Sok különféle szempontból mutattuk már be itt a blogban játékcsomagjainkat, leírtuk hogyan segítenek a napi rutin kialakításában és napjaitok strukturálásában mindennapos elfoglaltságokkal, hogyan segítenek a gyermekek óvodai beszoktatásában és persze, a beszédfejlesztésben, vagy a szókincsfejlesztésben betöltött szerepét is taglaltuk.

Mindig találok azonban olyan aspektust, amely bemutatására azonban még nem került sor. Az egyik olyan jellemző, amire a SzóKiMondóka játékcsomag pozitív hatással van, az a magabiztosság. Az első szavak kikérdezésétől kezdve folyamatosan arra építünk, amit gyermekünk már tud, vagy éppen most tanul meg. Folyamatosan olyan kihívások elé állítjuk, amikre tudja a választ, s azért mindig dícséretben, pozitív megerősítésben részesül. Nem csak a jó válaszokat, már a próbálkozásokat is díjazzuk, így folyamatosan növekszik önbizalmuk, javul önbecsülésük. 

– Mi ez? – kérdezzük az első képes szókártyát felmutatva felé. 

S ő már mutatja is saját kezét, vagy fejét, akkor is, ha még kimondani nem tudja a szót. 

Később, ha már nem okoz gondot a szót kimondani, vagy akár felismerni, jöhet a: “Neked hol a kezed?” vagy a “Mire használjuk a kezünket?” hozzákötve egy dalt, vagy mondókát a szóhoz, amelyek számos fejlesztő hatásáról szintén sokat írtunk már. 

Csíkszentmihályi Mihály írt először a flow fogalmáról, ami egy olyan állapot, amikor megfeledkezünk a külvilágról és teljesen belefeledkezünk abba, amit éppen csinálunk és tökéletesen boldognak érezzük magunkat. Ez nem feltétlenül magas művészeti tevékenység lehet csak, hanem mindennapos dolgok, mint a főzés, takarítás, vagy a munkánk. A flow feltétele, hogy éppen képességeink határán mozogjunk, tehát a kihívás nem lehet túl nehéz, hogy ne tudjuk teljesíteni, sem túl könnyű, mert akkor nem ragad magával a megfelelés öröme. Mikor erről olvastam Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok? című könyvében, megértettem, hogy a SzóKiMondóka a gyermekek számára egy ugyanilyen állapotot idéz elő: amikor képességeik határait feszegethetik és mindig tanulnak valami újat – a szülő elismerő szeme előtt, aki jó esetben nem fukarkodik a biztató, szeretetteli, pozitív megerősítésekkel. A gyermek tehát duplán nyer. Bezsebel egy csomó szülői elismerést, és magabiztossága is nő, tudásának, képességeinek fejlődésével, amelyet napról napra ő maga is érzékel. A visszacsatolás számára nem egy elvont jellemzés, amit egy pedagógus ír róla, hanem sikerélmények sorozata napról napra. Ha tehát szeretnél magabiztos, egészséges önbizalommal rendelkező, jó kiállású és jó kommunikációs készségekkel megáldott gyermeket nevelni, ehhez a SzóKiMondóka játékcsomag sorozata megadja neked a szükséges eszközöket. 

Szakértőink pedig támogatásukkal segítik a játékcsomag felhasználását, bármikor írhatsz nekünk, ha kérdésed van.