– praktikus tippek szülőknek és egy ingyenes Móna és a koronavírus mese

Annyi mindenről szeretnék még írni, ami közvetlenül a SzóKiMondókával kapcsolatos, de úgy érzem, hogy most a legfontosabb, hogy a gyermekek védelmében írjak, a SzóKiMondókától kicsit távolabb eső témában. Illetve, talán nem is annyira távol eső, hiszen visszatérő témánk, hogyan beszélgess gyermekeddel az érzelmeiről, hogyan tudod a szókártyák segítségével kihozni belőle, ami bántja őt, vagy érzelmi stabilitását növelni. Ezek közé a témák közé tartozik korunk egyik legnagyobb kihívása, a koronavírus kezelése is, gyermekekkel. 

“Ha nem beszélgettek gyermekeddel a félelmeiről, akkor azok egyre mélyebbre ássák magukat a lelkében és egyre nagyobb erőfeszítésbe kerül azokat kigyomlálni onnan.”

A koronavírus kellőképpen megijesztette a társadalmat

és valószínű, hogy gyermekedet is. Nem lehet nem észrevenni a jelenlétét, még akkor is, ha ti nem kerültetek közvetlenül kapcsolatba senkivel, aki fertőzött lenne. Szinte biztosra veheted, hogy gyermekednek vannak félelmei a kialakult helyzettel kapcsolatban, még ha nem is tudja pontosan megmondani, hogy mi az, amitől tart. Nem olyan a világ, mint korábban, óvodák, iskolák bezártak, nem lehet tudni meddig tart ez az állapot és mi vár még ránk ebben a helyzetben. Nagy a bizonytalanság, az ijjedelem és ezt gyermeked is érzi. Ezért összeszedtük néhány pontba, hogyan beszélgess vele a koronavírusról és írtunk egy mesét is, ami segíti a koronavírus lelki feldolgozását. A mesét innen tudod letölteni, Móna és a koronavírus 100%-ban meglévő illusztrációkkal sikerült elkészíteni a SzóKiMondóka képes tördelésének alkalmazásával. Nem a vírustól kell őket félteni, hanem a sokktól, amit okoz bennük, amit látnak, hallanak…

Épp ezért nagyon fontos, hogy beszélgessetek a koronavírusról, az azzal kapcsolatos érzelmeiről, félelmeiről.

De hogyan? 

1. Először is, ne félj beszélni róla: maradj nyugodt és megnyugtató – gyermeked megérzi, ha mást mondasz, mint amit érzel. Ha te magad is meg vagy ijjedve, akkor javaslom, hogy először beszélgess valakivel, aki meg tud nyugtatni. Csak akkor tudsz hatékonyan megnyugtatni másokat, ha neked is sikerült megnyugodnod. 

2. Ne terheld gyermeked sok információval, főleg olyanokkal nem, ami nem érinti. Nem baj, ha nem tudsz minden kérdésére válaszolni, a lényeg, hogy elérhető legyél számára, foglalkozz vele, foglalkozz a kérdéseivel. 

3. Kerüld el a másokat okoló, vagy megbélyegző kommunikációt – senkinek nem a hibája a vírus, senki nem tehet róla, hogy járvány van és főleg, senki nem akar rosszat gyermekednek – ezt tudatosítsd benne!  

4. Jobb, ha te kontrollálod a híreket, amit hall, vagy lát – nem jó, ha együtt nézitek a híradót, mert nem tudod, milyen információt hall, alapvetően nem gyerekeknek szólnak a hírcsatornák. Neked kell kezelned, ha bepánikol attól, amit lát, jobb hát, ha megelőzöd a nem kívánt következményeket. Ez persze nem hírzárlatot jelent, nagyon fontos, hogy tudjon veled beszélgetni, mindig nyitott legyél a kérdéseire, elérhető légy és válaszolj neki. De olyan információt ossz meg vele, ami az életkorának megfelelő.  

