóKiMondó Ökomesék sorozat második része lesz, a nagysikerű Nulla hulladék után. A múlt hétvégén, egy nappal azelőtt, hogy a könyv a nyomdába került volna, az utcán sétáltam a gyerekeimmel, épp a középső születésnapja alkalmával vittük őket egy programra. És ahogy a zebrára leléptem, belémnyilallt, hogy a sokat hangoztatott “Fák nélkül?” cím nem lesz jó. Inkább egy tudományos cikk címe lehetne, vagy egy felnőtteknek szóló kiálltványé, de semmiképpen sem a gyermekeknek szóló mesekönyvé. 

Gyermekeim tudják, hogy mennyire fontos nekem a környezetvédelem. Nekik is az, sok szokást, jó példát már magukévá tettek, a középső például mindig megkérdezi, ha csomagolt ennivalót kap, hogy van-e benne pálmaolaj. Ha kiderül, hogy figyelmetlen voltam és megvettem annak ellenére, hogy tartalmaz pálmaolajat, nem eszi meg. A legkisebb a hulladékok válogatásában és újrahasználatukban jeleskedik, a legnagyobb pedig legszívesebben arról írna másoknak, hogyan vigyázzunk jobban környezetünkre és magától felszedi a szemetet az utcán. Egy valamit azonban hamar észrevettem rajtuk: sokkolja őket a mai valóság. Úgy érzik, hogy amit ők tehetnek, az kevés a klímaváltozás megállítására. Félnek a hurrikánoktól, a tornádóktól, az áradástól. Egyre több ilyen hírrel találkoznak ugyanakkor, pedig nálunk nem megy a TV, nem nézünk hírműsorokat velük. 

Hogyan beszélgessünk a gyermekkel a környezetvédelem témájáról? 

A sokkolás nem működik a gyerekeknél, azaz őket tilos sokkolni! Azt tartsuk meg a politikusoknak, döntéshozóknak, vállalati vezetőknek. Úgy tűnik, nekik még a legsokkolóbb adatok is kevesek ahhoz, hogy hatékony terveket kovácsoljanak. A gyerekeket sokkolás helyett bátorítani kell, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, és biztatni, hogy az épp elég lesz a túléléshez, amennyit ők tenni tudnak. Mert nagyon is sokat tudnak ám tenni, erről szól sok hír. Kisgyerekek indítanak faültetési, szemétszedési akciókat, ma már bármit elérhet bárki, ha jókor, jó helyen kezdeményez és talál segítőket. Ez a fajta mágikusság, hogy a gyermekek varázslók módjára határozhatják meg az eseményeket, ez a hit hiányzik nekik, pontosabban bennük van, de meg is kell tartanunk bennük az abba vetett hitet, hogy a varázslat nem csak a mesében, de a való világban is működik. 

Persze közben elszenvedünk vereségeket, mint a mesében Móna is elvesztette kedvenc fáját, de pont az indította el őt azon az úton, hogy 24 másik fát megmentsen a kivágástól. A pillanatnyi vereségek nem végzetesek, fel lehet újra állni, az erő velünk van, ha nem önös érdekeinkért, hanem a természetért, a fákért, a bolygóért harcolunk. A mesék világából merített varázslatba vetett hit, a jó mindenek felett való győzelme át kell, hogy érjen a mindennapokba és ezt meg is kell tapasztalják a gyerekek. Ezért fontos, hogy bevonjuk őket a természet védelmébe, ha olyan az idő, szedjünk együtt szemetet a természetben, ültessünk fát, kiránduljunk és töltődjünk fel a természetben magunk is. Ezekre a linkekre kattintva te is találsz olyan programokat, amikbe bekapcsolódhattok gyermekeddel. 

Mit tehettek még együtt?

Fontos tehát, hogy kialakuljon a gyermekedben a kapcsolat a természettel, hogy ismerje, szeresse, védje azt. Ez a felismerés indokolta a címváltozást, amit még utolsó pillanatban meg tudtunk ejteni. A Barátom, a fa sokkal inkább a gyerekekhez szól, arra biztatja őket, hogy válasszanak maguknak egy fát, akivel személyes kapcsolatot alakítanak ki. Akár ütethetnek is egyet ennek érdekében, a kisfának úgyis sok gondoskodásra van szüksége az első 5 évben, az garantált módja a személyes kapcsolat megszilárdításának. Szeretnél gyermekeddel fát ültetni? Amíg nincsenek fagyok napközben, ezt még mindig megteheted, akár most is!

Meglévő, környékbeli fát választanál a személyes kapcsolat kialakításához? Keress olyan fát, amire fel tud mászni. Van a kedvenc játszótereteken fa? Az utcán, ahol laktok? Már az is nagyon fontos, hogy közösen számba veszitek a szóba jöhető fákat. Adjatok nevet neki, mint Móna teszi ezt a mesében! Akár több fát is elnevezhettek, megölelhettek amikor arra jártok.

Beteg lett a fa? Keress segítséget, gyógyítsátok meg a fát együtt! Ingyenes növényvédelmi szaktanácsért fordulj ide!

A szeretet varázserejével még a klímaváltozás is kezelhető lesz – elég, ha ennyit megért gyermeked. És persze nem árt, ha vásárlási döntéseitekben is környezettudatosak lesztek, de erről majd egy következő blogbejegyzésben írok. 

Legyen saját fátok, mint Mónának és tudjatok róla, ha a környékeden fákat terveznek kivágni. Egyelőre ennyi a feladat. És persze rendeld meg most a Barátom, a fa szókártyás mesekönyvünket a Nulla hulladékkal együtt! 

Köszönjük! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: