Havonta egyszer a blogban a külföldön élő, de a magyar nyelvet megőrizni szándékozó családoknak szóló témákat feszegetjük.Az elmúlt három hétben a beszédfejlődés lépéseit boncolgattunk, arra fókuszálva, hogy szülőként hogyan tudjátok gyermekeitek nyelvi fejlődését segíteni. Ez minden szülő számára fontos téma, akárhol is éljen. 

Ugyanez a helyzet a mostani bejegyzésünkkel is, amelyben gyermekekkel játszható nyelvi játékokat gyűjtöttünk nektek össze.

Mindkét témához – a nyelvi fejlesztéshez és a szavas játékokhoz is- további tippeket találtok útmutatónkban, amelyet megtaláltok mindegyik SzóKiMondóka játékcsomagban. Ha pedig csak a játékgyűjteményt tartalmazó útmutatónkra vagytok kíváncsiak, akkor a jó hírünk az, hogy önmagában is letölthetitek INNEN.

Maguk a játékcsomagok is óriási segítséget jelentenek a beszédfejlesztésben, mert a szavakat a csomagban a gyermekek nem csak hallják, de látják leírva, jelentésüket lerajzolva, majd eljátsszák, magukon megmutatják, énekelnek-mondókáznak vele, mondatokba, mesékbe ágyazva ismétlik. A beszédfejlesztés tehát több csatornán keresztül történik, ami a hatékony tanulás záloga. 

Az eredményes tanulás másik záloga a játékosság. Az, hogy ne érezze tanulásnak gyermekünk a folyamatot.

Az alábbi játékok a nap bármely szakában, kint és bent is, utazás alatt és otthon is játszhatók és segítségükkel fejlődik a gyermek beszéde, szókincse, kifejezőkészsége. Jó szórakozást! 

 

  1. Mit visz a kishajó? 

Mondjunk ki egy hangot, mondjuk K és keressünk olyan szavakat, amelyek ezzel a hanggal kezdődnek: kutyát, kakaót, kártyát, kezet, kereket….stb. 

Mint minden játéknál, ennél is fontos a szemléltetés: vegyünk elő egy kishajót (vonatot, kisautót) és azt tologassuk, míg keressük a szavakat. Ha kifogytunk egy hang szavaiból, egymás után következve válasszunk másik hangot. 

Másik variáció: Ez a játék úgy is játszható, hogy “Etesd a basát (kutyát, cicát) stb.!

 

  1. Detektív

Nézz körbe és keress a szemeddel egy tárgyat, amit mindenki jól lát. 

“Látok valamit a szememmel, ami B hanggal kezdődik” – mondod. Gyermeked is nézzen szét és próbálja meg kitalálni, mire gondoltál. Ha olyat mond, ami nem B hanggal kezdődik, segíts neki: K-kutya, az B hanggal kezdődik? Utána cseréljetek szerepet. 

 

  1. Találós kérdés

Gondolj valamire, például arra, hogy cipő. Annak nevében beszélve írod le magadat. pl. Én védem a lábadat, mikor utcára mész. Melegen tartom, és ha pocsolyába lépsz, csak én leszek vizes, a te lábad nem. C hanggal kezdődik a nevem. 

Minél egyszerűbben fogalmazol, annál hamarabb tudja ő is átvenni a feladatot és mondani egy mondatot a kiválasztott tárgy nevében. 

 

  1. Barkochba

Gondolj valamire és a kérdéseire adott válaszok alapján (pl. Ehető? Ruha? Valaki? stb.) próbálja meg kitalálni, hogy mire gondolhattál. 

 

  1. Játsszátok el! 

Olvassatok el közösen egy mesét, majd beszéljétek meg, hogy ki melyik szereplőt játssza el. Adjátok elő a mese egy jelenetét, felidézve, hogy mit mondott abban a helyzetben a szereplő. A gondolatok újrafogalmazásával javul a kifejezőkészség, szókincs. 

 

  1. Enciklopédia 

Válassz egy szót, aminek a jelentését még nem ismeri gyermeked, de szeretnéd neki megtanítani. Adj rá 2 meghatározást, válassza ki, hogy szerinte melyik az igaz. 

Pl. kétéltű – olyan állat, aki miután meghal, újraéled. Vagy olyan állat, ami a vízben és a szárazföldön is tud lélegezni.  

Ha nektek is van hasonló, jól bevált játékotok, küldjétek el nekünk! 

 Szerezd be SzóKiMondóka játékcsomagodat!  A SzóKiMondóka játékcsomagok 2017.02.01 és 02.28 között 30% kedvezménnyel kaphatóak webáruházunkban. Kattints ide