5. Inkább te kérdezd, tudd meg, mi aggasztja, hadd mondja el neked összes aggodalmát. Engedd, hogy gyermeked vezesse a beszélgetés fonalát, kérdezd meg: Mit tud róla? Mit hallott? Mitől fél? Ha nála a kontroll több mindent megtudhatsz esetleg téves információióiról, a hozzá fűződő érzelmeiről, jobban tudsz rájuk reagálni is, végső soron jobban meg fogod tudni nyugtatni is, hisz nálad a végső szó, a vigasz. 

6. Nyugtasd meg gyermekedet, hogy gyermekekre nem veszélyes ez a vírus. Aki elkapta, hamar meggyógyult, nincs mitől félnie. 

7. Arra koncentrálj, hogy mit tudtok tenni saját biztonságotok érdekében: ez növeli önbizalmát, biztonságérzetét:

Az alábbi dallal megtaníthatod a helyes kézmosás 6 lépését.   

Kézmosós dal a SzóKiMondókától

A kézmosás 6 lépése

– 20 mp-es alapos kézmosás a következő lépésekből megelőzi a vírus terjedését:

Kezet kell mosni: hazaérve, az evés előtt, a mosdóhasználat után, köhögés-, tüsszentés után is. 

– ha köhögnötök kell, könyökbe köhögjetek ne a tenyérbe, vagy a levegőbe 

tüsszenteni is könyökbe, de ha lehet zsebkendőbe, amit utána dobj is ki a szemetesbe (rongyzsebkendőt pedig a szennyesbe)  

A vírus köhögéssel, tüsszentéssel és a közös felületek érintésével terjed – ezért a kézmosás és a helyes köhögés alapvető intézkedések a vírus terjedésének megelőzésére. 

Maszkok: legtöbb ember számára nem szükséges, aki viseli, azért teszi, mert különösen óvatos akar lenni.

Ha vki köhög, tüsszög, nem érdemes közel menni hozzá most egy darabig. 

8. Ragaszkodjatok az eddig kialakított rutinhoz. Ha bezárt az iskola, óvoda, bölcsőde, alakítsatok ki egy napirendet, amilyet eddig a szünetekben követtetek és ragaszkodjatok hozzá – legyen állandó helye benne a felkelésnek, étkezéseknek, lefekvésnek, játéknak, mesének is és az összebújós olvasgatásoknak. Ehhez használhatod a mi napirendünket, vagy akár segítségül hívhatod a SzóKiMondóka játékcsomagokat, amelyekben több hónapra való tevékenységet találtok – egy darabig biztosan leköti az otthon maradt gyermeked és közös, játékos tevékenységekkel váltja fel az óvodát. 

9. Beszélgessetek a vírusról tovább, ne legyen tabu téma továbbra sem, akkor pedig főleg nem, ha megváltozott az életetek miatta. 

10. Végül pedig élvezd az így egymásra jutott több időt, lassíts le, csináljatok együtt olyan dolgokat, amiket már régen terveztek. Főzzetek, süssetek otthon együtt, építsetek várat, bunkert, bábozzatok – vagy amihez kedvetek van. Élvezzétek az ajándékba kapott időt – játsszatok egymással. Olyan gyorsan felnőnek! játsszatok együtt

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: 

Hogyan tudod megelőzni a koronavírus terjedését:  

1. Könyökbe tüsszents, köhögj!

2. Kézmosás: evés előtt, mosdó után, hazatérve, köhögés-, tüsszentés-, orrfújás után. 

3. Gyakoroljátok a következőt: nem szabad az arcodhoz érni: orr, szem, száj – itt juthat be a vírus. Kibírod-e az arcod megérintése nélkül?  

4. Gyakran megfogott felületek letörlése, tisztántartása: kilincsek, kapcsolók, távirányító, gombok, stb. Meg tudod-e tollal nyomni a liftgombot? Kesztyűben kapaszkodni a járműveken? 

5. Végül pedig, ha beteg vagy, ne találkozz emberekkel, maradj otthon! 

 

Külső források: 

magyarul

angolul