Bizonyára rengeteg kérdés kavarog a fejedben az óvodai beszoktatással kapcsolatban, ha ebben a témában olvasol. Lehet, hogy még csak 2 éves a gyereked és előrelátó módon, célirányosan haladsz a gyereknevelés területén vagy épp az óvodakezdés küszöbén állsz és tele vagy félelmekkel, hisz hosszú órákra oda kell majd adnod gyermekedet idegen felnőttek kezébe, ahol a gyerekeket sem ismered.

Mindkét esetben jó helyen vagy kedves olvasó!

Félelmeidet talán nem is fogalmaztad még meg, de bizonyos, hogy az óvodában kapod majd az első visszajelzés tarról, hogyan teljesítettél eddig “szülőségből”.

Az óvodai beszoktatás nem egyszerű feladat, de bizton állíthatom, hogy mindenkinek sikerül! Kinek rövidebb, kinek hosszabb idő alatt, de előbb- utóbb minden gyerek képes lesz rá.

Mit tehetsz azért, hogy örömforrás legyen az óvodai beszoktatás a családban és  ne rémálom? Kezdd magaddal!

  • Először is gondold végig, neked milyen élményeid vannak az óvodával kapcsolatban! Ne felejtsd el, hogy ezek a tieid és nem törvényszerű, hogy gyermeked is hasonlókat éljen  át!
  • Kérdezd a nagyszülőket, hogyan viselték, amikor először hagytak ott egy- két órára az oviban téged és Te akkor hogyan reagáltál! Lehet, hogy gyereked hasonló habitusú, mint Te és akkor könnyebben tudsz a feltörő érzelmekre reagálni.

A gyerekeknek szuper antennái vannak arra, hogy érzelmeidet kimondott szavak nélkül is levegye. Minden gondolatod, érzelmed sugárzik rólad a mimikádból, a testtartásodból, a hanglejtéseden át. Mivel eddig szimbiózisban éltetek, minden bizonnyal elsősorban a Te valódi érzelmeid szerint fog reagálni az óvodakezdéskor a kicsid! Ha valójában nehezedre esik elengedned őt magadtól, akkor hiába mondod, hogy nagyon jó lesz majd az oviban – ezt nem igazán fogja elhinni!

Screenshot 2014-05-13 09.39.23Ha azt tapasztalja, hogy apa- anya arról beszél, hogy milyen jó is volt óvodásnak lenni, mennyi mindent csináltak ott, mesélnek az ovis barátokról, akkor pozitív izgalommal fogja várni a gyerek is az óvodakezdést. Segíthet, ha előszeditek saját óvodáskor fényképeiteket és együtt nézegetve beszélgettek a feltörő emlékek mentén, az óvodáról. Ez legkésőbb kezdődjön a tényleges beszoktatás előtt egy-két hónappal.

A beíratás az óvodába már sokkal előbb megtörténik. A törvényi előírásoknak megfelelően már a 3. életév betöltését megelőző tavasszal. Ez kissé furcsa lehet, de egyben jó alkalom arra is, hogy végiggondold, hová akarod íratni a kicsit. Inkább óvó nénit válassz, mint óvodát! A legtöbb intézmény üzemeltet valamiféle manó klubot, baba-mama klubot vagy biztosít  játszó délutánt, ahol a kicsi megismerkedhet az épülettel, az óvoda tereivel és a benne dolgozókkal egyaránt. Legtöbbször a leendő óvó nénik várják nagy szeretettel a szülőket, akik szívesen megosztják gyermeknevelési tapasztalataikat másokkal. A kismamák szeretnek beszélgetni, tanácsokat, információkat cserélni, miközben gyermekeik is jól érzik magukat a kortársak körében.


Screenshot 2014-05-13 09.45.37Azoknál a gyerekeknél, akik így ismerkednek meg leendő óvodájukkal, könnyebben megy a szülőtől való elválás, amikor elindul az ovi, hisz hamarabb érzik magukat biztonságban. Vannak olyan gyerekek, akik nagyon könnyen maradnak az oviban, sőt hetekig, akár hónapokig is jókedvűen, kíváncsian járnak óvodába, majd egy hosszabb betegség után vagy akár bármi ok nélkül ez megváltozik. Ha az óvó nénik sem találnak rá magyarázatot, akkor ez csak annyit jelent, hogy a kicsinek “ most esett le”, hogy ez egy végleges állapot és nem az ő akaratától függ. Készülj fel, ez sem egyszerűbb helyzet, mint az elején otthagyni egy síró gyereket az oviban. Hidd el, ha már nem lát, akkor a pedagógus képes könnyen megvigasztalni, hisz a könnyek elsősorban Neked szólnak! Minden családban megvannak a kicsik jól bevált játszmái, amit alkalmazni is fognak arra, hogy minél tovább maguk mellett tartsanak! Fogadd meg, hogy erős leszel, és soha ne menj vissza hozzá, ha már egyszer átadtad az óvó néninek! Ezzel csak az érzelmi válság tud mélyülni és nem fog segíteni a békés elválásban. Az óvó nénik lehet, hogy előbb fognak téged nyugtatni, mint a gyereket, hisz sok tapasztalattal a hátuk mögött jól ismerik a különböző gyermektípusokat, a gyermeki taktikákat. Ha jó kapcsolatot alakítasz ki a pedagógusokkal, akkor bizton támaszkodhatsz szakmai tanácsaikra. A nyílt kommunikáció jó példa lehet gyermeked számára is.

Mivel tudunk még segíteni?

  • Fontos cél, hogy gyermekünk képes legyen alapvető szükségletek megnevezése, de legalább megmutatására.
  • Fontos, hogy tudjon és merjen bármiben segítséget kérni, még akkor is, ha a szóbeli kommunikációja még kialakulóban van.

Mindebben segíthet, ha együtt játszotok a SzóKiMondóka játékkal, mely tartalmazza a legfontosabb kifejezéseket, ami az alapszókincs része gyermekeinknél. A játékcsomag filmje segíteni fog az óvodai napirend megismerésében ugyanúgy, mint az érdeklődés felkeltésében a  beszoktatás előtt.

Mivel elkötelezettek vagyunk az olvasás fontossága mellett, ajánlunk számodra még olyan olvasnivalókat, melyekkel könnyítheted az első elválás folyamatát.

Mai, modern gyerektörténetek és egy ma is aktuális:

  • Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?
  • Finny Petra: Az ovi-ügy
  • Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok

Diafilmek, melyeket a számítógépen is megnézhetsz, olvashatsz a gyerekednek:

Vanóné Varga Judit- köznevelési szakértő (óvodapedagógus, képességfejlesztő)

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.