/Miért fontos a szabad játék?

Miért fontos a szabad játék?

Sok cikket írtunk már a gyermekekkel való hasznos foglakozásokról, hogyan, mivel tudod fejleszteni beszédét, mozgását, értelmét, érzékeit és a kapcsolatotokat. Ugyanilyen fontos azonban a szabad játék is, amikor neki magának kell kitöltenie a rendelkezésre álló időt. Mi is a szabad játék és miért fontos a gyermekek számára? 

A szabad játék lényege, hogy a gyermek irányítás és beavatkozás nélkül játsszon a rendelkezésére álló eszközökkel, szabadon kiválasztva és váltogatva azokat. Ilyenkor játék közben újraéli az őt ért élményeket és feldolgozza azokat. Ami foglalkoztatja, természetes módon tör a felszínre, alkalmat adva a gyermeknek a feldolgozásra. A szabad játék segít feloldani a szorongásokat és félelmeket azáltal, hogy “kijátszhatja” magából ezeket a gyermek. A játék segít a szociális normák megértésében és elsajátításában, fejleszti a gondolkodást, az alkalmazkodóképességet. A játék terápiás hatását mi, felnőttek is érezhetjük, ha elmerülünk gyermekünkkel, vagy csak mellette az önfeledt játékban. 

Az óvodáknak és a szülőknek is fontos szerep jut a szabad játék feltételeinek biztosításában. Nem lehet a gyermekek minden percét foglalkozásokkal, különórákkal kitölteni, mert sérülni fog fejlődésben lévő személyiségük. 

Gyerekeim egész kicsi koruktól kezdve hablatyolnak még elalvás előtt maguknak az ágyban. Mozgatják tagjaikat, babáznak, szövegelnek. Eleinte megpróbáltam ennek véget vetni, mert egymást is ébren tartják így. Majd rájöttem, hogy ez is a szabad játék része és beszédfejlődésüket is segíti, ahogy ilyenkor kifejezik magukat. 

Élvezzük hát a közös élményeket, együttléteket, de azt is, amikor gyermekünknek nincsen ránk szüksége, mert remekül eljátszik a játékaival. Új és újabb helyzeteket és kihívásokat találva ki magának, amelyeket aztán meg is old. Segítsük azzal, hogy ilyenkor a háttérbe húzódunk, magára hagyjuk, ne érezze, hogy figyeljük a játékát.  

By | 2016-06-23T08:30:09+00:00 június 23rd, 2016|fejlesztés, gyermeknevelés, készségfejlesztés|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: