//Szabó-Zsédely Tímea
Szabó-Zsédely Tímea 2017-12-07T03:10:42+00:00

Pszichológus, nyelvész, drámapedagógus, kreativitás-kutató

A Pécsi Tudományegyetemen végeztem magyar, esztétika, pszichológia szakon, majd ugyanitt szereztem meg doktori fokozatom a társadalmi kreativitás (egyéni fejlesztésre építve) és a művészetterápiák összefüggéseit kutatva.

2001-től élek New York-ban, ahol 2007-ben létrehoztam egy nemzetközi tehetséggondozó alapítványt, azzal a céllal, hogy a külföldön élő magyar származású gyermekek magyar nyelvű tehetséggondozását elősegítsük. Azóta szervezünk a New York-i magyar könyvesbolt (Tízezer Lépés Magyar Könyvesbolt) keretein belül olyan kreatív drámapedagógiai, a vizuális és nyelvi nevelésre épített foglalkozásokat különböző korcsoportokban, amelyek a kétnyelvűségre, az “idegenben megélt” identitás integritását érintő érzelmi problémákra, a többnyelvű környezetben nevelkedő gyermekek szellemi és szocializációs feladataira koncentrálnak.

A hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kétnyelvűség/többnyelvűség kifejezetten előnyt jelent a külföldön élő gyermekek számára, pláne akkor, ha megfelelő szakértői segítséget kapnak a társadalmi beilleszkedés (többféle nemzetiségű közösséghez tartozás) területén. Az általunk felépített és kutatott fejlesztő programok, amelyhez a SzóKiMondóka is csatlakozott, hatékonyan segítik a gyermekek kreatív, nyitott szemléletű, szolidaritásra alapozott gondolkodásmódját és nem utolsósorban megteremtik azt az ideális környezetet (fejlesztő programok segítségével), amelyben ezek a gyermekek könnyebben válnak többnyelvű író-olvasó felnőttekké. Természetesen a magyar anyanyelv ápolása, fejlesztése az elsődleges célunk, ezért, ha bárkinek kérdése, problémája van ezen a területen, akár érzelmi alapon megjelenő pszichológiai elakadás miatt, forduljon bizalommal hozzánk.

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: