Szabó-Zsédely Tímea

Pszichológus, nyelvész, drámapedagógus, kreativitás-kutató

A Pécsi Tudományegyetemen végeztem magyar, esztétika, pszichológia szakon, majd ugyanitt szereztem meg doktori fokozatom a társadalmi kreativitás (egyéni fejlesztésre építve) és a művészetterápiák összefüggéseit kutatva.

2001-től élek New York-ban, ahol 2007-ben létrehoztam egy nemzetközi tehetséggondozó alapítványt, azzal a céllal, hogy a külföldön élő magyar származású gyermekek magyar nyelvű tehetséggondozását elősegítsük. Azóta szervezünk a New York-i magyar könyvesbolt (Tízezer Lépés Magyar Könyvesbolt) keretein belül olyan kreatív drámapedagógiai, a vizuális és nyelvi nevelésre épített foglalkozásokat különböző korcsoportokban, amelyek a kétnyelvűségre, az „idegenben megélt” identitás integritását érintő érzelmi problémákra, a többnyelvű környezetben nevelkedő gyermekek szellemi és szocializációs feladataira koncentrálnak.

A hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kétnyelvűség/többnyelvűség kifejezetten előnyt jelent a külföldön élő gyermekek számára, pláne akkor, ha megfelelő szakértői segítséget kapnak a társadalmi beilleszkedés (többféle nemzetiségű közösséghez tartozás) területén. Az általunk felépített és kutatott fejlesztő programok, amelyhez a SzóKiMondóka is csatlakozott, hatékonyan segítik a gyermekek kreatív, nyitott szemléletű, szolidaritásra alapozott gondolkodásmódját és nem utolsósorban megteremtik azt az ideális környezetet (fejlesztő programok segítségével), amelyben ezek a gyermekek könnyebben válnak többnyelvű író-olvasó felnőttekké. Természetesen a magyar anyanyelv ápolása, fejlesztése az elsődleges célunk, ezért, ha bárkinek kérdése, problémája van ezen a területen, akár érzelmi alapon megjelenő pszichológiai elakadás miatt, forduljon bizalommal hozzánk.