1. Készítsd fel önmagad

Számos előnye van annak, ha gyermeked önállóságra neveled. Például elég lesz magadat felöltöztetned indulás előtt és általában is igaz, hogy sokkal kevesebb dolgod lesz körülötte. Gyermeked magabiztosabb, tudatosabb lesz, önálóbb, és persze, néha dacosabb is. Érdemes talán először is magadba nézned: kész vagy-e arra, hogy gyermeked maga hozzon meg bizonyos döntéseket és a megkérdezésed, vagy a beleszólásod nélkül végezzen el feladatokat? Ebből következik, hogy gyermeked önállóságra nevelését kezd magadon. Kész vagy-e rá, hogy leváljon rólad és ne legyen rád már akkora szüksége mint eddig? A kettő ugyanis nem megy együtt. Vagy az anyukája maradsz még sokáig, vagy támogatólag szemléled egyre távolodó önérzetét. 

2. Erősítsd meg az önbizalmát, bízz rá döntéseket

Ha kész vagy a váltásra, az első lépés az, hogy gyermeked magabiztosságát megerősíted: biztosítod róla, hogy képes rá, hogy önállóan vigyen véghez tevékenységeket és hozzon meg döntéseket a maga számára. Ezt nem csak szavakkal de tettekkel is erősítheted benne: pl. egyre többször hozod döntési helyzetbe. Először döntse el, mit akar felvenni, majd beszéljétek meg, mi legyen a vacsora, vagy a hétvégi program. A tapasztalatokat megbeszélhetitek, de soha ne okold rossz döntésekért, a hibák nagyon fontosak a tanulási folyamatban. 

3. Bízz benne

Bízz benne, és tudd magadban legbelül, hogy képes lesz megállni a helyét a helyzetekben. A köztetetek jelenlévő ősbizalom az alapja annak, hogy a külvilággal kapcsolatot építsen. Ha ez nincs meg, azon sürgősen változtatnod kell, mert enélkül nem lesz képes leválni rólad és egészséges kapcsolatot kialakítani a külvilággal. 

4. Támogasd 

Örülj az ötleteinek, támogasd kezdeményezőkészségét! Hagyd, hogy maga tapasztalja meg, hogy működőképesek-e az ötletei, ne rontsd el előre az örömét azzal, hogy kijelented, nem fog működni. Támogasd az ötletei megvalósításában akkor is, ha úgy érzed, nem fog neki sikerülni – a hibáiból többet tanulhat. 

5. Bízd rá, amit már meg tud csinálni

Ne csinálj meg helyette semmit, amire önmagától is képes. Ezt elég nehéz elfoglalt és eredményorientált anyukaként kivitelezni, de hidd el, hosszú távon rengeteg időt spórolsz meg vele magadnak. Van egy lépésről lépésre leírásunk arról, hogyan tanítsd meg pl. öltözködni – csak fel kell iratkozzál egy 4 részes hírlevél sorozatra a napirend kialakításáról és az önállóságról. 

6. Legyél büszke az eredményeire

Egy másik ötlet, hogy filmezd le, ahogyan öltözik, nagy csinnadrattával, hogy ő, a világbajnok öltözőművész már képes erre, és ezt most te meg is örökíted az utókor számára a kameráddal. Így a legjobbját fogja nyújtani és együtt megnézve a felvételt világos lesz számára is, hogy fel tud öltözni egyedül. Egy darabig még mehet az öltözés körüli hűhó, aztán beépül a mindennapokba az önálló öltözés természetessége. 

7. Hagyd, hogy maga intézze konfliktusait 

Játszótéren, társas kapcsolatai megélése közben jobb, ha háttérbe vonulsz, hiszen nem leszel ott, hogy megvédd az életben sem. Meg kell tanulnia magát megvédeni, kéréseit kifejezni, kompromisszumokat kötni, stb. Én azt is rájuk bízom, hogy társaik szüleivel megbeszéljék, mikor mehetnek át játszani. 

8. Legyenek otthon feladatai 

Bízz rá olyan feladatokat, amiket már el tud végezni a ház körül: az asztal megterítése, kisállat ellátása, stb. Írd be ezt a feladatot a napirendbe és legyen következménye, ha kimarad. Így megtanulja, hogy a háztartás közös munka és a csapat részeként neki is vannak feladatai. 

Ezen lépések mentén fokozatosan önállóságra szoktathatod gyermeked és önmagáért való felelősségvállalásra. Sok felnőtt is másokban keresi a hibát, ha valami nem úgy sül el, ahogyan szerette volna. A hibák felvállalása és kijavítása arra tanítja a gyermeket, hogy mindig lehet újra próbálkozni és javítani, nincs olyan, hogy mindennek vége. A felelősség másokra hárítása ugyanis egy nagyon könnyű kiút, de azt is jelenti, hogy feladjuk az erőnket, hogy a saját sorsunkat befolyásolhassuk. Ne tegyük és főként: gyermekünknek se ezt tanítsuk, hanem azt, hogy egyedül rajta múlik mennyire lesz boldog, és hogyan fog boldogulni a világban. Feltéve, ha mi, szülők megadtuk neki a korai években az önbizalomhoz és sikerességhez szükséges támogatást. 

A jó hírem az, hogy játékcsomagjaink használatába bele van építve az önbizalomépítés: fokozatosan tudod vele tanítani gyermeked, lépésről lépésre lesz ügyesebb és okosabb, minden egyes foglalkozás alkalmával büszke lehet magára és a tudására. Csak annyit kell tenned, hogy olyan kérdéseket teszel fel neki eleinte, amire már tudja a választ – pl. Hol a kezed? Ha megmutatja, jöhet az a kérdés, hogy Mire használjuk? Erre már te magad is válaszolhatsz, így legközelebb ő mondja majd a megoldást. Ha minden nap előveszed a játékcsomagot és mindig csak néhány kártyát használsz, vagy egy rövid részletet olvasol fel a könyvből a kártyákkal kombinálva, nagyon hamar fog megtanulni új szavakat és a sikerélménye motiválni fogja az újabb közös foglalkozásokra őt magát és persze, téged is. Tegyetek egy próbát! 

Nézd meg a témában készült videónkat a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: