Víz, víz, tiszta víz

Annyira boldog vagyok, hogy hamarosan megjelenik a SzóKiMondóka 6 részes játékcsomag sorozatának a második része: a Víz. A Család fejezet után, ezzel a fejezettel már elkezdjük a természettel, a természeti elemekkel való ismerkedést. Alapvetően a SzóKiMondóka célja (a beszédfejlesztésen, szavakkal való ismerkedésen és olvasóvá nevelésen túl) a természeti ismeretek terjesztése. Hiszen “csak amit ismerek, azt tudom szeretni és amit szeretek, azt tudom védeni” – tartja a mondás. A környezeti nevelést nem lehet elég korán kezdeni, az a legjobb, ha egész kicsi korától azt tanulja a gyermek, hogy nem szemetelünk, az erőforrásainkkal okosan bánunk és vigyázunk a növényekre, állatokra. Nos, ebben a hatalmas feladatban szeretne nektek segíteni a SzóKiMondóka

Hogyan? 

A vízzel ismerkedve bemutatjuk, hogy mire használjuk otthon a vizet. Megnevezzük, megmutatjuk, majd egy ponton a filmben visszakérdezünk: a gyerekek a képsorok alapján kimondják, mi mindenre használjuk a vizet. A képeken látunk mosógépet ruhákkal forogni, Milánt inni, fürödni, apát mosogatni, Mártát kezet mosni, anyát főzni, stb. Sokszor nem is tudatosul bennünk, hogy mennyi mindenhez kell a víz, amíg ki nem kapcsolják valami szerelés miatt – akkor jövünk rá igazán, hogy milyen nehéz az élet nélküle. A SzóKiMondóka filmjei segítenek a gyerekekben a természeti erőforrásokat tudatosítani most, hogy még rendelkezésre állnak, annak érdekében, hogy értékeljük, és védjük, amink van, s még sokáig megmaradhassunk ezen a Földön. 

De nem állunk meg a víz otthon betöltött szerepénél, hanem kilépünk a természetbe és körülnézünk, hogy odakint hol találkozunk vízzel. Az eső a víz egy nagyon fontos megjelenése, nélküle nem tudnának a növények létezni. Víz kell ahhoz, hogy a növények szép nagyra nőjenek, hogy minket táplálhassanak. 

Ehhez egy esős dalt is tanulunk, amit lehet a kertben énekelgetni, esőt kérve: 

Esik az eső, 

Hajlik a vessző, 

Haragszik a katona 

Mert megázik a lova 

Ne haragudj katona, 

Majd kisüt a napocska,

Megszárad a lovacska.

 

Ess, eső, ess

Holnap délig ess, 

Az én kicsi báránykámnak 

Jó legelőt vess!

Tarján Veronika gyönyörű éneke és Szász Márk Boka mesés aláfestő zenéi teszik még teljesebbé a SzóKiMondóka zenei élményét. 

A természetben azonban nem csak az esővel ismerkedünk meg, hanem megvizsgáljuk még milyen előfordulási formái vannak a víznek. Télen például megfagy és jéggé válik. A is vízből van, ami télen, sok örömöt okoz a kicsiknek, hiszen lehet vele hógolyózni, rajta szánkózni és belőle hóembert építeni. A jégen pedig korcsolyázni lehet. Otthon is készíthetünk jeget, ezt apa mutatja be nekünk: jégkockát csinál vízből és megfigyeljük, ahogyan az italunkat lehűti a jégkocka. 

A másik kísérlethez felnőtt kell: esőt készítünk a konyhában jégből és forró vízből – innen a SzóKiMondóka bevezető dalának szövege: “a konyhában jégből esőt csinálnak…” Hogyan? Ezt már tényleg nem fogom elárulni, de ha most előrendelitek a játékcsomagot, akkor 30% kedvezménnyel tudjátok megvenni és ti lesztek az elsők, akik megkapják! 

A gyönyörű dalokat Péter Boldizsár színes és igényes illusztrációi teszik élővé. Közkívánatra, a török basa sikerén felbuzdulva a filmbe ezúttal 2 animált dal is került: egy esős, meg egy hóemberes – amelyek garantáltan a kicsik nagy kedvencei lesznek! 

Szókártyákból 15 db került a csomagba – amelyet a bővítések dacára a tavalyi, változatlan áron kínálunk nektek! 3 szót közben már szótagolni kezdünk, hiszen abból indulunk ki, hogy a gyerekek az eddigi szókártyákat már ismerik és készek a részletekbe belemerülni. A szótagolás felkészíti őket a betűkkel való ismerkedésre, a részek megismerésére, az apró különbségek észrevételére. Az iskolában is szótagolva fognak megtanulni olvasni – milyen szép lenne, ha addig megjelenhetne a SzóKiMondóka hátralévő 4 fejezete és eljuttathatnánk a gyerekeket a következő őszig az ABC megismeréséig! Egyre több szót fogunk szótagolni, majd a betűkre irányítjuk a figyelmet – az analitikus-szintetikus olvasástanítási módszertant követve, ami a célcsoportunk számára az egyetlen járható út. Mivel a 2-6 évesek még mindent egészben látnak, halmazokat vesznek észre, a betű számukra még értelmezhetetlen, csak idővel, az egész megismerésével és fokozatos lebontásával jutnak el odáig.

A sorozat folytatása már csak rajtatok múlik – nálunk kész a nyersanyag. Ha elegendő megrendelés fut be az elkészült csomagokra és tovább tudunk lépni a gyártásban, akár évszakonként tudunk kihozni 1-1 új fejezetet a Levegő, Föld, Tűz és Ember témákban. A film, a könyvek, kártyák készen vannak, csak a nyomdára kell gyűjtenünk. 

SzóKiMondókára fel hát! Ha eddig hezitáltál, hogy nektek való-e a csomag, most itt a vissza nem térő alkalom. Ha most elkezditek a Család fejezettel az ismerkedést, karácsonyra már előkerülhet a Víz, aminek az évszaka a tél, tavaszra pedig megjelenhet a Levegő – főleg, ha a barátnődet is ráveszed, hogy kezdjenek SzóKiMondókázni ők is. 

És még nem is említettem, amire a legbüszkébb vagyok: a Víz fejezetbe bekerült egy saját dalunk, aminek nem csak a dallamát, de a szövegét is mi alkottuk. Ez a dal pedig a HELYES KÉZMOSÁSRA tanítja meg a gyerkőket, hogyan kell alaposan, hatékonyan és víztakarékosan kezet mosni. Szeretnétek hallani? Ígérem, hogy megjelenés után néhány héttel közzétesszük, úgyhogy feltétlen figyeljétek a folytatást! Iratkozzatok fel emiatt is YouTube csatornánkra, hiszen onnan első kézből kapjátok majd az értesítést, amint felkerült róla a videó!