Az egyik leggyakoribb kérdés, amit a SzóKiMondókát árulva külföldön és Magyarországon is megkérdeznek tőlünk az érdeklődők, az az, hogy miért a szóképekkel foglalkozunk? A rövid válasz erre az, hogy a célcsoportba tartozó gyerekek, a 2-6 éves korosztály csak egész alakokat képes felfogni és befogadni, abból kiragadott részletek, mint pl. egy betű még értelmezhetetlen információ számukra. A betűk felismeréséhez úgy jut el a kisgyermek – és ezt saját tapasztalataimmal is alá tudom támasztani, – hogy amikor már több szókártyát megismer, amelyek mondjuk azonos betűvel kezdődnek, abból következtet, hogy az a kezdőbetű milyen hangnak felel meg, tehát maga kezdi el lebontani a már ismert szót. 

Ennek megfelelően mi sem állunk meg a szóképeknél, hanem a játékcsomag sorozat második fejezetétől – illetve a Móna Manó mesék második meséjétől – elkezdjük lebontani először szótagokra a szavakat. A Víz fejezetben szótagoljuk a kacsa, folyó, és eső szavakat mind a szókártyákon, mind a filmben. Az idén megjelenő, harmadik fejezetben, a Levegőben pedig még több szót szótagolunk és már egy-két szónak a kezdőbetűjét is kiemelve mutatjuk be. Ez a módszertan az analitikus-szintetikus, magyarul lebontó-felépítő olvasástanító módszer. És itt álljunk is meg egy pillanatra, hiszen mindig azt mondjuk, hogy mi nem tanítunk olvasni, csak játékosan ismerkedünk a szavakkal. Nem azért nem tanítunk olvasni, mert ezzel a módszerrel nem lehet megtanítani olvasni. Lehet, csak sokkal több szókártya kell hozzá, mint ami egy-egy dobozba belefér és különös figyelmet kell szentelni a ragoknak is – a szavak lebontásával egyidejűleg. Azért nem tanítunk olvasni, mert nem szükséges iskoláskor előtt megtanítani egy kisgyermeket olvasni, mert mit fog csinálni az iskolában? De ha külföldön élsz, és nem tanul magyarul később sem az iskolában, vagy fejedbe veszed, hogy meg akarod tanítani olvasni, ezzel a módszerrel nem tudsz mellélőni, mert a lebontó-felépítő módszer figyelembe veszi a gyerekek életkori sajátosságait is. 

Sokan keresnek meg minket azzal, hogy szeretnének még több szókártyát, akár egyéni megrendeléssel is. Nos, a jó hírünk számukra az, hogy mivel annyian kértétek – a vásárlói kérdőívünk kitöltői közül több százan, – hogy erősen gondolkodunk ennek a rendszerén és hamarosan előállunk egy egyéni szókártya rendelési lehetőséggel. Addig is a papír alapú szókártyáink közül már megrendelhetitek az Óvoda csomagba került kártyákat külön is. 

Hiszek a szavak erejében, s a szavak írott formájának szükségességében is, mert annyi csodát láttam már megtörténni általuk – két, három éves gyerekek, akik még nem beszéltek, a szókártyáink következtében mondták ki első szavaikat. Óriási sikerélmény ez a szülőnek és a gyermeknek egyaránt és megtiszteltetésnek érzem, hogy részünk lehetett ebben a csodálatos folyamatban. 

Kérem, hogy továbbra is küldjétek el nekünk, a szókártyákkal kapcsolatos tapasztalataitokat, vagy a csomag többi elemével kapcsolatos véleményeket, történeteket, mert jó érzés látni, hogy hasznát veszitek az eszközeinknek. 

Köszönettel: 

Miller Viola