Hogy jön ez a téma a SzóKiMondóka blogjába? Egyáltalán miért kell még ezt is kerülni? Nem elég a gluténmentes, laktózmentes, tartósítószermentes, vegyszermentes jellemzőkre odafigyelni? Legyen még pálmaolajmentes is? 

Megértem, ha már neked is megterhelő a sok információ, hogy mennyi mindent kell számításba venned, ha egészségesen és környezettudatosan akarsz élni és vásárolni. Ebben segítenek neked a minősítések, ma már pl. egyre több helyen kapni ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszert és elterjedésük következtében már nem is sokkal drágábbak, mint a hagyományos termelésből származó társaik. Ugyanúgy érdemes keresni a Fair Trade termékeket is, ebből elsősorban a messziről érkező élvezeti cikkeket találjuk meg, mint a kávé, a kakaó, a banán. A Spar üzletlánc pedig elkezdte saját márkás termékeiből kivonni a pálmaolajat és ezt a csomagoláson egy logóval tudtára adni a vásárlóknak.

De mi a baj a pálmaolajjal?

A legnagyobb baj vele az, hogy legtöbbször trópusi esőerdőt irtanak ki annak érdekében, hogy az olajpálmaültetvényeknek termőterületet biztosítsanak. Ezzel a trópusi esőerdő sokszínű biodiverzitását felváltja egy monokultúrás ültetvény, az állatokat elpusztítják vagy elüldözik, az ültetvényhez pedig olyan, az EU-ban rég betiltott vegyszereket használnak, amelyek elszennyezik a folyókat és a talajt. A trópusi erdőtalaj nem alkalmas növénytermesztésre, ezért erőteljes műtrágyákat kell használni, valamint legkésőbb 8 év múlva, amikor a talaj már végleg kimerült, további erdőterületeket kell elvenni, ha a cég fenn akarja tartani a pálmaolaj termelését. Ráadásul az erdőktől a területeket legtöbbször égetéssel veszik el, ami hatalmas mennyiségű széndioxidot bocsájt ki a légkörbe és elpusztít minden élőt a környéken. Az utóbbi idők pusztító erdőtüzei is szándékos égetés következtében történtek. Számos állatfaj van a kihalás szélén az erdőterület csökkenésének következtében. 

Az esőerdők a Föld tüdeje, rég nem szabadna termőföldként tekinteni rájuk. Fajgazdagságban és oxigéntermelésben is messze lepipálják a mérsékelt égöv erdeit, emellett a helyi lakosság patikája és megélhetésének záloga is az esőerdő. Épp elég ok arra, hogy ne csökkentsük tovább a trópusi erdőterületeket, hiszen a klímaváltozás megfékezésében a fákra, az erdőkre kell leginkább számítanunk a légköri széndioxid csökkentésében.

Ennek ellenére, mikor 5 környezetvédő szervezettel összefogásban nyílt levelet fogalmaztunk meg 3 üzletláncnak, hogy hozzanak létre pálmaolajmentes polcokat, az édesipari szövetség nyilatkozatban adta közzé, hogy a pálmaolajnak nincs alternatívája hatalmas terméshozama és rendkívül előnyös élelmiszeripai tulajdonságai miatt. Márpedig ha ez a növény csak az élővilág folyamatos irtásával termelhető, akkor nem csak lehet, de kell is alternatívákat keresni és lassan, de biztosan kiszállni a pálmaolajból. Az olajpálma csak tíz éve terjedt el ennyire, hogy ma már a termékek felében megtalálható. Remélük, hogy még visszafordítható ez a folyamat, mint ahogy az esőerdők visszatelepítése is néhány éven belül az irtás után még sikeres lehet!

Hogyan lehet elkerülni a pálmaolajat?

Az élelmiszerekben viszonylag egyszerű módon: meg kell nézni az összetevőket. Ha az összetevők közt látsz pálmaolajat, pálmamagolajat, vagy pálmazsírt, ne vedd meg. A kozmetikumok közt már kicsit nagyobb a bizonytalanság, mert a fenti elnevezéseken túl még számos más névvel illethetik, ami a kivonatot jelöli, de, hogy pálmaolajból vonták-e ki, vagy másból, azt a leírásból nem lehet megtudni. A gyártó azonban kötelezett információt adni a termékek összetételéről, így megtudható a szükséges információ, de nem feltétlenül a címkéről.

Ha idén karácsonykor annyit megteszünk, hogy a megvásárolni kívánt élelmiszerek összetevőit átfutjuk és ha találunk benne pálmaolajat, akkor keresünk egy másik alternatívát, már nagyon sokat tettünk a környezetért. Mi jövőre tovább dolgozunk azon, hogy a boltok pálmaolajmentes polcokat hozzanak létre, vagy ilyen értelmű logóval lássák el azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak pálmaolajat, megkönnyítve nekünk, tudatos vásárlóknak a vásárlást. Ebbe a folyamatba majd titeket is szeretnénk bevonni, hisz együtt sokkal sikeresebbek lehetünk.

Te pedig vond be gyermeked a pálmaolajmentes karácsonyba, mondd el neki, miért csinálod, mi pedig a Barátom, a fa mesével segítünk neked ebben a folyamatban. A könyvet hétfőig 30% elővásárlási kedvezménnyel tudod megvenni itt, a Nulla hulladék, szókártyás mesekönyvvel együtt. Hétfőtől pedig már önállóan is megrendelheted a SzóKiMondó Ökomesék 2. kötetét, 20% elővásárlási kedvezménnyel egy héten át, egészen a megjelenésig!

A könyv remek alkalmat ad arra, hogy a környezetvédelemről beszélgessetek és a kitörhető szókártyák segítségével játsszatok a szavakkal.

         

Hallgass bele a fákról és a pálmaolajról szóló Barátom, a fa mesekönyvünkbe: