Az önbizalom hiánya felismerhető a gyermeken. A félénk, visszahúzódó gyermek nem szívesen kerül új helyzetekbe, nem örül új találkozásoknak. Gátlásosság jellemzi és sokszor önmagát beteljesítő jóslatokként vetíti előre a negatív történéseket. Érdemes vele minél hamarabb, az első jegyek felismerése után foglalkozni, mert egyre nehezebb lehet őket visszafordítani ezen az úton. Itt is igaz, hogy a legjobb módszer az önbizalomhiányos helyzet kialakulásának elkerülésére a megelőzés. 

Hogyan lehet megelőzni az önbizalomhiányt? 

Egészen kicsi koruktól kezdve hozzuk a gyermeket olyan helyzetekbe, amikor olyat kérdezünk tőle, amire tudja a választ. Hidd el, neki sokszor az is kihívás, hogy a választ kimondja. Ha ez megtörténik, azért lehet dicsérni, hadd örüljön saját sikerének. Erre épülnek a SzóKiMondóka kérdezz-felelek játékai. Például egy tesrész szókártyát a képes felével feltartva meg lehet kérdezni tőle, hogy “Mi ez?” 

A biztos siker érdekében a kártya képes felét mutasd fel először. Ha nem mond semmit, kérdezd máshogy: 

– Mi van a képen? Mit látsz a képen? Milyen testrész ez? – stb. 

Előbb-utóbb csak kimondja, hogy “kéz”. Ilyenkor nagy örömmel kell azt üdvözölni, hadd örüljön saját sikerének! 

– Ügyes vagy! Igen, nagyon jó! – ne fukarkodj a dicsérettel! A szülő dicsérete olajozza a gyermek önbecsülését, önbizalmát és felkészíti őt nehezebb kérdések megválaszolásának megpróbálására is. 

Folytasd hat a kérdezz-felelek játékot olyan kérdésekkel, amire még mindig biztosan tudja a választ. Pl: 

– Hol a te kezed? Mutasd meg! Hol az én kezem? Hol van apa (baba, testvér, stb.) keze? 

Ha 4-5 hasonló kérdést jól megválaszolt, jöhet egy nehezebb kérdés. Ilyenkor már jó eséllyel elhiszi magáról, hogy erre is tudni fogja a választ és legalább meg mer próbálkozni vele. 

Pl.: Mire használjuk a kezünk? 

Erre mondhat bármit, ami eszébe jut. 

– Evésre, rajzolásra, simogatásra, stb. Bármilyen válasz jó válasz. 

Érzed ugye, hogyan erősödik ezzel saját képességeibe vetett hite? Minden válasszal magasabbra lép fel ezen a létrán, és minden tőled jövő dícsérettel, pozitív megerősítéssel pedig a következő “megpróbáltatásra” készíted fel. Erősíted önmagába vetett hitét. Nem is ismerek más eszközt, amivel a “kérdezz-felelek”-hez hasonló pozitív eredmények lennének elérhetők viszonylag rövid idő leforgása alatt.

Idővel egyre nehezebb kérdéseket tehetsz fel, és mások előtt is megmutathatja tudását. Kitehetsz elé 2 szókártyát és megkérdezed, hogy 

– Melyik ezek közül a ….? 

Máris 50% esélye van a jó válaszra. A szó memóriajátékkal, vagy a szókártyákkal tovább tudod fejleszteni vizuális memóriáját, játékosan készültök az olvasásra. Vagy bármely könyvünkből, ha úgy olvasol neki, hogy az öledbe veszed, a kép alapján ki fogja tudni mondani a mesében soron következő szót. Ezzel megérti az olvasás logikáját és újabb sikerélményre tesz szert.

Az egymást követő sikerélmények pedig tovább fejlesztik önbizalmát. A beszédkészsége, önkifejezése is javul a gyakori kérdezz-felelek játékok során, így napról napra lesz egyre ügyesebb és önkifejezőbb. 

A beszédkészség megfelelő fejlődése elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekünkből magabiztos, jó kiállású, felelős felnőtt váljon. Erre is remek alkalmat biztosítanak a SzóKiMondóka játékai. Nagyon sok vásárlói visszajelzés szól arról, hogy a SzóKiMondókával tanult meg a gyermek beszélni. A kérdezz felelek játékokat minden SzóKiMondóka termékkel bevetheted, és tovább erősítheted vele gyermeked önbizalmát, önmagába vetett hitét. 

Reméljük, hogy hasznos volt ez a bejegyzés számotokra és ha így gondolod, oszd meg kisgyermekes ismerőseiddel! 

Köszönjük!

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: