/Miért is kellene egy mesekönyvnek fejlesztőnek lennie?

Miért is kellene egy mesekönyvnek fejlesztőnek lennie?

A Móna Manó mesék könyvbemutatóján a Kossuth rádió riporterének első kérdése felém így hangzott: Miért kell egy mesekönyvnek fejlesztőnek lennie?

Furcsálltam a kérdést. Hiszen miért is kellene annak lennie? Józan paraszti eszem mindig tiltakozik, ha valami egyszerű és természetes dolgot, mint mondjuk egy homokozó vödröt – valaki fejlesztő kerti eszközként dob a piacra. Pedig ha belegondolunk, bizony minden egyes tárgy, amivel a kisgyermek érintkezik, ami hat rá, stimulálja az érzékeit, az ha tetszik, ha nem, fejleszti őt. Így minden kép, szöveg, azaz minden mesekönyv is. Ha nem tetszik a fejlesztés szó, akkor gondoljunk rá másképp. Nevezzük inkább játékos fejlesztésnek, hogy ne legyen a fejlesztésnek semmilyen kényszerű hangulata.

A gyermekek játékosan ismerkednek a világgal, mert számukra minden játék. A játéknak akkor van vége, amikor a szülők szemöldöke összeráncolódik, mert valami rosszaságot csinált gyermekük éppen. Esetleg mert még nem tud vagy nem ért valamit, mert még kicsi. Ha mi nem vetünk véget a játéknak, akkor a világ játék marad függetlenül attól, hogy éppen mit tanul belőle gyermekünk.

Móna Manó mesékAmikor a Móna Manó meséket szerkesztettük, minden manó kötetünk végére foglalkoztatókat is készítettünk. Ekkor annyira belelkesedtem,  hogy egy külföldi magyaroknak szóló tankönyvszerű feladatgyűjtemény megszerkesztésén is elgondolkodtam. Mivel tudom, hogy az Államokban, ahol jelenleg élek, a magyar közösségek számára nem igazán elérhetőek az ilyen típusú nyelvtanulást segítő anyagok.

 Az a jó a könyvekben található feladatokban, hogy minden gyermek talál köztük a szintjének éppen megfelelőt. Nehéz 2-6 éves gyerekeknek feladatlapokat összeállítani, de szülői segédlettel minden mese elolvasása után találunk benne olyat,  amire éppen tudni fogja gyermekünk a választ. S ha esetleg még nem, akkor csak kiszínezi a rajzokat, és azzal is fejlődik. Így is sikerélmény lesz számára.

Ahogy a manó könyveknél, úgy a foglalkoztatók összeállításánál sem a fejlesztés volt a fő gondolat, inkább a foglalkoztatás, az értelmes időtöltés, a nyelvvel való játékos ismerkedés.

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

By | 2015-10-10T14:11:57+00:00 október 10th, 2015|fejlesztés, mesekönyv|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: