Jövő héten csütörtökön lesz Föld napja. A Föld napja tavaly volt 50 éves, 1970. április 22-én ünnepelték először, egy amerikai diák, Denis Hayes kezdeményezésére. 1990-ben világmozgalommá vált, ekkor alakult meg a magyar Föld Napja alapítvány. 2000-től mi is szerveztünk erdőtakarítást minden Föld napján éveken keresztül. A Föld napja arra ad alkalmat ma nekünk, hogy megálljunk és átgondoljuk a Földhöz fűződő viszonyunkat: vigyázunk-e erőforrásaira, tudatában vagyunk-e értékeinek, úgy élünk-e, minta unokáinktól vettük volna kölcsön a bolygót? 

A Földet nem szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól vettük kölcsön 

Ez az indián mondás lett a mottója a 2000-es évek elején elindult fenntarthatósági mozgalomnak, amely az élet minden területén arra törekszik, hogy a jelenlegi Föld-használat ne vegye el a jövő generációitól az életfeltételeket, ne csökkentse az ő esélyeiket a túlélésre ezen a bolygón. Bármennyire is szép ez a gondolat, azt kell mondjuk, hogy nem volt sikeres a kezdeményezés, hiszen az üvegházhatású gázok kibocsájtása tovább növekedett, ennek következtében ma már elkerülhetetlen egy legalább 2 fokos melegedés. Az eddigi, majdnem 1 fokos melegedés is már óriási zavarokat okozott, menekülthullámokat indított el: szélsőséges időjárási jelenségek, olvadó sarki jég, emelkedő tengervízszint jellemzi. Az erdők kivágása jelentősen csökkent, de még mindig évi 10 millió hektár esik áldozatául növekvő étvágyunknak. Az ok: pálmaolaj ültetvények, marhalegelők, szója, kakaó és kávébab ültetvények, fakitermelés. Sajnos a fakivágás leginkább a trópusi őserdőket fenyegeti, ami a területéhez képest nagyon sok állat- és növényfajnak ad otthont, azaz biodiverzitás szempontjából jelentősebb, mint a mérsékelt éghajlatú erdőségek. Nagy mennyiségű széndioxidot tárol és vesz ki a légkörből, igaz, ennek egy részét ki is lélegzi éjszaka. Bőven van még mit változtatnunk életmódunkon, ha valóban szeretnénk fenntartható életet élni – és ezzel megőrizni gyermekeink, unokáink számára a bolygót. 

A helyzet komoly, de nem reménytelen

Mit értek ez alatt? Komoly, tehát nem bízhatjuk már másokra – politikusokra, döntéshozókra – a bolygó sorsát, hanem nekünk, magunknak kell kezünkbe vennünk. Persze hatnunk kell a döntéshozókra is, de nekünk, magunknak is gyökeresen kell változtatnunk fogyasztási, közlekedési szokásainkon itt és most – nincs már idő másoktól várni a megoldásokat. Ugyanakkor feladnunk sem érdemes, hiszen még rajtunk is múlik az éghajlatváltozás végső kimenetele, és a változásokra való hatékony felkészülés is előttünk áll még. 

Hogyan beszélj gyermekednek a fenntarthatóságról? 

A jövő héten fenntarthatósági témahetet tartunk, minden nap más témát veszünk elő: 

hétfőn a vásárlás lesz a téma: hogyan lehet elkerülni a csomagolóanyagok keletkezését? 

kedden a kert és a zöldhulladék – mit lehet komposztálni és mit nem? 

szerdán az újrahasználat: megnézzük hogyan tudjuk csökkenteni a háztartási szemét mennyiségét

csütörtökön a fákkal foglalkozunk – keresünk saját fát, megmásszuk, lerajzoljuk, barátságot kötünk vele

pénteken a vízről tanulunk a Víz játékcsomag segítségével 

szombaton Föld meditációt tartunk és szemetet szedünk  – a Test mese óvodai Föld napja példájára. Van a környékeden olyan méretű szemétkupac, amit családilag fel tudtok számolni? 

vasárnap növényt ültetünk, amiről gyermeked gondoskodhat

Ezek mindegyike alkalmas arra, hogy gyermeked bevond, beszélgessetek a témáról és a Facebook oldalunkon közzétett feladatok segítségével elmélyítsed gyermeked tudását. Legyen a hangsúly a közös cselekvésen, a problémák megoldásán. SzóKiMondó Ökomesék sorozatunk is ebben a szellemben készült – a gyermekek szemszögéből közelítjük a problémákat, amelyekre ők maguk találják meg a megoldást. Ez a legjobb, amit tehetünk. Egyéni felelősségünket felismerve és szokásainkon változtatva már nem a bénultság állapotában vagyunk, hanem átkerülünk a tettrekészség reményteli stádiumába – ami a jövő záloga. Sok dolgunk van még ugyanis, a katasztrófa elkerülésének érdekében és a legtöbb, amit most tehetünk, hogy lépésről lépésre átgondoljuk, tudatosítjuk életünk és változtatunk, amin tudunk: kevesebb húst eszünk, kapcsolatot építünk a természettel, kevesebb szemetet termelünk, komposztálunk, máshogy vásárolunk, stb. stb. A konkrét tippekért tarts velünk a Fenntarthatósági heten! 

Minden kiadványunk, amiből idézünk és ami témába vág egész héten 50% kedvezménnyel lesz kapható. 

Nézz bele Nulla hulladék mesekönyvünkbe a Kabóca Bábszínház előadásában:

Ez pedig a bejegyzés videóváltozata a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: