Igaz, hivatalosan majd csak jövő vasárnap lesz anyák napja, de az internet már hangos a köszöntőktől, sok óvodában már lezajlott az anyák napi ünnepség. Mi egy csokor mondókát szeretnénk nektek átnyújtani, amit Anyák Napjára frissítettünk nektek itt. Mit jelent számunkra ez a nap, amikor minket ünnepelnek szeretteink? Tudunk-e egy pillanatra megállni a sok munka közt és megpihenni, megveregetni a vállunkat és azt mondani: Jól csinálod!

Ugye milyen nehéz? Hiszen az ünneplés is rajtunk múlik, akkor is mi vagyunk a “naposok”, nem? Jó, lehet, hogy aznap éppen megrendeljük az ebédet, vagy elmegyünk étterembe, de a pelenka, az etetés, a gondoskodás, elpakolás akkor is ránk marad. Valahogy nem tudunk kibújni a bőrünkből. Nem tudunk szabadságra menni.

Pedig milyen fontos, hogy magunkkal is foglalkozzunk! Ha egyensúlyban akarunk maradni és boldogan betölteni anyai szerepünket, akkor kell, hogy megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amikben kiteljesedünk, csak magunk vagyunk, magunknak és nem másoknak élünk. Legyen az egy jó könyv, kertészkedés, séta, vásárlás, sport, vagy alkotás – a lényeg, hogy onnan feltöltődve térhessünk vissza a napi rutinba, a mindennapos tevékenységeinkbe. És persze legyen ez rendszeres, nem csak anyák napi kiváltság, ünnepnapi ritkaság, hanem… ha nem is mindennapos, de minden hetes, visszatérő tevékenység.

Anyaként természetes, hogy a család az első. Hogy saját érdekeinket, igényeinket a háttérbe helyezzük és a gyermek, a férj ellátása előbbre való. Sőt, úgy érezzük, mi magunk is csak akkor lehetünk elégedettek és boldogok, ha minden családtag körülöttünk az. Nos, ideje, hogy egy kicsit mi is kikapcsolódjunk. Apára bízzuk a fektetést – igen, menni fog neki – és visszahúzódjunk a szobánkba, vagy akár elmenjünk otthonról. Legyenek rendszeres kikapcsoló tevékenységeink és olyan esték is, amikor nem csinálunk semmit, csak amihez épp kedvünk van.

Kerestem tippeket a kikapcsolódáshoz, s jellemző módon olyat találtam, amiket saját édesanyánknak adhatunk. Fontos ez is, persze. De elengedhetetlen, hogy magunknak is megszavazzunk egy kis énidőt, feltöltődést, kikapcsolódást. Alkalmazzuk a cikkben felsorolt tippeket magunkra. Te mikor leszel szabadnapos?